Astrologia între Destin şi Liber Arbitru

 
Durata articol - 8 minute

Astrologia între Destin și Liber ArbitruScopul acestui articol este de a trata premizele filozofice şi practice pe care se bazează tehnica astrologică.

Înainte de toate aş vrea să încep prin a demonta una dintre cele mai comune preconcepţii existente în Astrologia modernă, şi anume că astrele ne influenţează viaţa. Deşi astrologii încearcă de aproape două mii de ani să găsească o relaţie de cauzalitate între mişcarea astrelor pe cer şi viaţa noastră pe pământ, pentru a acorda acestei practici un soi de legitimitate „ştiinţifică” considerată necesară, această relaţie cauzală nu există, din punctul meu de vedere.
Sunt de părere că astrele nu ne influenţează viaţa. Care este rolul lor atunci? veţi spune. Singurul răspuns viabil, şi premiza fundamentală de la care cred că au plecat filosofii antici când au pus primele baze astrologice teoretice, este acela că astrele pur şi simplu ne „vorbesc” despre viaţa noastră, ne descriu existenţa în termeni simbolici, într-un limbaj ce poate fi înscris în legile mişcărilor planetare.

Cu alte cuvinte, mişcarea astrelor pe bolta cerească reprezintă un fel de „subtitrare” a filmului existenţei noastre. Astrologia ne „arată” astfel tendinţele şi consecinţele dictate de deciziile şi alegerile noastre ca răspunsuri la încercările şi diferitele experienţe ale vieţii noastre.

Mai departe, Astrologia ne învaţă să ne asumăm responsabilitatea pentru vieţile noastre, şi pentru alegerile noastre. Astfel, nu Saturn este responsabil pentru dificultăţile mele în relaţii, spre exemplu, ci îmi arată un tipar pe care eu îl trăiesc şi îl repet, ale cărui cauze se află ascunse adânc în sufletul și psihicul meu. Saturn îmi arată calea pe care trebuie să merg pentru a investiga această temă, pentru a deveni conştient de cauzele adânci şi de a putea lucra asupra lor.

O altă întrebare importantă este: De ce trăim viaţa pe care o trăim şi nu alta? Există în cele din urmă liber arbitru, predestinare sau coexistă amândouă într-un fel?

Ramificaţiile acestei întrebări se întind departe pe teritoriul filosofiei, dar dacă ar fi să dau un răspuns simplu aş spune că ambele există. Există atât liber arbitru cât şi predestinare. Diferenţa o face gradul de conştientizare pe care îl avem în deciziile pe care le luăm în viaţa noastră și care au un impact major asupra desfășurării acesteia.

Cu alte cuvinte, cu cât este mai înalt gradul de conştientizare, cu atât mai mult suntem conştienţi de factorii implicaţi în deciziile pe care le luăm şi suntem capabili să ne construim destinul în direcţia pe care ne-o dorim.

Altfel, dacă nu depunem efort în direcţia conştienzării și a asumării acestora, deciziile pe care le luăm rămân sub influenţa forţelor inconştiente din psihicul nostru care ne mişcă în diferitele direcţii indicate de destinul „scris” pentru noi în momentul nașterii. Acest destin este cel indicat de harta Astrologică, potenţialul de bază, direcţiile generale spre care viaţa ne mişcă pe parcursul existenţei noastre.

Metafora Nautică în Astrologie

Dacă am folosi o metaforă nautică, aşa cum făceau şi filosofii greci odinioară, Omul este ca o corabie care se mişcă pe marele ocean cosmic. Vântul care îi umflă pânzele este însăşi Viaţa. Ca oricare alta, această corabie are un echipaj complex compus din astrele hărţii natale, unde fiecare astru are funcţia şi îndatoririle sale pe care şi le îndeplineşte pe măsura abilităţilor sale. Această ultimă distincţie este foarte importantă şi o vom reţine.

Astrele care ocupă cele mai puternice poziţii în harta ta, ocupă şi cele mai importante funcţii în conducerea corabiei, aşa cum e şi normal de altfel. Cel mai abil marinar ar trebui să fie Căpitanul corabiei.

Mai mult, şansele corabiei de a ajunge departe în călătoria cosmică depind de abilităţile specifice ale tuturor marinarilor. Astfel, în funcţie de puterea/abilitatea în zodiac a planetei care guvernează direcţia/cursul corabiei, putem distinge cât de departe şi unde va ajunge Omul în călătoria sa, şi aşa mai departe.

Întâmplător, această metaforă chiar era folosită de către astrologii din antichitate pentru a investiga potenţialul de bază al nativului.

Mai departe însă, fiindcă Omul este înzestrat cu capacitatea de a-şi creşte nivelul de conştientizare, de a înţelege profunzimile deciziilor, gândurilor şi comportamentelor sale, el are puterea de a seta un curs nou pentru corabia vieţii sale, altul decât acela ales prima oară, sau poate alege să îl ducă pe cel iniţial până la capăt.

Această formulare, de a „alege cursul vieţii”, este foarte importantă şi constituite unul din principiile fundamentale după care mă ghidez în practica mea.

Consider că înainte de a se naşte Omul îşi setează deja un curs dorit pentru existenţa curentă în clipa în care îşi „alege” momentul naşterii propice pentru tema vieţii pe care şi-a ales-o.

Modelul Teoretic al Destinului și Liberului Arbitru

Abia aici întrezăresc pentru prima oară în toți anii de studiu astrologic modul în care se pot întrepătrunde conceptele de Destin şi Liber Arbitru. Spus altfel, Destinul este cel pe care ni-l alegem la naştere, în timp ce Liberul Arbitru este reprezentat de gradul  sau nivelul de conştientizare atins care îţi permite să înțelegi nuanțele destinului ales, cauzele care conduc la împlinirea sa și care îți permite totodată să înţelegi că ai puterea să alterezi cursul setat iniţial, dacă ți-o dorești.

În cele din urmă, totul se rezumă la o idee foarte simplă, o altă premiză fundamentală pe care se bazează întreaga filosofie şi practică astrologică: „Cunoaşte-te pe tine însuţi, şi vei cunoaşte Universul şi Zeii”.

Aceeaşi idee a stat la baza marilor şcoli filosofice ale antichităţii şi este cred adevăratul ţel al Astrologiei şi artelor conexe.

Totul în jurul nostru este menit să ne ajute să devenim conştienţi atât de realitatea noastră exterioară cât şi de cea interioară.

Concluzii

Ceea ce este important de reţinut este că atâta timp cât nu depunem efortul necesar pentru a deveni conştienţi, pentru a ne cunoaşte, viaţa noastră urmează cursul definit deja de noi înşine, la naştere, ca o măsură de siguranţă, dacă vrei, pe care îl putem regăsi apoi oricând, înscris în stele, pentru a ne ghida… sau pentru a ne ajuta să atingem noi culmi, noi destinaţii. Astrologia nu este singura cale prin care acest destin poate fi cunoscut, dar este cu siguranță o cale cu o istorie de mai bine de 5000 de ani și o tradiție bogată marcată de unele dintre cele mai strălucite minți ale umanității.

Semnificativ nu este deci faptul că mişcările astrelor au un sens ce poate fi revelat prin tehnica astrologică, ci faptul că însăşi existenţa noastră are un sens. Vântul care împinge înainte Corabia pe Oceanul Cosmic este forţa Divină, Inteligenţa Universală, Dumnezeu sau orice alt nume ai vrea să îi dai.

Faptul că Viaţa merge înainte este amprenta invizibilă a acestei forţe divine. Destinaţia finală nu este setată sau scrisă nicăieri, ci este creată în fiecare moment, cu fiecare pas înainte. Destinul, în cele din urmă, este în mâinile noastre.

Acest model teoretic și conceptual este poate primul model la care am ajuns până acum și care acoperă o bună parte din constrângerile filosofice și teoretice  impuse de un astfel de studiu. 

Analizele natale de mai jos au la baza acest model teoretic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *