Viața Juliei Hașdeu – Destin de Regină

 
Durata articol - 13 minute
Julia Hașdeu

Julia Hașdeu
n. 14 nov. 1869 – m. 29 sept. 1888

„Regretăm întotdeauna minunatele timpuri trecute; dacă am trăi pe atunci, am regreta vremurile de dinainte şi tot aşa nu ne satisface decât ceea ce nu mai există.” — Julia Hașdeu

Cine este Julia Hașdeu? Puțini dintre noi cunosc în detaliu istoria și destinul acestei fete care, suferind de tuberculoză, s-a stins din viață la numai 18 ani, imaculată ca o fecioară. Ea este singurul copil al marelui savant român, Bogdan Petriceicu Hașdeu, și este cea căruia marele om de știință i-a dedicat ultima parte a vieții sale, în încercarea de a înțelege motivul plecării sale subite din lumea celor vii. În urma morții sale, interesul lui B.P. Hașdeu s-a îndreptat către moarte și teoriile legate de spiritism, scriind, în afara imensei sale activități academice, prima carte românească despre spiritism „Sic cogito”.

Cât de multe a putut ea realiza în cei 18 ani de viață? De ce este moartea ei învăluită în mister? Ce anume a incitat mințile și gândurile atâtor oameni care au încercat să elucideze taina morții fiicei lui B.P. Hașdeu?

Recunosc că nu pot descifra aceste taine, dacă există, dar pot arunca puțină lumină asupra, poate, unora dintre motivele pentru care viața tinerei scriitoare a incitat atât de mult curiozitatea și pasiunea oamenilor.

Julia Hașdeu - Harta Numerologică

Julia Hașdeu – Harta Numerologică

Analizând numerele care apar în harta numerologică de mai sus, pot spune că Julia Hașdeu era un om care primise la naștere atingerea destinului. Se simte. Numerele spun povestea destinului ei.

Înainte de toate, Calea vieții 22 aparține oamenilor care pot aduce cu adevărat schimbări fundamentale în lumea din jurul lor. 22 este numărul Marelui Constructor (2 + 2 = 4). Atunci când acesta găsește puterea de a pune în aplicare ideile și viziunile sale înalte, lumea din jurul său se transformă odată cu el. Puține persoane reușesc să se ridice la înălțimea pe care acest număr o solicită. Ori, Julia Jașdeu visa să fie regină după cum scria în celebrul ei jurnal neoficial: „Jurnal de Regină”.

Dorința inimii 22 vine în sprijinul numărului Căii vieții, și descrie dorința tainică a Juliei de a schimba lumea, de a o conduce către un viitor mai luminos prin intermediul lucrărilor și gândurilor ei roditoare. În același timp, aceste două numere pot fi extrem de solicitante pentru constituția nervoasă și fizică a unei persoane. Spre deosebire de alte numere, acestea necesită un echilibru interior solid și un puternic consum de energie interioară pentru ca planurile să poată deveni realitate.

Considerând acestea pot spune că Julia era o persoană deosebit de înzestrată intelectual, cu un plan mental neobișnuit de activ și aspirații înalte, o constituție fizică relativ slabă (datorită nivelului înalt de energie interioară pe care trebuia să o gestioneze și să o canalizeze în exterior), dar și voință și o putere interioară considerabilă.

Numărul destinului 3 descrie o persoană sociabilă, inteligentă, spirituală și cu înclinații către cariere ce presupun comunicare, limbi străine sau scris. Din câte cunosc despre ea, pot spune că își dorea nespus de mult să fie recunoscută drept o mare scriitoare, visând ca operele să îi fie puse în scenă în orașul luminilor. Totodată, ea obișnuia să scrie în limba franceză. A scris poezie, proză și dramaturgie iar opera ei a fost publicată postum de către părinții ei.

Era văzută ca pe o persoană organizată, ambițioasă, hotărâtă, încrezătoare, care știa ce își dorea să obțină de la viață (Numărul personalității 8) dar și responsabilă, altruistă și cu o viziune de ansamblu asupra lucrurilor.

Numele familei, Hașdeu (22), este un nume cu o rezonanță puternică, magnetică. Numele de familie conferă persoanei care îl poartă un fel de „predispoziție ereditară”. În cazul nostru, el nu face decât să amplifice potențialul existent al tinerei fete.

Îndreptându-ne atenția către tabelul frecvenței numerelor observăm că cifra 1 deține întâietate. Acest lucru înseamnă că pasiunea inimii ei era aceea de a deschide drumuri noi, de a crea lucruri originale, de a incita la schimbare și de a fi mereu în avangardă. Avea o voință puternică și era obișnuită să obțină ceea ce își dorea.

Uitându-mă peste tranzitele anilor săi de naștere, am remarcat o corelație stranie între activitatea și aspirațiile ei academice și caracteristicile cifrelor ce marchează acei ani.

Acestea fiind spuse, primii ani de viață punctează în viața copilului Julia o dorință profundă de a se realiza prin forțele proprii și de a-și dobândi independența (abilitatea de a citi la o vârstă foarte fragedă, dorința de a învăța, memoria excepțională) (numărul 19). Urmează 3 ani (6-9 ani) deosebit de intenși, marcați de studiu individual și activitate intelectuală intensă (numerele 7,11). Patru ani (10-13 ani) sub tranzitul numărului 8 marchează o perioadă extrem de benefică în plan academic, în care tânăra avea ocazia să își pună studiile în perspectivă și să capete o viziune de ansamblu asupra obiectivelor sale pe termen lung. Urmează doi ani (14-15 ani) în care avea să muncească din plin pentru atingerea obiectivelor propuse (numărul 19). Următorii ani (16-17 ani) vor marca apogeul intelectual din ultimii ani de viață, reprezentat prin obținerea bacalaureatului dar și prin numeroase idei, planuri și aspirații profesionale (numărul 11). Ultimul an de viață (18 ani) este marcat de o cifră pe care mulți numerologi o consideră a fi aducătoare de ghinion și nefericire (numărul 4). Nu sunt întrutotul de acord cu această viziune asupra numărului 4, dar în situația de față îmi vine greu să neg că el intră cu brutalitate în scenă și  capătă asocierea cu anul morții sale.

Extras din tranzitele anilor de naștere 

19 – 19 – 19 – 19 – 19 – 19 – 7 – 11 – 11 – 8 – 8 – 8 – 8 – 19 – 19 – 11 – 11 – 4

Extras de pe website-ul „Muzeul Hașdeu”:

„Julia s-a nascut la 14 noiembrie 1869. La varsta de doi ani si jumatate ea stia sa citeasca si facea dovada unei memorii exceptionale, recitand lungi poezii. La opt ani vorbea curent franceza, germana, engleza. La unsprezece ani a terminat gimnaziul „Sf. Sava„, obtinand premiul intai, si a incheiat in mod stralucit pregatirea muzicala la Conservator. in septembrie 1881 sosea la Paris, in compania mamei sale, pentru a-si continua studiile. A devenit eleva Colegiului SĂŠvignĂŠ. La saisprezece ani si-a incoronat eforturile prin obtinerea bacalaureatului in litere (retorica si filosofie), ceea ce i-a permis sa se inscrie la Sorbona, la Facultatea de Litere si Filosofie. in afara preocuparilor legate de scoala, tanara romanca, dotata cu o voce admirabila de mezzosoprana, lua ore de canto cu tenorul Lawers. in atelierul parizian al pictorului Maillart, isi exersa talentul la pictura. De asemenea, invata latina si greaca. Dar marea ei pasiune o constituia studiul aprofundat al literaturii si limbii franceze. incet, ea a fost atrasa de frumusetea si forta de expresie a limbii franceze. A ales aceasta limba, dintre toate celelalte, pentru a exprima starea poetica a sufletului sau sensibil. Moartea a frant frumoasele vise ale studentei care-si prepara teza de doctorat avand tema Filosofia populara la romani: logica, psihologia, metafizica, etica si teodiceea”.”

(sursa)

Există adevăr în potrivirea aceasta dintre secvența numerică a tranzitelor și cea istorică? Unii ar spune că da, alții ar spune că sunt doar speculații. Te las pe tine să judeci acest aspect.

Eu, în calitate de amator al numerelor, nu pot ignora acest aspect și mă simt obligat să îl încadrez într-un context mai larg.

M-am uitat mai departe peste hărțile părinților ei, Bogdan Petriceicu Hașdeu și Iulia Hașdeu, născută Faliciu.

B.P. HAȘDEU

Bogdan Petriceicu Hașdeu
n. 26 feb. 1838 – m. 25 aug. 1907

Iulia Hașdeu

Iulia Hașdeu (soția)
n. 1840 – m. 02 iulie 1902

 

 

 

 

 

Privind profilul numerologic al lui al lui B.P. Hașdeu putem observa cu ușurință destinul de mare scriitor și academician, reprezentat aici prin numerele 3 și 11.

Ceea ce găsesc în mod special interesant aici este prezența numărului 55 în componența Numărului personalității. Este un număr pe care rareori am avut prilejul de a-l întâlni. Este caracteristic oamenilor de geniu preocupați îndeosebi de rădăcinile poporului din care se trag, de tot ceea ce ține de limbaj, grai, limbi străine, comunicare, călătorii și studiu. Aceste caracteristici sunt susținute și de către frecvența apariției numărului 5 în numele savantului.

Dorința inimii 11 descrie un om cu preocupări intelectuale deosebite, a cărui dorință supremă este aceea de a transpune iluminările sale în lumea cea de toate zilele, pentru a o conduce către zori din ce în ce mai luminoși. Mărturie pentru această dorință stă corpul titanic al lucrărilor sale (dintre acestea menționez doar dictionarul „Magnum Etymologicum Romaniae” – o lucrare colosală ce cuprindea mii de pagni, întinse pe o perioadă de 14 ani, dar care a rămas neterminată, scriitorul ajungând doar până la cuvântul „bărbat”).

Harta soției sale, Iulia Hașdeu, născută Faliciu, adaugă încă o notă în aura de destin a acestei familii. Harta sa (mai puțin numărul Căii vieții) descrie o persoană inspirată, practică și cu evidente aspirații spirituale. Din păcate nu i se cunoaște data exactă a nașterii, astfel încât nu putem ști cu certitudine care este numărul Căii vieții sale.

 

B.P. HașdeuIulia Hașdeu (Soția)

 

Un ultim detaliu legat de viața acestei flori delicate este ceea ce avea să se numească mai târziu „Jurnalul de Regină”, așa cum menționam mai sus. Acesta este un jurnal neoficial pe care tânăra scriitoare îl păstra pentru sine și în care își relata cu lux de amănunte viața imaginară pe care avea să o trăiască alături de regele Ferdinand I, ca regină a României.

Undeva în jurnal ea nota:

„Regina Iulia a murit la 21 mai 1971, ora 11.20, dimineata, la 101 ani, 6 luni si 6 zile…”.

„Întâmplarea” face ca acest jurnal tainic să fi fost decoperit… chiar în ziua de 21 mai 1971, la aproape 83 de ani de la moartea sa! Citește restul articolului edificator aici.

Ajungând la finele acestei lucrări trebuie să recunosc că nu am nicio concluzie strălucită sau care să spulbere aura de mister care o înconjoară pe această ființă deosebită. Cu toate astea, pot să îmi ofer propriile senzații și impresii. Ceea ce mă fascinează cel mai mult este greutatea și profunzimea combinațiilor de numere, atât în hărțile lor, cât și în tranzitele anilor lor de naștere. Mai mult, în harta Juliei am simțit o greutate și o profunzime aparte, ca și cum ar fi fost încărcată cu un destin grandios.

Știu că aceste impresii pot fi interpretate ca simple auto-sugestii motivate de aura misterioasă deja existentă în jurul acestei povești, dar pentru mine este ceva real, palpabil. Sarcina principială a unui numerolog, fie el și amator, este acea de a surprinde fluxul vieții în înlănțuirea aparent aleatorie a numerelor. Nu pot spune că îmi reușește întotdeauna, dar în anumite cazuri mesajul este atât de evident încât nu trebuie să depui un efort excepțional pentru a-l percepe. În astfel de cazuri, e suficient doar să îți deschizi mintea și sufletul.

În loc de concluzie

Trebuie să recunosc că acest articol poartă o umbră ușor funestă pe care nu prea o poți evita atunci când tratezi acest subiect. În vara acestui an am trecut prin Câmpina cu scopul de a vizita Muzeul Hașdeu și am cunoscut aceleași trăiri și senzații. Este vorba despre o gravitate aparte, o adâncire, poate chiar un gol și un întreg noian de senzații cutremurătoare.

În timp ce scriam acest articol, mă gândeam dacă ar trebui să discut despre perioada maturității Juliei Hașdeu, așa cum este ea descrisă de numere. În cele din urmă am considerat că ar fi mai bine să nu o fac căci aș vorbi în mod inutil despre lucruri ce nu au fost să fie.

În mod obișnuit, prefer să nu discut despre data morții unui om, dar de data aceasta voi face o excepție. Cu toate că nu putem prevedea data morții, atunci când aceasta apare, ea ne spune un lucru foarte important, întocmai ca data nașterii. Julia Hașdeu s-a stins din viață pe data de 29 septembrie 1888.

29: 2 + 9 = 11

Septembrie: 9

1888 = 1 + 8 + 8 +8 = 25 : 2 + 5 = 7

11 + 9 + 7 = 27 : 2+ 7 = 9

Numărul 9 corespunde încherii ciclurilor, lecțiilor de viață și idealurilor umanitare. Este, de asemenea, numărul sub care aleg să se întrupeze spiritele cu misiuni importante, misiuni care privesc destinele unor mulțimi mari de oameni.

În final, nu știu dacă vom ști vreodată ce se ascunde în spatele destinului acestei familii strălucite. Ceea ce știu în adâncul sufletului meu este că există „ceva” tainic, ceva ce continuă să incite imaginația și căutările multora dintre noi. Întrebarea care îmi licărește cel mai intens pe ecranul minții este:

De ce s-a sfârșit atât de brusc o viață înzestrată cu atât de mult potențial? Mă tem că răspunsul pe care îl căutăm se află tocmai în spatele cortinelor care, în cele din urmă, se ridică pentru fiecare om.

Citește mai mult

[mantra-multi][mantra-column width=”1/3″]

Iulia Hașdeu - Jurnal Fantezist

[/mantra-column] [mantra-column width=”1/3″]Iulia Hașdeu - Opera Poetică[/mantra-column] [mantra-column width=”1/3″]

Iulia Hașdeu - Cugetări

[/mantra-column] [/mantra-multi]

 

 

9 comentarii

 1. Interesant studiul tau Andrei . Dovada celor relatate de tine , legate de genialitatea Iuliei Hasdeu , sta si faptul ca la doar 16 ani devenea prima femeie romanca studenta la Sorbona. Cat despre poezia ei , are o fragilitate aparte . Felicitari .Te asteptam si cu alte studii .

 2. Andrei, scuze pentru răspunsul off-topic, dar am nevoie de părerea ta. în calitate de cunoscător al numerologiei.
  Ce părere ai despre 12.12.2012 și 21.12.2012 ?

  Eu pot spune că, după 12.12 am simțit ceva, ca un fel de aflux energetic… dar neconcretizat !

  Poate scrii chiar o postare despre aceste date, despre care toată lumea vorbește !

  Sărbători fericite, și să ne vedem cu bine în noua luem ! 🙂

  • Mă bucur să te revăd, Florina!

   Referitor la cele două date nu pot spune prea multe, dincolo de semnificația lor numerologică. Dpdv numerologic ele aduc vibrația numărului maestru 11. Este un număr interesant și cu o vibrație foarte intensă. Este un număr care deschide ochii, mintea și sufletul către planurile superioare ale realității. Este numărul iluminării, al revelațiilor și al apropierii de planurile subtile.

   De asemenea, este un număr al revoluțiilor interioare, al schimbării al transformării și al cercetării interioare. Într-o astfel de zi îmi imaginez că ies la suprafață mult mai ușor lucrurile care înainte erau ascunse în cele mai adânci cotloane ale sufletului și minții noastre. Cam atât pot spune. 🙂 Nu intenționez să dedic un articol acestor date, dar îți mulțumesc pentru gând.

   Sărbători fericite!

 3. Multumesc, sa stii ca am simtit, oarecum, lucrurile de care spui!
  Eu ma gandeam la vibratia lui 12; sau a lui 3 (1+2=3); care este nr. Sfintei Treimi, sau al celor 12 apostoli.
  Oricum, semnificatiile sunt apropiate !

  Sarbatori fericite si tie, si celor dragi !

 4. SĂRBĂTORI FERICITE, ANDREI !!! Mult spor în ceea ce faci, sănătate şi multă fericire, alături de cei dragi !!!
  Cu mult drag, Cristiana

  • Mulțumesc frumos, Cristiana! Multă sănătate, fericire, spor și bucurie în tot ceea ce faci îți doresc și eu ție. Să ne auzim cu bine și în anul care vine!

   CU drag,
   Andrei

 5. Multumim frumos spiritului Iuliei Hasdeu ca a prilejuit aceste minunate reintalniri acum in prag de An Nou 🙂
  Fie ca Anul Nou ce se apropie sa aduca fiecaruia implinirea tuturor gandurilor si aspiratiilor , ascunse sau la vedere …:)
  La multi ani , intr-un An Nou 2013 minunat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *