Viața lui Lucian Blaga și Corola de Lumini a Lumii

 
Durata articol - 9 minute
Lucian Blaga

09.05.1895 – 06.05.1961

„Privesc cum o plantă se-ntinde din întunericul unei pivniţe spre lumină. Fiecare fibră i se îndoaie spre razele de soare. Nu poate trăi fără de lumină, şi totuşi planta nu simte şi nici nu vede lumina. Oare, sufletul nostru nu creşte şi nu se întinde şi el spre-o lumină pe care n-o simţim şi n-o vedem?”

— Lucian Blaga

Lucian Blaga este unul dintre cei mai prolifici scriitori români și se numără printre poeții ale căror gânduri și idei au influențat profund generații întregi de oameni. Ieri a fost aniversarea zilei sale de naștere, și m-am gândit să îi fac o surpriză!

Lucian Blaga (n. 9 mai 1895, Lancrăm, lângă Sebeș, comitatul Sibiu – d. 6 mai 1961, Cluj) a fost un filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Personalitate impunătoare și polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectivă prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universalitate.”

(Sursa: Wikipedia)

Ceea ce m-a impresionat poate pentru prima oară la Lucian Blaga a fost privirea sa pătrunzătoare, chiar voit pătrunzătoare. Iată un om căruia nu îi este teamă să sondeze în adâncimile sufletului meu și, cu certitudine, în adâncimile propriului său suflet. Iată un om, mi-am spus, însetat după absolut!

Autoportret

„Lucian Blaga e mut ca o lebadă.
În patria sa
zăpada făpturii ţine loc de cuvânt.
Sufletul lui e în căutare,
în mută, seculară căutare,
de totdeauna,
şi până la cele din urmă hotare.
El caută apa din care bea curcubeul.
El caută apa
din care curcubeul
îşi bea frumseţea şi nefiinţa.”

— Lucian Blaga

Harta numerologică a lui Lucian Blaga

Harta numerologică - Lucian Blaga

 

Atunci când mă uit la un profil numerologic încerc să surprind prima impresie pe care configurația numerelor mi-o lasă. În cazul lui Lucian Blaga, numerele sale îmi lasă impresia unui spirit independent, original, revoluționar, puternic și încrezător. Puțini știu că el a fost adeptul mișcării Legionare și, mai mult, a făcut parte din ea, împărtășind idealurile sale. În sufletul său mocnea adânc focul revoluției, al rezistenței față de sistemul pe care nu îl mai vedea capabil de a guverna societatea românească. Aceasta este tema centrală a Căii Vieții sale. Nevoia de a răsturna și răscoli constant ideile după care ne conducem viețile.

Cu toate acestea, dincolo de prezența sa impunătoare se află un suflet sensibil, plin de tandrețe, compasiune și emoție. Aceste trăsături, luate împreună, dau naștere unei personalități pătrunzătoare, profunde, cu adânci înclinații către filosofie și poezie. Pasiunea pentru scris este reflectată și întărită de frecvența numărului 3 în numele său (4 ori).

Numărul Destinului său (11) vorbește despre un om a cărui putere și slăbiciune este necesitatea și obsesia de a pune totul la îndoială, de a-și pune întrebări peste întrebări pentru a descoperi adevărul absolut, pentru a înțelege ceea ce nu poate fi înțeles. Este o sarcină dificilă, adesea imposibilă, și puțini sunt aceia care reușesc să scape din capcanele și iluziile absolutului și să înțeleagă adevăratul sens al cunoașterii și experienței umane.

În definitiv, nu vom ști niciodată dacă Lucian Blaga a atins și/sau depășit acele limite minunate ale gândirii umane, dar știu cu siguranță că aceasta a fost una din năzuințele sale. Se simte în poezia sa, în modul în care curg ideile și gândurile sale.

„Logica sufera de un mare viciu logic: ea crede ca insasi realitatea e de natura logica. Daca intalneste ceva ce nu se poate intelege in chip logic, ea va sustine ca acest ceva nu exista, ci e numai aparenta…”

— Lucian Blaga

Așa cum spuneam mai sus, dincolo de toate aceste strădanii sufletești, se află o sensibilitate sufletească pe care puțini ar putea-o bănui dacă nu ar exista monumentele poeziei sale. Este straniu, ca și cum îmi este greu să o definesc. De altfel, întotdeauna mi-a fost greu să îl înțeleg, să îi pătrund în suflet. Dintre toate poeziile sale, preferate mea rămâne, fără îndoială, următoarea:

Eu nu strivesc corola de lumini a lumii

„Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric,
dar eu,
eu cu lumina mea sporesc a lumii taină –
şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna
nu micşorează, ci tremurătoare
măreşte şi mai tare taina nopţii,
aşa îmbogăţesc şi eu întunecata zare
cu largi fiori de sfânt mister
şi tot ce-i neînţeles
se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
sub ochii mei-
căci eu iubesc
şi flori şi ochi şi buze şi morminte.”

(1919)

— Lucian Blaga

 

Firește că nu poate strivi corola de lumini a lumii, căci el iubește totul, așa cum este, dincolo de forme și aparențe, dincolo de superficialitatea senzației. Este un estet desăvârșit, un om care apreciază frumosul și armonia pentru care are nu unul ci ambii ochi formați. Poezia reprezintă mijlocul prin care acesta își varsă potențialul creator, mai degrabă ca o formă de golire, de a scoate din adâncurile ființei sale rodul strădaniilor și eforturilor sale intelectuale de a înțelege și de a cunoaște lumea și universul din jurul său.

Una din slăbiciunile des întâlnite la oamenii marcați de acest număr (6) este o incapacitate aproape bolnăvicioasă de a se iubi pe sine, de a se aprecia și de a se pune pe sine pe primul loc. Ori în cazul lui Lucian Blaga situația e cu atât mai tensionată, căci acestei tendințe i se opune Calea Vieții sale (1), care presupune o concentrare intensă asupra propriei sale ființe.

Această tensiune puternică este sursa multora dintre frământările sale interioare, cu atât mai mult cu cât aceasta se manifestă pe multiplele dimensiuni ale existenței sale.

În sfârșit, personalitatea sa (5) este caracterizată de o anumită excentricitate, aplecare pentru cultură și tot ceea ce este inovator. Este perceput ca fiind plin de viață, activ, și avea, fără doar și poate, un magnetism deosebit cu care atrăgea privirea și atenția tuturor celor din jurul său. Era genul de om care avea întotdeauna cuvintele potrivite în buzunarul de la piept.

Maturitatea sa este marcată de o explozie de creativitate și de expresie de sine. Succesul și sociabilitatea merg mână în mână, marcând pentru Lucian Blaga o maturitate și o senectute plină de viață și de activitate creatoare.

Concluzii

Lucian Blaga a fost întotdeauna o personalitate misterioasă pentru mine. Privirea sa m-a fascinat și m-a înfrigurat încă de când mă știu. Multă vreme am simțit ceva profund neliniștitor în spatele ochilor săi aprinși ca doi tăciuni și în spatele gurii sale încleștate, parcă gata de a mă trăzni cu un torent de vorbe adânci. Ori asta este tocmai ceea ce m-a determinat în tinerețe să „fug” din calea privirii sale. Acum însă mă cunosc mai bine, sunt pregătit.

Dincolo însă de percepțiile mele îngustate de propriile limite, sunt recunoscător acestui om atât de profund și de veritabil că s-a îndreptat cu aripile desfăcute larg către marginile absolutului. Din călătoria sa noi culegem perlele înțelepciunii căzute pe marginea drumului – lacrimile vărsate în torentul de suferințe și încercări sufletești.

Mulțumesc.

Lacrimile

„Când izgonit din cuibul veşniciei
întâiul om
trecea uimit şi-ngândurat pe codri ori pe câmpuri,
îl chinuiau mustrându-l
lumina, zarea, norii – şi din orice floare
îl săgeta c-o amintire paradisul –
Şi omul cel dintâi, pribeagul, nu ştia să plângă.

Odată istovit de-albastrul prea senin
al primăverii,
cu suflet de copil întâiul om
căzu cu faţa-n pulberea pământului:
„Stăpâne, ia-mi vederea,
ori dacă-ţi stă-n putinţă împăienjeneşte-mi ochii
c-un giulgiu,
să nu mai văd
nici flori, nici cer, nici zâmbetele Evei şi nici nori,
căci vezi – lumina lor mă doare”.

Şi-atuncea Milostivul într-o clipă de-ndurare
îi dete – lacrimile.„

— Lucian Blaga

Citește mai mult

[mantra-multi][mantra-column width=”1/3″]

Opera Poetică - Lucian Blaga

Opera Poetică – Lucian Blaga

 

[/mantra-column] [mantra-column width=”1/3″]

Luntrea lui Caron - Lucian Blaga

Luntrea lui Caron – Lucian Blaga

[/mantra-column] [mantra-column width=”1/3″]

Trilogia cunoasterii - Lucian Blaga

Trilogia cunoasterii – Lucian Blaga

 

[/mantra-column] [/mantra-multi]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *