Viața lui Florin Piersic – Monstrul Sacru al Teatrului Românesc

 
Durata articol - 9 minute

Florin Piersic

„Ursitoarele au avut grijă de mine. Mi-au lăsat în leagăn dragul de viaţă şi bucuria de a trăi, iar timpul nu-mi poate atinge zâmbetul, nici de pe chip, nici din suflet, în timp ce tristeţea sosită în scurte escale în vizite de lucru, îşi ia repede tălpăşiţa, plictisită de lipsa colaborării mele.”

— Florin Piersic

Florin Piersic este fără îndoială una dintre cele mai strălucite personalități românești ale secolului XX. Personal, trebuie să recunosc că, deși am vizionat multe din filmele sale, personalitatea sa din afara scenei este cea care mă fascinează și mă atrage cel mai mult la domnia sa și este motivul principal pentru care scriu acest articol astăzi, în cinstea zilei de naștere a acestui mare actor.

Pe pagina wikipedia stau scrise drept mărturie despre viața sa următoarele:

„Născut din părinți bucovineni (mama originară din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata), Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr.3 (azi, Colegiul Național Emil Racoviță).
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci sau Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Național din București).
Florin PiersicÎn anii ’60, Florin Piersic se căsătorește cu actrița Tatiana Iekel, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Jr. A doua soție a fost tot o actriță, Anna Szeles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În 1985 Anna Széles a cerut și a obținut divorțul și s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea și pe fiul lor, Daniel. În 1993, după o relație de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.

Florin Piersic a fost de 37 de ori în Ierusalim la Mormântul Sfânt.”

(sursa)

Am subliniat în mod special ultima propoziție din extrasul de mai sus întrucât, așa cum vom vedea mai târziu, simțământul religios este foarte pregnant în configurația numerologică a numelui lui Florin Piersic.

 Harta Numerologică a lui Florin Piersic

FLORIN PIERSIC

Configurația Numerologică a lui Florin Piersic

Dacă ești cât de cât familiarizat cu câteva noțiuni de bază ale numerologiei, vei recunoaște de îndată potențialul și energia care reiese din profilul numerologic al lui Florin Piersic. Nu am fost surprins de acest lucru, ba chiar m-am bucurat… 😀

Ca să începem cu începutul voi spune că poate cel mai semnificativ și mai vizibil aspect numerologic este relația dintre 11 și 9, două numere puternic reprezentate în harta numerologică a strălucitului actor (11 apare de trei ori: Dorința Inimii, Calea Vieții și Esența Numelui Florin, în timp ce 9 apare în Data Nașterii – 27, Numărul Destinului și ca cel mai frecvent număr din numele său). Pentru mine această relație evidențiază cel mai clar personalitatea și caracterul exploziv al lui Florin Piersic, precum și cariera și darul său pentru arta actoriei.

Oriunde aceste două numere apar, poți fi sigur că persoana atinsă de ele este nu numai dinamică, dar are și un efect dinamizant asupra celor din jurul lor. Sunt persoane intense, pasionale și care depun toată energia lor în tot ceea ce fac. Nu se mulțumesc niciodată cu jumătăți de măsură și întotdeauna fac tot ceea ce le stă în putință pentru a deveni tot ceea e pot deveni.

„Mi-a plăcut şi-mi place viaţa în mişcare, colorată, originală, neaşteptată, puternică. Dar fără excese. N-am trăit niciodată cu încetinitorul!”

Au un fler și un magnetism aparte, iar în cazul lui Florin Piersic acestea sunt cu atât mai evidente cu cât el și-a trăit cea mai mare parte a carierei pe scenă, unde a avut ocazia de a-și manifesta și dezvolta din plin aceste trăsături. Reflectând de-a lungul anilor asupra prezenței sale, atât în interiorul cât și în afara scenei, mereu m-am întrebat care este secretul ființei și carismei sale?

Acum, în timp ce privesc harta numerologică a lui Florin Piersic, pot spune cu oarecare încredere că secretul ființării sale este întocmai pasiunea și intensitatea cu care își trăiește fiecare clipă a vieții, ca și cum și-ar petrece întreaga viață pe o scenă imensă, înconjurat de un public infinit…

Florin Piersic

Înainte de a atinge sfârșitul acestui modest elogiu numerologic, voi spune câteva cuvinte și despre interesul profund pe care Florin Piersic îl manifestă pentru religie și spiritualitate. Sunt încredințat să cred că un om nu se duce pur și simplu de aproape 40 de ori la Ierusalim, la Mormântul Sfânt, fiindcă este atras de geografia și obiectivele turistice ale zonei. Un astfel de om este fără doar și poate atras de un dor arzător, de o mistuitoare căutare, o căutare pe care o cunosc toți cei ce năzuiesc a înțelege misterele lumii și ale vieții.

Aduc vorba despre acest lucru pentru a ilustra semnificația misteriosului număr 7 aflat în centrul hărții numerologice, ca indicator al Dorinței Inimii sale. Pentru sacerdoții din vremurile antice, vocalele erau considerate sacre și, prin urmare, sunetele lor erau atribuite glasului zeilor (vocalele fiind cel mai adesea asociate cu planetele vizibile pe cer la vremea respectivă). Acestea nici măcar nu erau transcrise în manuscrisele lor sacre, pentru a nu fi contaminate de privirile necredincioșilor.

Vocalele acestea sunt cele care dau vibrația și natura Dorinței Inimii, iar dacă ținem cont de cele spuse mai devreme, și combinăm totul cu semnificația numărului 7 (pasiunea pentru cunoaștere, spiritualitate, religiozitate, curiozitate, dorința de înțelege, înțelepciune, atracție pentru mistere, profunzime în gândire, meditație), descoperim o nouă latură a Maestrului Actor, o latură pentru care experiențele de zi cu zi devin plumbul care, odată intrat în cuptorul alchimic al sufletului, se transformă în aur spiritual – înțelepciune.

„Credinţa? Credinţa, într-un fel foarte intim, ca şi iu­birea, este în fiecare din noi. Nu-mi place să mă dedau la excese publice pe tema asta. Am acolo, în suflet, o mânăstire slujită de un că­lu­găr, care-mi sea­mănă şi, foarte des, mă opresc şi stau de vorbă cu mine însumi, cu glas tare, ca să fiu auzit de Dumnezeu, căruia însă nu mai îndrăznesc să-i cer nimic, pentru că am primit deja din belşug.”

Poate am dramatizat mai mult decât o fac de obicei în aceste scrieri, dar asta se întâmplă pentru că însăși natura lui Florin Piersic o cere. Nu pot scrie altfel decât cu aceeași pasiune și sete de experiență cu care simt că el își trăiește viața.

Florin Piersic

Revenind însă cu picioarele ceva mai aproape de pământ, frecvența cu care apare numărul 11 în harta numerologică a distinsului actor mă îndeamnă să văd în patosul său ceva mai mult decât explozie teatrală, ci mai degrabă un anumit dar al viziunii, care dealtfel atinge pe toți cei născuți sub auspiciile acestui număr ciudat. O viziune a lumii, a potențialului său luminos și plin de speranță. Aceasta din urmă este cea care îi animă cel mai puternic pe acești bieți eterni optimiști, căci ei văd viața în culori pe care puțini dintre cei din jurul lor reușesc să le distingă.

Binecuvântați și totodată blestemați să meargă pe acest drum de foc, ei vorbesc necontenit despre dragoste, despre înțelegere, despre înțelepciune și compasiune ca fiind singurele chei care pot deschide cu adevărat tainele viitorului luminos al omenirii.

„Eu cred că suntem făcuţi din iubire, trăim pentru a primi şi a dărui iubire. Fără iubire, fără dragoste ar fi pustiu în lume. Dragostea poate să umfle pânzele speranţei, dar singură nu poate niciodată să ducă corabia la mal.”

Mulți dintre ei sunt romantici incurabili – iar Florin Piersic cu siguranță nu este o excepție, și sunt extrem de empatici. Aceste talente le deschid aproape toate porțile sufletelor oamenilor, dar nu îi și feresc de excesele și capcanele în care pot cădea: grandomanie, tendința de a manipula conștiința și opinia publică despre ei înșiși, prețuirea excesivă a imaginii publice, etc.

În ciuda acestor slăbiciuni, Florin Piersic se numără printre cei care iubesc la superlativ, printre cei pentru care dragostea este ca aerul, căci le aduce acea apropiere și contopire sufletească după care tânjesc în căutarea eternului Adevăr Universal…

În sfârșit, misiunea mea se încheie aici. Nu caut să realizez un portret exhaustiv al acestei personalități colosale, ci doar să deschid o mică fereastră către tainele sufletului său, o fereastră care îmi permite să îl simt mult mai aproape, mult mai uman, dincolo de colosul înfățișat de persoana sa publică.

Mulțumesc.

(surse foto: cinemagia.ro)

 

Află mai multe despre destinul tău

Dacă te-am făcut curios în legătură cu cine ești cu adevărat, și vrei să continui călătoria de cunoaștere de sine, îți recomand Cursul Gratuit de Numerologie Hermetică, sau oricare din analizele natale și predictive din secțiunea SHOP a acestui site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *