Viața lui Sergiu Nicolaescu – Nemuritorul

 
Durata articol - 9 minute
Sergiu Nicolaescu

13 Apr. 1930 – 03 Ian. 2013

„Pasiunea este mai puternică decât viaţa.”

„Nu sunt optimist, nu sunt pesimist, sunt doar un luptător!”

— Sergiu Nicolaescu

 

Mărturisesc că mă simt oarecum straniu să scriu aceste rânduri acum, la nici câteva ore de la moartea marelui regizor român, Sergiu Nicolaescu. Și totuși o fac, ca și cum o forță căreia nu îi pot opune mare rezistență mă îndeamnă, nu, îmi solicită să scriu în continuare.

Recunosc din capul locului că nu am fost un fan al tuturor filmelor sale (dintre filmele sale, cele pe care le prefer categoric sunt cele istorice: „Dacii”, „Mihai Viteazul”, etc), însă ceea ce m-a impresionat întotdeauna a fost statura și prezența puternică pe care acest om o avea. Îmi imaginez că era un sentiment pe care îl aveai în clipa în care te aflai în prezența sa. Pe lângă asta, am admirat întotdeauna aspirațiile și realizările sale ca individ și ca reprezentant al poporului nostru măreț.

Cu toate astea, mi se pare curios că nu am avut până acum curiozitatea de a studia caracteristicile numerologice ale vieții, personalității și destinului acestui om.

Acum o jumătate de oră am văzut un anunț pe facebook în care scria „Sergiu Nicolaescu a murit!”. Sincer, nu mi-a venit să cred și am început să cercetez. În cele din urmă am înțeles că Sergiu Nicolaescu s-a stins întradevăr din viață astăzi la ora 08:20.

În mod curios, nu am fost îndurerat. Mai degrabă m-am bucurat pentru domnia sa, căci bănuiam că suferea deja de dureri îngrozitoare, apoi, întotdeauna am considerat că Moartea vine în viața unui om ca o eliberare.

În cele din urmă, am deschis harta sa numerologică și am ales să îi dedic un articol în semn de omagiu pentru trecerea sa în cealaltă lume. Cred că i-ar fi plăcut asta.

Harta NumerologicăSergiu Florin Nicolaescu (n. 13.04.1930 – d. 03.01.2013) s-a născut sub cel mai norocos și mai prestigios număr dintre toate: 3. Acest număr predispune în general către succes, faimă și prosperitate, dar și către superficialitate, împrăștiere, risipă, megalomanie, exagerare și pierdere, dacă posesorii săi nu reușesc să își găsească echilibrul interior.

Sergiu Nicolaescu însă profită de cei trei de 4 din care Calea Vieții sale se naște ceea ce înseamnă că întreaga sa viață este marcată de o dorință și o încercare profundă de a dobândi ordine, structură, siguranță și stabilitate; de a construi ceva temeinic, de a lăsa în urma sa o moștenire care să dăinuiască în timp, așa cum pătratul cu cele patru laturi ale sale este cea mai stabilă dintre formele geometrice.

Această combinație de numere oferă o șansă rară pentru ca trăsăturile fixe, rigide și metodice ale numărului 4 să se completeze armonios cu creativitatea, exuberanța, deschiderea și aspirațiile înalte ale numărului 3.

Această relație armonioasă este susținută din plin de Numărul Destinului 3 care trădează vocația pentru cinematografie, scris, oratorie și, în mod surprinzător, pasiunea pentru istorie și pentru rădăcinile seculare ale poporului nostru (o pasiune pe care o regăsim și la B.P. Hașdeu, și o vom regăsi în viitor și la Mihai Eminescu – unde numărul 3 îi unește pe toți trei).

Numărul Destinului domniei sale mai are o particularitate interesantă: 3 provine din numărul aproape cu iz magic – 111. Atunci când acest număr apare el este devine apanajul acelor deschizători de drumuri, acelor caractere și personalități originale și îndrăznețe cărora nu le este teamă să rupă tiparele convenționale și să își asume riscuri, fiind convinși că zeița victoriei este de partea lor, conducând lumea către culmi noi.

Numărul personalității 1 pare a fi în deplină concordanță cu aceste trăsături, provenind dintr-un număr cel puțin la fel de interesant și fascinant: 55. Aceste numere duble au fascinat dintotdeauna mințile și imaginația oamenilor, nu numai a numerologilor amatori. Împreună ele descriu un caracter puternic și impresionant și o personalitate magnetică, înzestrată cu un șarm personal debordant și capacitatea de a convinge/seduce prin forța convingerilor sale.

Trecând mai departe la Dorința inimii, am avut o adevărată surpriză să regăsesc numărul 11 – Numărul Maestru al Iluminării. Nu spun că Sergiu Nicolaescu era un „iluminat”, oricare ar mai fi sensul acestui cuvânt în ziua de azi, ci că în adâncul sufletului său, în cel mai probabil caz, era un vizionar, un pacifist, un om care își dorea să aducă lumii în dar o viziune mult mai bună a viitorului, după cum o vedea el. Acest număr este caracteristic celor care își doresc să schimbe, să transforme, să revoluționeze și să își dedice viața unor aspirații nobile. De asemenea, dacă marele regizor se încadrează în tipologia descrisă de acest număr, el a fost un spirit înzestrat cu o intuiție adâncă și cu un interes profund pentru tărâmul ideilor și al filozofiei,  preocupat îndeosebi de evoluția și armonia omului și societății în general.

Mărturie în acest sens stau, dacă nu mă înșel, cărțile scrise de domnia sa.

În acest context, actoria, scrisul, regizoratul, activitățile revoluționare și implicarea în politică (oricare ar fi fost scopurile, sau viziunile sale asupra evenimentelor din anul ’89) devin pentru Sergiu Nicolaescu atribute ale vindecării, ale transformării interioare menite a ridica omul obișnuit, dincolo de legenda și istoria care îl precedă, pe o treaptă mai înaltă a conștiinței sale ca individ.

Acest lucru se reflectă în Numărul Maturității 6 care vorbește despre o responsabilitate față de cei apropiați și față de semenii atinși de acțiunile sale, într-un fel sau altul dar și despre o dorință profundă de a-și întemeia o familie și de a fi înconjurat de oameni care să îl iubească.

Omul Sergiu Nicolaescu nu era lipsit de defecte, firește, dar oamenii colosali nu sunt niciodată perfecți.

Concluzie

Acum, după ce am scris toate aceste rânduri, mă gândesc la omul Sergiu Nicolaescu și încerc să îmi dau seama ce anume din viața, caracterul sau personalitatea sa l-a predestinat  singurătății. Pe un site citeam următoarele:

„E.P.: Nu sunteti un pesimist, nu sunteti un optimist… dar spuneti ca sunteti un singuratic. Ati declarat, la un moment dat, ca, aproape nici nu stiti daca ati iubit vreo femeie, cu adevarat, in viata dvs, desi au fost trei casatorii. Ultima sotie fiind chiar mai mica cu 45 de ani. Dvs nu credeati in asa o poveste de iubire, dar iata ca a fost posibil…
SERGIU NICOLAESCU: Da. Ei, nu pot sa spun ca nu am iubit…am iubit. E firesc, am iubit, dar tot singur am ramas.
E.P.: Destin, din nou?!
SERGIU NICOLAESCU: …da, e destin.”

(sursa)

 

Mi se pare un aspect oarecum bizar, dar un prim suspect ar fi Numărul 3  care apare în viața sa ca un număr norocos și ca promotor al destinului său, regăsindu-se atât în vibrația numelui de familie, în Calea Vieții, în Numărul Destinului, în data nașterii, ca Pasiune Secretă (Numărul 3 apare de 6 ori în numele său întreg), dar și ca un pandant ce îl determina să atingă noi și noi culmi, să găsească noi și noi forme de a-și exprima creativitatea sau către falsitate, megalomanie, cultul propriei personalități și manipulare. nricare ar fi cazul, Numărul 3 în abundență predispune către o situație paradoxală: dobândești totul, dar simți că nu ai nimic.

Această notă este întărită și de vibrația prenumelui său: 7. Este numărul căutătorilor eterni, celor ce urmăresc perfecțiunea dar nu o ating niciodată. Ei pot dobândi înțelepciune (deși nu e niciodată o garanție), dar plătesc în orice caz un preț pe care puțini ajung să îl cunoască.

În ultimă instanță nu pot spune decât că destinul mișcă firele vieții omului în căi pe care niciunul dintre noi nu le poate intui pânâ la capăt sau măcar spera că le-ar putea desluși într-o întindere oarecare de timp.

În schimb, drept mărturie despre viața unui om ne stau faptele, acțiunile, cugetările și regretele sale, iar în cazul lui Sergiu Nicolaescu ele vorbesc despre un om măreț, controversat, despre un om care a lăsat o adevărată moștenire în urma sa și unul care și-a asumat puterea pentru a mânui destinele oamenilor, fie spre mai bine, fie spre mai rău. Un lucru este cert: munca cinematografică a lui Sergiu Nicolaescu a reprezentat un adevărat monument în evoluția cinematografiei românești.

În ceea ce privește implicarea sa în evenimentele de la Revoluția din ’89, viziunile sale despre ceea ce s-a întâmplat și cărțile pe care ulterior le-a publicat despre acest subiect mărturisesc că nu am prea mult habar dar plănuiesc să mă lămuresc în această privință.

Mulțumesc.

 Citește mai mult

Viață, destin și film - Sergiu Nicolaescu

Un comentariu

 1. ” Succes in ceea ce iubiti sa faceti ! ” – Sergiu Nicolaescu
  Iar el a iubit , mult …tot ceea ce a facut a facut cu o pasiune dusa pana la extrem . Se uita pe sine . A ars pentru pasiunea SA !
  Acuma e istorie , dar multa vreme va ramane viu pentru toti aceia ce l-au iubit , dar l-au si contestat .A „devenit ” Manual de Studiu inca din timpul vietii . Lumea cinematografica era impartita de mult , inainte si dupa Sergiu Nicolaescu .
  Din nou un articol frumos bine documentat ,
  felicitari Andrei .
  Asteptam si altele 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *