Viața lui Nicolae Iorga – Uriașul

 
Durata articol - 10 minute
Nicolae Iorga

1871 – 1940

„De cele mai multe ori un om are mai multe caractere: unul pe care-l crede el, altul pe care i-l dă publicul și un al treilea pe care nici unul, nici altul nu-l pot desluși niciodată, și care e cel adevărat.” — Nicolae Iorga

Cu toate că în ultima perioadă nu am mai scris articole, activitate care îmi lipsește profund, m-am oprit din tumultul vieții cotidiene pentru a arunca o privire în viața monumentală a unui om de legendă: Nicolae Iorga, un om a cărui activitate și muncă au lăsat o urmă adâncă în destinul acestei țări.

Elemente biografice ale vieții lui Nicolae Iorga

Nicolae Iorga (născut Nicu N. Iorga, n. 5 iunie 1871, Botoșani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, județul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”. (Wikipedia)

„Nicolae Iorga s-a născut la 17 ianua­rie 1871 la Botoşani, ca fiu al avocatului Nicu Iorga şi al Zulniei (născută Arghiropol). Rămas, împreună cu fratele său mai mic George, orfan de tată în 1876, el dovedeşte o precocitate ieşită din comun. După cum a povestit mai târziu, a învăţat să scrie şi să citească în mod spontan fără ajutorul vreunui abecedar sau manual de lectură, iar la cinci ani nu mai avea nicio dificultate cu limba franceză. La nouă ani, în clasa a patra, numit monitor, ţine de la catedra profesorului, s-ar zice premoni­toriu, prima sa prelegere de istorie adresată colegilor.” (sursa articol)

Harta Numerologică a lui Nicolae Iorga

Nicolae Iorga s-a născut sub semnul unor configurații numerice și astrale deosebite, după cum vom vedea în continuare.

De la prima vedere se poate remarca repetiția cifrei 1 în indicatorii săi primari (Calea Vieții, Numărul Destinului, Dorința Inimii). Acești indicatori ne arată că avem de-a face cu o personalitate deosebită, energică, condensată, concentrată, practică și obiectivă, cu un spirit creator deosebit de puternic.

Cifra 1 este Monada, este Unitatea Primordială, numărul din care se nasc toate numerele. Ca atare, Nicolae Iorga devine astfel un generator, un principiu creator, și aici regăsim imensa sa creație literară.

Cu toate acestea, cifra 1 se obține în cei trei indicatori din trei numere diferite, dintre care unul este în mod particular interesant.

Calea Vieții, din perspectiva Numerologiei Hermetice, este un indicator al Liberului Arbitru, în timp ce Numărul Destinului este un indicator al Destinului Omului, compus și acesta din două componente: Dorința Inimii – pe care o asemuim cu Voința Divină) și Numărul Personalității sau destinul corpului fizic.

Revenind la indicatorii noștri, Calea Vieții 1 se obține, de fapt, din numărul 28 (obținut prin însumarea tuturor cifrelor datei de naștere). Acest număr, în practica numerologiei hermetice, este un număr considerat Perfect, întrucât acest număr este egal cu suma divizorilor săi (1+2+4+7+14 = 28). Există doar un număr perfect între 1 și 10 (6), unul singur între 10 și 100 (28) și unul singur între 100 și 1000 (496).

Plecând de la aceste considerații, putem spune prin analogie că Nicolae Iorga tindea în viața și în munca sa spre perfecțiune, ghidându-se după acest principiu în tot ceea ce făcea. Această temă este susținută și de faptul că cifra 1 este atât de pronunțată în configurația numerologică a numelui său. Totodată, cifra 1 este masculină, și activă, și descrie un „entuziasm ardent” al lui Nicolae Iorga pentru toate activitățile și interesele sale.

Nicolae Iorga

„„Mi-ar fi lene să fiu leneş”, spune, glumind, Nicolae Iorga şi, adâncind, se întreabă: „De ce odihna înainte de moarte, când te aşteaptă cea de după moarte?” „E ciudat cum se pot gândi oamenii la moarte, când e atâta de făcut în viaţă”. „Dacă înainte de păcat, Adam nu-şi câştiga pânea în sudoarea feţii sale, cuminte a făcut că a păcătuit!” „Cea mai bună filozofie e a acţiunii”, spune el mai departe. Căci… „numai muncind intră cineva în marele curent al naturii şi trăieşte în adevăr”.”

(sursa: Nicolae Iorga – Concepția despre viață)

Mai departe, Numărul Personalității 9 (180) îi descrie alura aristocratică, nobilă, umanistă, vizionară, întinsă perpetuu către viitor, urmărind o viziune, ceea ce în ultimă instanță ne dă impresia colosală a omului. Cifra 9 este cea care încheie ciclul numerelor primordiale, și ca atare indică finalizarea lucrării, încheierea misiunii, dar în același timp ne arată principiul „muncii săvârșite”, un concept atât de drag lui Nicolae Iorga. În sfârșit, cifra 9 descrie o muncă închinată în cele din urmă oamenilor, din dragoste, după cum notează aici :

„Cea mai mare recunoştinţă pe care o poţi cere de la unii oameni e să nu-ţi fie recunoscători”. „Iubirea care cere stăpânire e o simplă poftă”. „Ai drept să dai, n-ai drept să ceri”. „Lumea nu-ţi datoreşte recunoştinţă nici pentru prisosul tău de muncă, atunci când acesta ţi-a adus plăcere”. (sursa)

Fără a ne intra prea mult în considerații aritmozofice vom consemna doar câteva cuvinte care au o valoare numerică egală cu cea a numelui său (325):

  • Direcție
  • Haiduc
  • Hieratic
  • Preaplin

Într-un fel, aceste cuvinte nu sunt surprinzătoare, căci fiecare dintre acestea pot fi într-un fel sau altul corelate cu aspecte ale vieții sale. Faptul de a fi dat o direcție neamului românesc este cât se poate de veridic, la fel cum putem identifica noțiunea de sacru (hieratic) în entuziasmul său patriotic, și nu putem să nu neglijăm preaplinul său creator. Apoi, folosindu-ne imaginația îl putem considera un haiduc judecând după „activitatea sa ca personaj-vedetă pe scena politică a timpului său, ca animator al unor mişcări socia­le, ca fondator şi lider de partide politice, ca polemist în publicaţii întemeiate de el, ca deputat, ministru şi prim-ministru.”

Considerații Astrologice

Nicolae Iorga s-a născut sub semnul tropical al Gemenilor, o zodie de aer, guvernată de planeta Mercur, planeta intelectului, a cuvântului, a comunicării și a ideilor, printre încă multe altele. Acesta este deja un prim indicator al intelectului său deosebit și al multi-disciplinarității de care a dat dovadă pe parcursul vieții sale.

”A scris şi a publicat 1.359 de cărţi şi broşuri, circa 13 mii de studii şi articole, aproximativ cinci mii de recenzii şi a fost nu doar un mare savant şi istoric, ci şi critic şi istoric literar, poet, dramaturg, ziarist, enciclopedist, memorialist, profesor universitar, academician (recomand și acest articol de excepție)”, ori toate aceste activități se învârt în jurul cuvântului, scris sau vorbit, simbolul esențial al activităților mercuriene. Mercur în sine se află în zodia Taurului într-o relație trigonală cu Marte aflat în zodia Fecioarei (domiciliul lui Mercur), o relație foarte armonioasă care indică transformarea cuvintelor în fapte, în acțiune, în planificare și rezultate practice. Poate de asemenea indica o utilizare a cuvintelor într-un spirit tăios, critic, precum și un spirit combativ, nesupus, cu o voință proprie de nestrămutat.

Nicolae Iorga„E de reţinut, din întreaga activitate politică a lui Nicolae Iorga, patriotismul sincer şi convingerea fermă că progresul economic şi cultural al societăţii româneşti nu se putea realiza decât printr-o muncă tot mai susţinută din partea tuturor straturilor sociale. Era o idee cât se poate de naturală la acest om care era o adevă­rată uzină. A colaborat cu politicieni cu o orientare naţionalistă şi chiar xenofobă precum A.C. Cuza sau Octavian Goga – şi el venit în politică din literatura – dar şi cu politicieni cu orientări naţionaliste mode-rate sau liberale, precum Constantin Argetoianu şi Ionel Brătianu.”

Din păcate nu cunoaștem ora nașterii sale, fapt care ne-ar fi ajutat să pătrundem și mai mult în misterele personalității și destinului său, dar ceea ce putem spune cu certitudine este că Nicolae Iorga s-a născut sub auspicii favorabile, după cum se poate observa din imaginea de mai jos, respectiv conjuncțiile longitudinale pe care Soarele le face cu stelele fixe: Capella, Aldebaran, Rigel. Toate trei sunt stele considerate în general norocoase, care conferă semnificații benefice atunci când se află în conjuncție cu luminariile (Soare, Lună).

Nicolae Iorga - Sideral

Mai mult, conjuncția Soarelui cu steaua Aldebaran este poate una dintre cele mai favorabile conjuncții astrale posibile, unde Steaua Aldebaran (supranumită și „Ochiul Boului” întrucât marchează Ochiul Boului în constelația Taurului, de unde și expresia ”Bull’s eye”) era considerată steaua regilor de către Astrologii din antichitate, care preziceau în astfel de condiții succes, faimă, onoruri și prestigiu social. Această judecată este susținută și de faptul că Soarele este ferit de razele lui Saturn, și se află într-o poziție de superioritate față de Marte; o configurație care conferă Soarelui autoritate în harta astrologică natală, și descrie în același timp prestigiul și succesul, relativ lipsit de obstacole majore, de care Nicolae Iorga s-a bucurat pe parcursul vieții sale.

Că Nicolae Iorga ar fi dobândit succes și bunăstare materială ar fi fost evident pentru orice astrolog care ar fi văzut poziția lui Jupiter în Rac, în zodia exaltării sale, alături de Venus, cele două planete benefice ale zodiacului, în aceeași zodie și în aceeași casă. Totodată, această configurație indică și o mare fertilitate și o abundență de copii în viața marelui om (a avut 11 copii cf. Wikipedia).

Concluzii

Nicolae Iorga a fost și rămâne o personalitate legendară în istoria acestei țări. Destinul său a lăsat fără îndoială o amprentă adâncă asupra istoriei acestui popor și sunt de părere că încă avem multe de învățat de la acest om studiindu-i viața, cântărindu-i alegerile și înțelegând moștenirea pe care a lăsat-o în urma sa, nouă, celor de astăzi și celor de mâine.

Mulțumesc.

Află mai multe despre destinul tău

Dacă vrei și tu propria ta hartă natală, ca să te cunoști mai bine, îți recomand Cursul Gratuit de Numerologie Hermetică, sau oricare din analizele natale și predictive disponibile pe site în secțiunea SHOP a acestui site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *