Semnificația numelui Teodor: Darul lui Dumnezeu

 
Durata articol - 6 minute

Semnificația Numelui Teodor

Semnificația etimologică a numelui Teodor

Prenumele de baiat Teodor este o forma a numelui Theodor, despre care cercetatorii lingvisti spun ca ar proveni de la forma de origine greceasca Theodoros. In componenta acestui nume de persoana din urma, aceiasi specialisti au identificat elementul „theos”, ce inseamna „Dumnezeu”. Mai mult decat atat, in componenta acestui nume, mai regasim si substantivul comun „doron”, cu sensul de „dar”, ceea ce ne determina sa afirmam ca semnificatia numelui Teodor este „dar al lui Dumnezeu”. Raspandirea numelui Teodor poate fi pusa pe seama semnificatiei sale, acest prenume de baiat intrand in onomasticonul crestin si devenind calendaristic. In spatiul romanesc, numele de persoana in discutie a intrat pe filiera slava. (sursa)

Semnificația Numerologică a numelui Teodor

Semnificatia Numelui Teodor

În interpretarea numerologică a acestui nume am introdus o metodă nouă de analiză numerologică a numelor, bazându-mă pe cercetările efectuate în ultima perioadă în ceea ce privește semnificația numerelor în epoca antică. Voi vorbi despre această metodă nouă într-un articol viitor.

Înainte de a vorbi despre cifra de Destin 5 a acestui nume, vom vorbi puțin despre numărul 419 din care această cifră se obține. Primul lucru pe care îl aflăm atunci când încercăm să îl descompunem este că 419 este un număr prim. Numerele Prime, în matematică, sunt acele numere care se divid doar cu 1 și cu ele însele (1, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31… etc). Petru gânditorii antici (în special pitagoricienii din școala târzie), Numerele Prime erau numere speciale pentru că aveau un atribut comun cu Primul Număr (Prim) (1), Monada, un număr considerat divin, generatorul tuturor numerelor. Numerele Prime astfel, prin asociere, erau considerate a fi divine, masculine, puternice.

Legătura cu Divinitatea, pe care numele Teodor o exprimă și prin etimologia sa, este aparentă și în construcția sa numerică. Mai apoi, 419 se reduce mai departe la numărul 14 (4+1+9), unde regăsim cifrele 1 și 4 din numărul extins. Despre faptul că ele se reduc mai departe la cifra 5 vom vorbi puțin mai târziu.

Cifrele 1 și 4 sunt cifre fundamentale, unde 1 este primul număr, iar 4 este numărul care încheie ciclul creației materiale (1, 2, 3, 4), tetrada cosmică. Mai apoi, 9 este cifra care încheie ciclul cosmic, după care se revine din nou la 1 (prin 10=1+0=1), la principiul original. Configurația numărului 419 este încărcată cu numeroase conotații spirituale și indică o apetență naturală către spiritualitate și profunzime sufletească pentru persoanele care poartă acest număr.

Reducând numărul până la o cifră, obținem cifra primordială 5. Această cifră este considerată a fi armonioasă, întrucât se obține prin însumarea primei cifra pară-feminină (2) cu prima cifră impară-masculină (3). Din aceleași considerente cifra 5 simbolizează și „Căsătorie”.

Mai mult, cifra 5 are câteva particularități speciale: Înmulțit cu sine însuși, numărul obținut se termină întotdeauna cu 5.

 • 5 x 5 = 25
 • 5 x 25 = 125
 • 5 x 7 = 35

Datorită acestei proprietăți cifra 5 este numită sferică și circulară, căci prin „înmulțire” se întoarce întotdeauna la sine, ceea care ne poate mai departe cu gândul la „cunoaștere de sine”, cu atât mai mult cu cât cifra 5 este asociată cu Omul (5 degete, 5 membre, 5 simțuri principale etc.).

Mai departe, Dorința Inimii 8 se obține din numărul 125, care poate fi reprezentat prin 5x5x5, sau 5 la puterea 3. Tema cifrei 5 este din nou scoasă la iveală (ca ultima cifră a numărului 125, dar și în construcția divizorilor săi), reliefând tema cunoașterii și a cunoașterii de sine. Cifra 8 care se obține prin reducția numărului 125 (1+2+5), ea însăși dublul lui 4, Tetrada sacră, cifră care simbolizează împlinirea creației (4 elemente: apă, aer, foc, pământ), dar și ca 2 la puterea 3 (2x2x2), reprezentarea numerică a unui cub perfect, unul dintre cele 5 solide platonice clasice. Ca atare, cifra 8 se cunoaște prin expresia sublimă a materiei, ceea ce descrie în tărâmul trăsăturilor de personalitate trăsături precum: practicalitatea, echilibrul, disciplina, perspicacitatea, ca atribute ale Dorinței Inimii bărbatului care poartă numele Teodor.

Ca și concluzie la analiza Dorinței Inimii 8 (125), putem spune că năzuința interioară a bărbatului Teodor este cunoașterea de sine care conduce la stăpânirea de sine, și în cele din urmă la stăpânirea lumii materiale din imediata sa apropiere.

În ceea ce privește personalitatea lui Teodor, analizând construcția numărului 294 observăm că suma divizorilor săi este 390, mai mare decât numărul de la care am pornit. Despre aceste numere (294) anticii spuneau că sunt numere supra-abundente. Aplicând acest concept Personalității lui Teodor, putem deduce că va fi perceput drept o persoană impunătoare, mare, plină de viață.

Mai mult, între divizorii lui 294, găsim cifrele primordiale 2 și 3, care aici înmulțite conduc către cifra 6, către care se reduce și 294. Diada (2) și Triada (3) reprezintă două elemente primordiale care arată mișcarea ca principiu al generării, nașterii.

Mai departe, şi cifra 6 este o cifră sferică şi circulară, căci înmulţită cu ea însăşi, revine întotdeauna la sine:

 • 6 x 6 = 36
 • 36 x 6 = 216
 • 216 x 6 = 1296
 • 1296 x 6 = 7776

În sfârşit, cifra 6 era considerată de către antici ca fiind întruchiparea perfecţiunii, prin aceea că este egală cu suma divizorilor săi (1+2+3 = 6). Despre foarte puține numere se poate spune acest lucru: Există un singur număr perfect între 1 și 10 (6), unul singur între 10 și 100 (28), unul singur între 100 și 1000 (496), și unul singur între 1000 și 10.000 (8128).

Revenind la Teodor, Cifra 6 descrie în consecință o personalitate armonioasă, echilibrată, justă, care tinde spre cunoaștere de sine și auto-perfectare sau dezvoltare de sine.

Cuvinte cu valori numerice egale sau aproximativ egale

Analizând vocabularul limbii române pot fi găsite o sumedenie de cuvinte care au valoarea numerică egală cu 419, la care putem adăuga pe cele cu o valoare aproximativ egală (+/- 1, adică 418 sau 420). Am făcut o selecție dintre acestea, și pe care le vom enumera în ordine alfabetică, ținând cont că cele cu valoarea 419 sunt cuvintele cu care se pot face asocierile principale.:

 • Ascendent (418)
 • Fascinant (420)
 • Fascist (419)
 • Feminist (419)
 • Holistic (419)
 • Hoțoman (419)
 • Incorect (420)
 • Întemeiere (418)
 • Isterie (418)
 • Mitologie (420)
 • Pământean (418)
 • Prinț (419)
 • Seminție (418)

Concluzii

Numele Teodor are o rezonanță puternică și echilibrată în același timp. În urma analizei construcției numerice a acestui nume putem distinge o temă principală, reliefată prin apariția numerelor sferice și circulare (5 și 6), și anume tema cunoașterii, a perfectării și a dezvoltării de sine.

Mai mult, caracterul de „Număr Prim” al lui 419 (echivalentul numeric al lui Teodor) conturează o expresie masculină, virilă, puternică și independentă, și în același timp impresia de „unicitate”.

Considerații Generale

Pentru un tablou cu adevărat personal, care să îți descrie caracterul și personalitatea, semnificațiile numerelor din acest articol trebuiesc privite prin prisma întregii hărți Numerologice sau Astrologice.
Dacă ești în căutarea unei analize practice și concrete pe baza Vieții și Destinului tău, poți continua călătoria cu una din analizele de mai jos, sau oricare din analizele din secțiunea SHOP a acestui site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *