Bioritmul – între mit și adevăr

 
Durata articol - 12 minute

Bioritm Primar 14.11.2012 Cu toții, sau măcar cei mai mulți dintre noi, am auzit cel puțin o dată despre acest concept numit „Bioritm”, dar ce înseamnă el cu adevărat? Noțiunea de Bioritm al omului are la bază un simplu calcul matematic care pornește de la premiza că anumite aspecte/dimensiuni ale vieții omului evoluează în cicluri – urcușuri și coborâșuri, în limbaj popular. Ideea de bioritm nu este nouă, ci apare încă în antichitate și pare a fi asociată cu I-Ching-ul și astrologia natală. Cele două cicluri tradiționale sunt: Fizic și Emoțional. Fiecare dintre aceste cicluri are o durată specifică, după cum urmează:

 • Fizic – 23 de zile;
 • Emoțional – 28 de zile;

Istoria Bioritmului

De ce aceste 23 și 28 de zile? Primele referințe apar la sfârșitul secolului 19 în lucrările lui Wilhelm Fliess, un medic și un pacient de-al lui Sigmund Freud. El susținea că a observat anumite tipuri de evenimente apărând la intervale regulate de 23 și 28 de zile. A numit cele două cicluri: 23 – masculin, 28 – feminin (aici a avut în vedere și durata medie a ciclului menstrual). În timpurile noastre teoria bioritmului a fost promovată cu adevărat de către George Thommen, în 1964 în cartea: „Is this your day?” [Este astăzi ziua ta (extraordinară)?]. În cartea sa, el susține că aceste perioade au fost observate de către medici care au analizat numeroase rapoarte medicale, căutând corelații între apariția anumitor comportamente sau evenimente (boli, perioade stresante, accidente, etc) și ciclurile de 23 și respectiv 28 de zile.

În 1904, Hermann Swoboda susține că a descoperit în mod independent aceleași cicluri periodice, pe când, ceva mai târziu, Alfred Teltscher – profesor de inginerie – analizează performanțele studenților săi în timp și observă un ciclu periodic de 33 de zile, care corespunde creșterii și descreșterii performanței academice corelate cu abilitatea creierului de a absoarbe informații, abilitățile intelectuale și atenția. Acesta avea să fie numit mai târziu cel de-al treilea ciclu – cel Intelectual (Mental). Avem, prin urmare, 3 cicluri primare:

 • Fizic – 23 de zile;
 • Emoțional – 28 de zile;
 • Intelectual – 33 de zile;

Cum se calculează bioritmul?

Viziunea convențională referitoare la aceste cicluri se bazează pe metafora conform căreia corpul omului produce „energii” (de mai multe feluri) care sunt „descărcate” sau „cheltuite” în faza activă a ciclului, după care  ele sunt reîncărcate/regenerate în faza pasivă a bioritmului (vezi imaginea de mai jos). Bioritm FizicReprezentarea sinusoidală se datorează modului în care aceste cicluri sunt calculate (deși nu este singura metodă de reprezentare a lor). Formula de calcul a ciclurilor este următoarea:

sinr{r[(dc – dn)/di] *2* (Pi)/di}  Unde:

– sinr = sinus radian

– r = restul împărțirii celor două numere;

– dc = data curentă

– dn = data nașterii

– dc-dn = numărul de zile de la data nașterii tale. Acest număr se poate calcula:

 • Fie înmulțind vârsta ta (ani împliniți!) cu 365, adaugând câte o zi pentru fiecare an bisect, și completând cu diferența de zile de la data nașterii tale până la data curentă.
 • Fie folosind funcția de calcul a datelor a calculatorului din Windows 7 (Din meniul calculatorului selectează: View > Date calculation (Ctrl + E).
 • Fie în Excel după cum urmează: 1. Scrie în celula A1 data ta de naștere într-un format standard (ex. 04-10-1986). 2. În celula A2 scrie (fără ghilimele) formula „=today()-A1” și apasă enter

– (Pi) = 3.14

– di = durata ciclului (23, 28, 33…)

Spre exemplu: La data redactării acestui articol se împlinesc fix 9534 de zile de la nașterea mea. În consecință, pentru bioritmul fizic vom avea:

sinr(r(9534/23) * 2 * 3,14/23) = sinr(3,27) = -0,1362. Această cifră o putem traduce în -13,62% sau, rotunjit, -14%. Acest procentaj corespunde nivelului energiei mele fizice pe o scară de la -100% la +100%.

Aceste operații se repetă pentru fiecare zi, după care se trasează pe un grafic cu două axe (x și y), unde pe axa x se marchează zilele/datele curente, iar pe axa Y se marchează procentele obținute pentru zilele respective. Punctele obținute prin intersecția marcajelor se unesc printr-o linie și se obține acea curbă sinusoidală care descrie evoluția bioritmului nostru ales. Calculând cele trei bioritmuri, ele se vor suprapune, încrucișa și opune în diferite puncte ale graficului.

Axe x și y

Axe x și y

I Ching-ul și Bioritmul

Reflectând asupra duratelor celor 3 cicluri am observat că există o relație de dependență între ele. Durata ciclului emoțional este cu 5 zile mai mare decât cea a celui fizic, iar durata ciclului intelectual este cu 5 zile mai mare decât cea a ciclului emoțional (sau cu 10 zile mai mare decât cea a ciclului fizic). M-am întrebat apoi dacă nu cumva ar putea exista un al 4-lea ciclu care să corespundă planurilor mai subtile ale omului (eventual chiar mai multe!) și care să aibă o durată de 38 de zile (respectând regula celor +5 zile).

Nu mică mi-a fost surprinderea atunci când am constatat, în urma cercetărilor ulterioare, că nu am fost singurul care s-a gândit la asta! Și alții înaintea mea au avut aceleași întrebări și au descoperit o legătură interesantă cu vestita practică divinatorie chineză I-ching (Cartea schimbărilor). În acea carte ei au descoperit încă patru cicluri adiționale*:

 • Ciclul compasiunii (intuiției) (38 de zile);
 • Ciclul esteticii (43 de zile);
 • Ciclul autocunoașterii (53 de zile);
 • Ciclul spiritualității (58 de zile).

* – încă nu am găsit referințe clare vis-a-vis de Cartea Schimbărilor (I-Ching) – plănuiesc să mă documentez mai bine.

 Ce spune știința despre Bioritm?

Știința modernă consideră acest domeniu a fi o pseudoștiință. S-au făcut, întradevăr, numeroase studii și cercetări menite a testa validitatea acestei teorii, dar spre nefericirea adepților săi acestea s-au pronunțat împotriva ei. Câteva dintre argumentele citate frecvent sunt:

 • durata ciclurilor, a frecvenței și a fazelor sunt alese în mod arbitrar;
 • prezumția că durata ciclurilor este aceeași pentru fiecare individ;
 • se presupune că frecvența acestora este constantă;
 • se adoptă prezumția generalizării compartamentului uman, în ciuda complexității sale;
 • testele și ipotezele teoriei bioritmurilor nu au o metodologie științifică adecvată;
 • Rezultatele nu pot fi replicate în condiții de laborator.

Printre cele mai pertinente studii se numără cele 134 de studii efectuate de către Terence Hines, care demonstrează că această teorie nu este validă.

Observații personale

Deși argumentele de mai sus nu pot fi neglijate, simt că există o fărâmă de adevăr la mijloc. Natura ne învață că totul este ciclic. Dar până la ceea ce este în jurul nostru ne putem uita în propriile noastre corpuri. Oamenii de știință studiază de ceva vreme un ciclu numit „circadian” („nictemeral”) de aproximativ 24-25 de ore, al proceselor biochimice, fiziologice și comportamentale (perioada și durata somnului nostru este influențată de acest ciclu). Ritmul Circadian Mai mult, există o întreagă ramură a biologiei numită „Cronobiologie, care studiază fenomenele ciclice în organismele vii, și relația lor cu ritmurile solare și  lunare. În ceea ce mă privește, eu sunt determinat să acord un vot de încredere acestei teorii a bioritmurilor datorită simplului fapt că, privindu-mi bioritmurile zilnice și lunare, nu pot nega faptul că există anumite corelații și coincidențe. Iar eu nu cred în coincidențe.

Un lucru interesant pe care l-am descoperit este faptul că multiplicând duratele celor trei cicluri primare (23, 28 și 33) obținem produsul 21252 (zile) sau aproximativ 58 de ani, 2 luni și 7 zile. Dacă forțăm puțin nota putem spune că acest număr corespunde Ciclului Apsidelor care durează aproximativ 21.000 de ani. Ciclul Apsidelor reprezintă durata în care pământul ajunge de la afeliu la periheliu (Periheliul şi afeliul – punctele de minimă, respectiv maximă depărtare a Pământului faţă de Soare în mişcarea sa de revoluţie). Afeliu și Periheliu

PRECESIA APSIDALĂ2

”În plus, influenţele gravitaţionale datorate altor planete generează o foarte lentă mişcare de rotaţie a orbitei eliptice a Terrei în jurul Soarelui. O rotaţie completă a elipsei în jurul Soarelui, relativ la stelele fixe, durează aproximativ 112.000 de ani. Luate împreună, cele două forme de precesie produc efecte combinate, astfel că durează în jur de 21.000 de ani între două succesive solstiţii la afeliu.

Datele periheliului şi afeliului avansează cu fiecare an în cadrul acestui ciclu, în medie cu o zi la 58 de ani.”

(Sursa citatului.)

Se poate face cu ușurință o paralelă între un ciclu apsidal ca fiind jumătate din durata necesară pentru ajunge de la Afeliu la Periheliu și apoi din nou la Afeliu și cei 58 de ani, 2 aluni și 7 zile ca fiind aproximativ jumătate din viața unui om (~120 ani). Fiindcă sunt curios din fire, m-am întrebat cum arată bioritmul meu în acea 21252-a zi din viața mea. Imaginea de mai jos corespunde bioritmului calculat pentru data de 10.12.2044 (sau ziua în care voi împlini 58 de ani, 2 luni și aproximativ 7 zile): Bioritm Primar - 10.12.2044 Se poate observa cu ochiul liber că toate cele trei cicluri se întâlnesc în acea zi, în punctul 0 – o zi critică. De ce este această zi atât de importantă? „Coincidența” face ca această întâlnire a celor trei bioritmuri să mai fi avut loc o singură dată în toți acei 58 de ani. Când? În momentul nașterii mele! Fiind încă o dată curios… am calculat bioritmul și pentru data mea de naștere. Rezultatul îl poți vedea în imaginea de mai jos. Bioritm Primar - 04.10.1986 În momentul nașterii mele toate cele trei cicluri pornesc din punctul 0 și își continuă drumurile sinusoidale până când se întâlnesc din nou, în a 21252-a zi, în punctul 0, unde începe un nou „ciclu apsidal” în viața mea, un ciclu în care, teoretic, voi parcurge cealaltă jumătate a vieții  mele până voi atinge punctul terminus (punct în care cele 3 cicluri se reîntâlnesc în poziția critică pentru a treia oară – 17.02.2103). În teorie totul sună bine, dar prea puțini dintre noi ajung să atingă vârste venerabile de +100 de ani. De ce oare? Sigur, putem spune că o mare parte din vină o are alimentația procesată chimic și genetic, stilul de viață, stresul, bolile, dar cred că o parte a răspunsului stă și în neînțelegerea ritmurilor noastre intrinseci.

Concluzie

În cele din urmă, nu putem garanta pentru validitatea acestei teorii… dar o putem pune la încercare! Mulți dintre cei care au testat personal concordanța bioritmurilor au obținut rezultate promițătoare, pe când alții nu au fost impresionați. Rămâne să verifici personal și să îți dai seama în timp dacă este ceva ce se aplică pentru tine, sau nu (cu toate că nu sunt cunoscute motivele pentru care astfel de discrepanțe ar apărea, dacă apar, chiar și în cazul în care teoria ar fi validă).

Anexă

Acestea fiind spuse, îți prezint în continuare un program de calcul pentru toate cele 7 bioritmuri enunțate în acest articol (trei primare, patru secundare). Acest program este creat integral de către mine, cu trudă și pasiune, și ți-l ofer gratuit. Sper să te bucuri de el și să îți folosească. În ceea ce mă privește pot spune că, din verificările pe care le-am făcut până acum, ritmurile se potrivesc atât pentru mine cât și pentru membrii familiei mele. Descarcă de aici (versiunea 0.1.)*:

*Cerințe de sistem:

 • Microsoft Office Excel 2003 (sau versiuni mai noi);
*În caz că, după descărcare, nu te lasă să editezi fișierul apasă butonul „Enable Editing” din partea superioară a ferestrei (valabil pentru MS Office Excel 2007/2010, pentru versiunea din 2003 nu mai știu cum stă treaba).

Programul îți oferă posibilitatea de a-ți calcula zilnic aceste bioritmuri, în mod automat. Vei găsi, de asemenea, diagrame care îți oferă evoluția acestora pe parcursul unei luni, dar și pe o perioadă de 3 luni. Mai mult, programul îți permite să calculezi bioritmurile pentru toate persoanele dragi, cei mai aprigi dușmani și în general pentru toate pesoanele cărora le cunoști data de naștere exactă.

O particularitate interesantă a acestui program este posibilitatea de a modifica duratele ciclurilor, în cazul în care observi în timp o ciclicitate diferită de cea indicată de durata standard a ciclului respectiv (este o posibilitate). Pentru a preveni modificările accidentale și utilizările neloiale am decis să restricționez accesul la foile de calcul ale programului și la orice fel de modificări sau manipulări structurale. Această versiune poate fi folosită pentru a calcula bioritmurile pentru orice număr de persoane, și se distribuie numai gratuit! Pentru a salva bioritmurile calculate, salvează în altă locație fișierul și redenumește-l conform numelui persoanei pentru care ai calculat diagramele.

Succes!  

PS: dacă ai descărcat aplicația de calcul și ți-a plăcut (sau ți-a displăcut), te rog să îmi lași un feedback cu sugestii pentru îmbunătățire, idei, erori, critici, mulțumiri și altele asemenea. Mulțumesc anticipat!

17 comentarii

 1. Ca de obicei, GENIAL ! 🙂

 2. Frumos articol. Felicitari si multumesc pentru program. 😀

 3. Totul OK!
  Multumesc pentru program.

 4. „Coincidența” face ca această întâlnire a celor trei bioritmuri să mai fi avut loc o singură dată în toți acei 58 de ani. Când? În momentul nașterii mele!

  !!!! 58 de ani, 2 luni si 7 zile = 21252 zile = 23 x 28 x 33
  Deci 21252 este cel mai multiplu comun al numerelor 23, 28 si 33.
  Deci, NORMAL, MATEMATIC, in respectiva zi cele trei curbe se vor intalni in acelasi punct….

  Nu e „concidenta”… E doar MATEMATICA !!!

  • Observația ta este corectă, firește, și admir apetitul tău matematic, dar nu cred că ai înțeles ce am vrut să subliniez. Ideea era că momentul în care se întâlnesc cele trei curbe (în momentul nașterii, la 58 de ani și mai departe la 116 ani) marchează un punct dramatic în viața individului, așa cum și nașterea, în cel mai probabil caz, este un moment definitoriu în viața unui om.

   Te mai aștept și cu alte observații.

   O seară frumoasă.

 5. Salut!!Genial articol.Dar sincer eu nu pricep in matematica atit de mult,si as vrea sa inteleg cum se calculeaza mai exact bioritmul?Sinus radian cu cat este egal?Cu 3,27?Di de exemplu eu azi implinesc a 6000-a zi din viata,cum sa aflu ioritmul?Am incercat sa calculez exemplul tau dar imi iesea cu mult mai mult…

  • Bună, Valeria,

   Îți mulțumesc pentru aprecierea sinceră! Ca să îți fie mai ușor, poți descărca cele două programe de calcul pe care le-am pus la dispoziția vizitatorilor. Le găsești la Anexă, și trebuie să ai doar Microsoft Office Excel 2003 sau 2007+ instalat. Dacă nu reușești, anunță-mă.

   Andrei

   • Sinusul radian 3.27 l-am obținut calculând ecuația cu datele mele de naștere. E mai ușor dacă folosești programul pe care l-am pus la dispoziție. 🙂

    Sper să te descurci.

    Andrei

 6. Buna Andrei ‘
  Multumesc pentru program .

 7. Multumesc pentru program, e un real ajutor. Felicitari pentru munca depusa! 🙂

 8. Arnautoiu Laurentia

  Multumesc pentru toate explicatiile valoroase;cunosteam din adolescenta aceste reguli ale existentei umane!Ma bucur ca am aflat si despre celelalte cicluri.

 9. Bună, Laurenția,

  Îți mulțumesc pentru vizită și pentru apreciere. Sper că ai reușit să descarci și progrămelul de la sfârșit.

  Cu drag,
  Andrei

  P.S.: Ai un nume foarte frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *