Viața lui Salvador Dali: Geniul absolut

 
Durata articol - 8 minute

Salvador Dali - Harta Numerologică

„La vârsta de șase ani, vroiam să fiu bucătar. La șapte ani, vroiam să fiu Napoleon. Și ambițiile mele au crescut în mod constant de atunci încoace.”

„În fiecare dimineață când ma trezesc, experimentez din nou plăcerea supremă: aceea de a fi Salvador Dali.”

— Salvador Dali

Astăzi este ziua de naștere a lui Salvador Dali!

Se pot spune multe lucruri despre această persoană remarcabilă, dar voi spune unicul lucru care contează cu adevărat: Salvador Dali este un Geniu. Așa i-a plăcut întotdeauna  să se considere și, pe drept cuvânt, a fost un adevărat geniu, dar unul care, în ciuda viziunii celor mai mulți dintre noi, s-a străduit întotdeauna nu să creeze artă ci să se creeze pe Sine, ca om complet, integral. Acest lucru, înainte de toate, mă determină, nu, mă obligă, să îi acord timpul meu.

Salvador Dali, este BufonulOglinda Regelui, este Zeul renăscut, cuprins de realizarea și necesitatea creării de sine.

Am fost întotdeauna fascinat de personalitățile absolute, marcante, care au căutat întotdeauna să depășească limitele gândirii și existenței proprii. Salvador Dali a fost un astfel de om și mi-ar fi plăcut să îl cunosc!

Îți prezint în continuare harta numerologică a unuia dintre cei mai fascinanți oameni ai secolului XX.

Profilul numerologic al lui Salvador Dali

„Salvador Dalí, numele la naștere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, (n. 11 mai 1904, Figueras, Spania – d. 23 ianuarie 1989, Figueras) a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-mediei pentru a-și spori averea și gloria.”

(sursa)

SALVADOR DALI - HARTA NUMEROLOGICĂ

Salvador Dali (1939)

Salvador Dali (1939)

Primul lucru care mi-a sărit în ochi a fost necesitatea sa continuă de exprimare de sine (Calea Vieții 3). Acest număr este dificil de interpretat, întrucât valențele sale sunt atât materiale, îndemnând către un spectacol de suprafață, superficial, cât și spirituale, profunde, îndemnând subiectul la o continuă transformare de sine, exprimându-se plenar, descoperindu-se și creându-se clipă de clipă. Numărul 3 este numărul creatorului care, atunci când depășește straturile superficiale ale naturii umane, reușește să dea vieții sale și a celor din jurul său o dimensiune inefabilă.

„Nu eu sunt bufonul, ci societatea monstruos de cinică şi naiv de inconştientă care pretinde că este serioasă numai pentru a-şi ascunde mai bine nebunia. Eu, în schimb – nu sunt nebun.”

— Salvador Dali

Privind mai departe, observ în sfârșit rădăcina „geniului” lui Dali, precum și încrederea sa megalomaniacă – Numărul Destinului 1 și Numărul Personalității 1, precum și frecvența numărului 1 în numele său (4x). Numărul 1 caracterizează întradevăr geniul, pionierul, pe cel care înfrânge și depășește limitele, pe cel care merge întotdeauna înainte, adesea înaintea vremurilor sale.

Mai mult, îl descrie pe Salvador Dali ca pe un inventator, un vizionar și un om preocupat în mod extrem de propria sa personalitate, propriul său ego. Cine caută a-i citi autobiografia („Jurnalul unui Geniu”) se va convinge de această realitate, căci jurnalul acela nu este nimic altceva decât un elogiu dedicat propriei persoane. Este excentric (cine poate uita mustățile și ochii care te fixează obsedant), revoluționar, non-conformist și plin de sine până la refuz, și dincolo de el. Ființa sa te invadează, te supune și îți cere obediență completă.

Salvador Dali„În copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am şi ajuns.”

„Dacă vei juca rolul unui geniu vei deveni unul.”

— Salvador Dali


Gradul de încredere în forțele proprii cu care era înzestrat Salvador Dali depășește ceea ce un om obișnuit ar considera bunul simț. Despre Pablo Picasso, Salvador Dali spunea că este al doilea mare geniu al lumii, după el însuși! Ceea ce mă fascinează la acest om absolut este capacitatea și potențialul său de a sublima slăbiciunile sale, slăbiciunile noastre, ale tuturor.

Salvador Dali - Tanara Fecioara autosodomizata de propria castitate (1954)

Salvador Dali – Tânără virgină autosodomizată de propria castitate (1954)

Tot acest spectacol al vieții este realizat în deplină conștiență, căci, așa cum lesne se poate observa, Salvador Dali este conștient atât de propria sa genialitate dar și de adâncimile și abisurile propriului său subconștient. Fiind un mare adept al psihanalizei freudiene și jungiene, el a căutat întotdeauna să conștientizeze conținuturile sale inconștiente, ceea ce a condus la unele dintre cele mai bizare forme de artă cunoscute omului.

Ceea ce mi se pare complet fascinant și atrăgător este încrederea cu care a îndrăznit să provoace și să spargă tiparele vremurilor în care a trăit.

Într-un interviu din 1958, Salvador Dali mărturisea că cel mai important lucru pentru el era propria sa personalitate. Nimic altceva nu conta mai mult. Pictura, spectacolul, bufoneria, toate erau doar aspecte infinitesimale ale personalității sale grandioase, și că tot ceea ce își dorea în viață era să devină: Salvador Dali!

În lumina ego-ului său incredibil, am fi tentați să credem că, în fond, Dali era un om superficial, neinteresat decât de propria sa persoană… dar privind numărul Dorinței Inimii sale (9), înclin să cred că lucrurile nu stau tocmai așa. Putem spune cu siguranță că Salvador Dali avea o mare dragoste pentru propria persoană, și că toate acțiunile sale erau, într-un fel sau altul, elogii dedicate sieși, dar nu pot trece cu vederea faptul că toată opera sa, toată activitatea sa este dedicată, subtil, Omului, căci ce este arta decât calea prin care un suflet comunică cu un altul?

Salvador Dali - Persistenta Memoriei (1931)

Salvador Dali – Persistenta Memoriei (1931)

Am observat că în încercarea de a pătrunde în cosmologia daliniană (cum el însuși o numește), nu există decât o singură cale de a-i pătrunde tainele: Aceea de a renunța la propriile concepții limitative. Opera lui Dali, încadrată de universul suprarealist, are rolul sublim de a te ajuta să te deschizi și să te cunoști drept ceea ce ești: Creator Absolut. Acest lucru l-a aflat Salvador Dali și către acest ideal s-a îndreptat toată viața sa. Este, dacă vrei, utopicul absolut pentru care nu există limite, simbolul arhetipal al numărului 9.

În sfârșit, cele trei perioade ale vieții, tinerețe, maturitate și senectute sunt marcate de numerele 11 și 5. Numărul 11 (maturitate) marchează o perioadă de mare revoluție interioară, angoasă, creativitate, intuiție, viziune și iluminare. Această perioadă reprezintă una dintre cele mai profunde și mai fecunde perioade ale vieții lui Salvador Dali.

Celelalte două perioade ale vieții (tinerețea și senectutea) se află sub influența impozantă a simțurilor, a plăcerii, a trăirii și a bucuriei de a trăi (5).

„Există o singură diferență între mine și un nebun: eu nu sunt nebun.”

— Salvador Dali

Concluzii

Salvador Dali este cu certitudine unul dintre personalitățile marcante ale secolului XX, iar acolo unde alții văd nebunie, alții văd geniu incontestabil.

În ultimă instanță, sunt convins că el a oscilat continuu între cele două extreme, numai că, în realitate, cele două extreme sunt de fapt fețe ale aceleiași dimensiuni: dimensiunea creatoare. Pe aceasta a căutat să o atingă Salvador Dali și, spre eterna recunoștință a tuturor celor mișcați de opera sa, a fost unul dintre cei care a reușit să o facă.

Lucrările sale sunt un adevărat izvor de inspirație și o răsturnare completă a idealurilor artei, așa cum era văzută din era renascentistă încoace.

Biografia sa este una dintre cărțile pe care le voi citi în curând!

Mulțumesc!

Opera completă a lui Salvador Dali (imagini)

Operele lui Dali

Operele lui Dali
(Click pe imagine)

Citește autobiografia lui Salvador Dali

Salvador Dali - Jurnalul unui Geniu

Salvador Dali – Jurnalul unui Geniu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *