Semnificația numelui Nicolae

 
Durata articol - 9 minute

Nicolae

Continuând tradiția pe care am început-o cu articolul dedicat „Sfântului Andrei”, astăzi voi vorbi atât despre semnificația numerologică a numelui Nicolae, cât și despre două dintre formele sale mult mai întâlnite: Nicu și Nicușor.

„Unul dintre cele mai frecvente și răspândite nume românești, cu corespondențe în toate limbile europene, Nicolae (Nicolaie) reproduce un vechi nume pers. *r. Nikoiaos, folosit in Grecia antică cu multe secole înaintea erei noastre, printre cele mai timpurii izvoare în care este atestat numele trebuie să amintim opera istoricului Tucidide (c. 460—396 i.e.n.). Nikoiaos se încadrează într-o bogată familie de compuse al căror prim element este nik-(vb. nikdo „a învinge”, subst. nike „victorie”), semnificația acestuia explicând în bună măsură favoarea de care se bucura numele și, implicit, frecvența lor în onomastica greacă. Cu siguranță că anticilor nu le erau indiferente nici legătura acestor antroponime cu numele zeiței victoriei, Nike (la romani identificata cu -» Victoria) și nici faptul că Nikator sau Nikephdros (rom. Nichifor) erau și supranume ale lui Zeus.” (Sursa)

După cum se poate observa în extrasul de mai sus, rădăcina acestui nume este a învinge, ceea ce nu este deloc surprinzător atunci când ne îndreptăm privirea asupra profilului său numerologic.

Menționez că atributele și caracteristicile descrise mai jos se potrivesc mult mai bine celor care folosesc în viața de zi cu zi numele lor întreg (Nicolae), spre deosebire de formele prescurtate.

Nicolae - Harta numerologică Primul lucru pe care îl putem observa în harta de mai sus este faptul că numărul de bază al acestui nume este 5 (întărit și de prima literă a sa, litera N, reprezentată tot prin numărul 5). Acest număr este fără îndoială un număr important în numerologie. El reprezintă centrul de greutate al celor 9 numere și, mai mult, el leagă cele două dimensiuni ale vieții – cea materială (1,2,3,4), de cea spirituală (6,7,8,9). Este un număr masculin prin definiție (numerele impare sunt considerate a fi masculine, iar cele pare – feminine), căruia îi corespund cele 5 simțuri principale, 5 elemente și, în general, orice altceva ce vine în grupuri de câte 5.

Numărul 5 este cifra Omului, a expansiunii, a mișcării, a libertății, a profeților și a celor care caută să trăiască viața în adevăratul sens al cuvântului. O astfel de persoană este și bărbatul Nicolae. În general, el este un individ extrem de sociabil, spiritual, cu un simț al umorului bine dezvoltat și cu aptitudini verbale deosebite. Îi place să experimenteze viața, să o cunoască în toate aspectele și să dobândească experiență.

Una din dorințele sale puternice este să se depășească, să crească și să își atingă potențialul cu care este conștient că este înzestrat. Cei marcați de cifra 5 sunt cei care, cel mai adesea, ajung să pășească pe calea cunoașterii de sine mânați de dorința de a cunoaște și experimenta totul. Sunt partizanii schimbării și deseori sunt profeții noilor vremuri. Se adaptă foarte bine la tot ceea ce presupune schimbare și varietate.

Câteva dintre tentațiile care îi pot ademeni pe aceștia sunt: abuzul de droguri, sex, mâncare și, în general, cam tot ceea ce poate incita simțurile. Sunt înzestrați cu o senzualitate puternică, nu suportă să fie constrânși sau privați de libertate și, deseori, au tendința de a zbura din „floare în floare”, fie că e vorba despre carieră sau relații. Le vine foarte greu să se așeze la casa lor și să aibe relații serioase și de lungă durată. Le place să călătorească în locuri cât mai îndepărtate, să cunoască oameni diferiți și să trăiască experiențe cât mai diferite.

Mulți dintre ei vor recunoaște cu ușurință că unul dintre idealurile lor este să viziteze întreaga lume. Își fac prieteni cu ușurință și, în general, sunt foarte buni prieteni. Sunt energetici și plini de viață iar atunci când îi întâlnești ai impresia că stai lângă adevărate fântâni ale tinereții! Pe lângă acestea, au o personalitate magnetică și au puterea de a influența oamenii din jurul lor.

Totuși, puțini ajung să cunoască ce se află cu adevărat în sufletul aprins de foc al unui bărbat Nicolae. În adâncul sufletului său el este un bărbat sensibil, cu o inimă mare și cuprinzătoare, și care se simte responsabil pentru oamenii care îl înconjoară, familia și căminul său. Este creativ, inteligent și cu o viziune optimistă asupra vieții.

Cu toate astea, are tendința de a deveni superficial și de a-și împrăștia energia în prea multe direcții deodată. Trebuie să învețe să-și disciplineze eforturile. Poate fi o persoană introspectivă și care, de regulă, dobândește succesul cu relativă ușurință.

În ceea ce privește personalitatea sa, putem spune că are un caracter oarecum dificil, aproape imposibil de încadrat într-o categorie. Poate fi perceput ca pe un individ cu o alură fascinantă, intrigantă și/sau misterioasă. Este cu siguranță un personaj colorat, care trece cu ușurință printr-o întreagă gamă de atitudini, emoții și trăiri într-un timp relativ scurt. Poate avea un temperament dificil, față de care prietenii și familia sa trebuie să dea dovadă de multă toleranță.

Adesea poate lăsa impresia că este timid și nesigur pe el, dar asta fiindcă nu se observă torentul de idei care clocotește înăuntrul său. Trebuie să își aleagă prietenii cu înțelepciune întrucât sensibilitatea și senzitivitatea sa pot avea suferit. Emană înțelegere, compasiune și preferă să lucreze în medii armonioase în care poate fi un adevărat pacificator pentru elementele care intră în conflict.

La începutul acestui articol vorbeam despre alte două variații ale acestui nume: Nicu și Nicușor. Le-am ales întrucât vreau să atrag atenția că prea puțini oameni dintre cei care poartă numele Nicolae îl folosesc în forma sa completă, și adoptă, de regulă, nume prescurtate. Cei care folosesc numele în forma scurtă se vor regăsi și în anumite trăsături ale numelui Nicolae, dar numele folosit în viața de zi cu zi capătă întâietate.

Acest lucru, din punctul meu de vedere (nu neapărat al tuturor numerologilor), este o ușoară denaturare a numelui unui om. Prescurtările unui nume, așa cum vom vedea în cele ce urmează, au cu totul și cu totul alte atribute și caracteristici numerice.

Nicu - Harta Numerologică

Primul dintre acestea – Nicu – aparține de regulă unui bărbat ceva mai rezervat și mult mai temperat. Este un om introspectiv, înzestrat cu o sensibilitate profundă și, adesea, are un aer serios, poate chiar sobru. De cele mai multe ori vom descoperi un bărbat organizat, metodic, cu principii și aspirații practice.

Este inteligent, sociabil și are o atitudine deschisă față de oameni. De obicei este perceput ca pe un om organizat, tenace și care știe ce își dorește să obțină în viață. Poate fi timid iar adeseori are nevoie de un imbold sau un sprijin din partea celor din jur pentru a realiza anumite obiective.

Îi place să se implice în proiecte noi, să facă și să cunoască lucruri noi și are un talent aparte pentru comunicare.

Nicusor - Harta Numerologică

Nicușor, pe de altă parte, este un nume deosebit (vezi cei trei de 9 din profilul de mai sus). Este foarte probabil ca bărbatul care poartă acest nume să fie deosebit de idealist, poate chiar cu puternice înclinații religioase/spirituale. Este cu certitudine un om care simte nevoia și dorința profundă de a schimba ceva în lume, de a o face mai bună.  Pot fi buni politicieni, actori, scriitori și preoți.

De cele mai multe ori va sacrifica timp și bani pentru a lupta pentru o cauză sau un scop nobil și este mai mult decât obișnuit să se sacrifice pe sine pentru a atinge un ideal înalt. Aroganța, aerele de superioritate, neîncrederea în puterile proprii și teama de propriul potențial sunt câteva dintre capcanele în care acești indivizi pot cădea.

Cei mai mulți poartă cu ei o imensă încărcătură energetică pe care în mod intuitiv o simt. Provocarea lor este să își găsească echilibrul interior. Altfel, se vor simți „striviți” de greutatea acelei încărcături.

Concluzie

În ultimă instanță, bărbatul Nicolae este un personaj fascinant, cu o poftă de viață deosebită lângă care nu te poți plictisi. Sunt oameni sensibili și profunzi, cărora le place să experimenteze viața în multiplele lor forme, au o senzualitate aparte și adoră să călătorească. Libertatea este un aspect cheie pentru ei și nu acceptă să fie îngrădiți. Se adaptează ușor schimbărilor pe care, deseori, chiar ei le instrumentează.

Trebuie să evite excesele de toate felurile și să încerce să își tempereze impulsurile. Auto-controlul și cunoașterea de sine sunt cruciale pentru dezvoltarea de lungă durată a acestora, cu atât mai mult dacă cifra 5 se regăsește și printre numerele lor de  bază (vezi aici).

Lecția principală pe care o au de învățat în această viață este să își concentreze eforturile și să aleagă în mod conștient și responsabil lucrurile pe care vor să se axeze în viață, spre a nu-și risipi energiile înainte de vreme.

La mulți ani tuturor ce poartă acest nume!

Considerații Generale

2 comentarii

  1. Interesanta analiza , recunosc multe dintre cele expuse aici .Felicitari sincere 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *