Introducere în Numerologie

 
Durata articol - 7 minute
Numerologie

Numerologia este o practică orientată către studiul lumii înconjurătoare prin intermediul numerelor.

Principiul fundamental care stă la baza numerologiei este numărul, conceput ca un fel de element fundamental a realității.

Numerologia are rădăcini foarte îndepărtate, putându-i-se urmări genealogia până în acele vremuri când semnele alfabetului se foloseau atât pentru a forma cuvinte cât și pentru a număra sau socoti, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos, unde avem trei alfabete sacre ale antichității: Ebraic, Grec și Coptic.

În aceste sisteme, fiecărei litere îi corespunde o valoare numerică, care era apoi folosită și în calcule și operații matematice.

Datorită acestei asocieri, unii gânditori (ex. Pitagora) și-au dat seama că puteau calcula o expresie numerică pentru fiecare cuvânt în parte, ceea ce i-a condus mai departe la încercarea de a găsi cuvinte cu o expresie numerică egală.

Această practică se numea la greci pe atunci Isopsephia (numărarea boabelor) sau Aritmosofie, iar la evrei Gematria sau Cabala.

Iată cum arăta un exercițiu aritmosofic pentru cuvântul grecesc <FOS> (Lumină), căruia matematicienii greci (pitagoreii) i-au găsit următoarele cuvinte grecești echivalente.

Redau aici traducerea lor: ochi, față, orbire, a merge în întuneric, întuneric, a căuta cu atenție, putere sau sursă de putere, purificare și perfecțiune. Crezi că există o legătură între cuvântul Lumină și aceste expresii?

Acest gen de exercițiu le-a atras atenția filosofilor cu privire la virtuțile numerelor, caracterul sacru și mistic al acestora, precum și puterea lor de a descifra realitatea care ne înconjoară. Aceasta este adevărata NUMERO-LOGIE (logos – știință).

Numerologia Modernă

pythagoreantable

În vremurile noastre, Numerologia a suferit transformări considerabile, păstrând doar câteva rămășițe ale înțelepciunii numerelor de odionioară.

Spre exemplu, astăzi găsim în majoritatea cărților de numerologie tabelul „pitagoreic” al numerelor unde găsim o variantă simplificată a sistemelor antice, folosind doar cifrele de la 1 la 9, cu ajutorul cărora se calculează indicatori precum „Calea Vieții”, „Destinul”, „Dorința Inimii” și multe alte zeci de indicatori care căutau să descrie diferite aspecte psihologice ale personalității și caracterului ființei umane.

Această metodă „modernă” stă la baza majorității cursurilor și seminariilor de numerologie oferite pe piață în prezent.

Hartă numerologică
Așa arătau hărțile numerologice pe care le făceam acum 10 ani.

Știu asta pentru că și am folosit această metodă și am calculat toți acei indicatori pentru multă vreme în analizele numerologice pe care le-am făcut de-a lungul timpului. Și, deși rezultatele erau satisfăcătoare, mereu am simțit că este ceva în neregulă cu ideea de a împărți oamenii în 9 categorii, motiv pentru care am căutat mereu să îmi verific intuițiile și cu ajutorul hărților astrologice ale oamenilor.

Însă în încercarea de a înțelege mai bine arta numerologică, și încercând să înțeleg ce anume descoperiseră Pitagora și elevii săi, am ajuns la concluzia personală că trebuia să schimb modul în care priveam și practicam Numerologia.

Din acel moment, am început să folosesc exclusiv Astrologia pentru determinări cu privire la destinul oamenilor în viață, și am dezvoltat în paralel un sistem de analiză numerologică bazat pe practicile străvechi (isosephia, gematria) aplicabil limbii și vocabularului românesc.

Așa s-a născut Numerologia Hermetică . Este proiectul meu de suflet, și încununarea a mai mult de 10 ani de cercetări și studii.

Numerologia Hermetică

Conceptul de Numerologie Hermetică are la bază alfabetul Latin și vocabularul limbii române, în care am adaptat sistemul de asociere litere/valori pe care le foloseau și vechii greci/evrei.

Conceptul de Numerologie Hermetică presupune descoperirea expresiei valorice a unui cuvânt, ex. Lumină = 30+300+40+9+50+1 = 430 (diacriticele se transformă în litere normale).

Această expresie o analizăm apoi prin prisma cifrelor care o compun (4, 3), a divizorilor săi ( 125104386215 ) și suma lor (362) și abia în ultimă instanță a cifrei la care se reduce expresia (4+3+0=7).

Această serie de analize are la bază indiciile lăsate de diverși cunoscători ai practicilor pitagoreicilor (ex. Iamblichus).

Pasul următor în analiza noastră presupune identificarea cuvintelor din vocabularul limbii române care au aceeași expresie numerică. O sarcină deloc ușoară, după cum am văzut și în exercițiul cu cuvântul grecesc <FOS> de mai sus.

Pentru a eficientiza acest proces, și pentru că nu există nimic similar pe piață, a trebuit să învăț două limbaje de programare (PHP și SQL) pentru a putea construi o aplicație online care să calculeze automat expresia numerică a unui cuvânt, și care să și identifice toate cuvintele care au aceeași expresie numerică.

Acest proces a durat 2 ani, dar în cele din urmă am putut crea Calculatorul Hermetic, disponibil ca resursă de studiu și cercetare tuturor celor care urmează Cursul Numerologie Hermetică.

Exemplu Calcul Hermetic

Mai mult decât atât, calculatorul returnează și cuvintele care au aceeași expresie numerică (430) din Dictionarul Explicativ al Limbii Române:

 • agnostic
 • catehisire (referitor la dogma creștină)
 • dogorit
 • (a) domestici
 • fotograf
 • imortal (nemuritor)
 • incendiu (foc)
 • ingeniu (genial)
 • înaripat
 • (a) întâmpina
 • martir
 • omul
 • panaceu (remediu)
 • Paștin (vechi, Paște)
 • Post
 • pronos (vechi Prinos, ofrandă adusă lui Dumnezeu)
 • remarcat
 • (a) veghia (vechi, a veghea)

Sunt mult mai multe cuvinte care au aceeași expresie numerică, dar în această etapă le alegem pe acelea care descriu diverse aspecte ale cuvântului pe care îl analizăm (lumină), urmând a le grupa în teme sau arhetipuri. În cazul de mai sus, temele care ies la iveală sunt:

 • credință/spiritualitate
 • rațiune
 • foc
 • om
 • văz/imagine

Pentru tine are sens această legătură între cuvântul Lumină și cuvintele arhetipuri de mai sus?

În mod evident, nu am obținut aceleași rezultate pe care le-au obținut grecii în exercițiul lor, dar acest lucru se datorează faptului că fiecare limbă și cuvintele care o compun descriu personalitatea, caracterul și perspectiva unui popor asupra vieții.

Astfel, Numerologia Hermetică ne ajută să privim mai cu atenție cuvintele pe care le rostim și totodată ne ajută să înțelegem mai bine realitatea pe care o crează cuvintele noastre.

Drumul însă nu se oprește aici, căci așa cum fiecare cuvânt are o expresie numerică, și numele nostru de botez are o expresie numerică care poate fi analizată în aceeași manieră, ajutându-ne să descifrăm ce se ascunde în spatele numelui nostru.

Continuă călătoria…

Dacă vrei să continui această călătorie pe care ai început-o aici, călătoria cunoașterii de sine, îți recomand Cursul de Numerologie Hermetică, sau oricare din analizele natale Astrologice disponibile însecțiunea SHOP din bara de meniu.

Citește mai multe articole despre numerologie

Presupunând că ți-ai calculat deja aceste numere principale, vizitează articolele de mai jos pentru a-ți face o idee generală despre ce înseamnă ele în viața noastră cea de toate zilele.

Poți vizita în continuare analizele astrologică și hermetică a următoarelor personalități

 

Comentariile sunt închise.