Viața lui Nicolae Bălcescu – Vizionarul

 
Durata articol - 9 minute

„Cine luptă pentru libertate se luptă pentru Dumnezeu.”

— Nicolae Bălcescu

Scurtă biografie

Nicolae Bălcescu (n. 29 iunie 1819, București – d. 29 noiembrie 1852, Palermo) a fost un istoric, scriitor și revoluționar român. Alături de fratele său mai mic, Barbu, a participat la Revoluția din 1848. Prin capodopera sa Românii supt Mihai Voievod Viteazul, Bălcescu l-a impus în canonul național pe voievodul Mihai Viteazul.

Născut în București, într-o familie de mici boieri, era fiul pitarului Barbu și al „serdăresei” Zinca Petreasca-Bălcescu. Va lua numele de familie al mamei sale, originară din Bălcești, Vâlcea, în locul celui al tatălui, Petrescu. Tatăl lui Nicolae Bălcescu a murit în anul 1824. Nicolae Bălcescu avea doi frați: Costache și Barbu, precum și două surori: Sevasta și Marghioala. Într-un alt document se mai pomenește și de o altă soră: Eleni.

Studiază la Colegiul Sfântul Sava, începând cu 1832, fiind pasionat de istorie, avându-l coleg pe Ion Ghica, iar ca profesori, între alții, pe Ion Heliade Rădulescu. La 19 ani intră în armată, iar în 1840 participă, alături de Eftimie Murgu, Marin Serghiescu Naționalul, la conspirația Filipescu, care este descoperită, și este închis la Mănăstirea Mărgineni, unde a rămas doi ani, până la 21 februarie 1843, la plecarea domnitorului Ghica și venirea lui Bibescu [5].

 

Harta Numerologică a lui Nicolae Bălcescu

Numele de naștere al lui Nicolae a fost Petrescu, el ulterior luând numele mamei sale – Bălcescu. Vom observa înainte de toate că s-a născut sub Calea Vieții 36/9. 36 este un număr deosebit din multiple considerente dintre care vom aminti doar că:

  • este pătratul lui 6, iar 6 este una dintre cifrele circulare și sferice, care se întorc întotdeauna la sine atunci când sunt înmulțite cu ele însele; 6 este un număr perfect.
  • suma divizorilor săi (55) este egală cu media aritmetică a decadei (1, 2, 3, … 10)
  • suma primelor 4 numere pare cu primele patru numere impare este egală cu 36.

Din aceste motive se spunea despre 36 că ar conține în el însuși taina tuturor lucrurilor. Numărul 36 este astfel încărcat cu conotații considerabile care se regăsesc mai departe în cifra fundamentală 9. Cifra 9 este cea care închide cercul numerelor, ultimul pas înainte de revenirea la unitate. Construită din cifrele 3 și 6, Calea Vieții lui Nicolae Bălcescu pare să fie una aplecată către artă, către om, către cunoaștere.

Prin urmare, plecând de la aceste considerente, viața lui Nicolae Bălcescu se prefigurează, privind prin prisma acestor coordonate, într-o viață dedicată idealurilor înalte, perfectării și înălțării spirituale și materiale a omului, o direcție către care Liberul său Arbitru îl va împinge pe tot parcursul vieții sale.

„Revoluţia de la 1821 a strigat dreptate şi a vrut ca tot românul să fie liber si egal, ca statul să se facă românesc. Ea fu o revoluţie democratică. Revoluţia de la 1848 a vrut ca românul sa fie nu numai liber, dar şi proprietar, fără care libertatea e mincinoasă. Pentru aceea adaugă la deviza sa cuvântul frăţiei, această condiţie de căpetenie a progresului social. Ea fu o revoluţie socială. Revoluţia viitoare… va cere unitatea şi libertatea naţională. Deviza ei va fi: Dreptate, Frăţie, Unitate! Ea va fi o revoluţie naţională.”

Numărul Destinului 4, ca indicator general al Destinului descrie un om care este conștient că trebuie să muncească din greu pentru a reuși împlinirea viziunii sale (36/9); un om care este conștient că este nevoie de planificare, de răbdare, de voință, de integritate și de tărie.

Ca o prefigurare a vieții sale scurte, numărul de bază al numelui său de naștere (931) este egal cu cel al cuvântului „Fluture”, o creatură cunoscută pentru durata scurtă a vieții; și cuvântul „victorios” are același echivalent numeric, un semn poate că Nicolae Bălcescu va rămâne o figură care a avut o influență puternică asupra destinului României.

Cu toate acstea, Nicolae și-a împlinit destinul sub numele mamei sale, Bălcescu:

Odată cu schimbarea numelui se schimbă și configurația numerică a hărții sale numerologice. Odată cu schimbarea numelui și natura caracterului său suferă o schimbare, prin aceea că sfera sa de influență este acum extinsă și are un spectru mult mai larg. Ambițiile sale sunt mai cuprinzătoare, activitatea sa este mai condensată, iar privirea de ansamblu pe care o are acum îi permite să își planifice acțiunile cu mai multă eficiență. Practicalitatea (4), devotamentul (7) și spiritul de sacrificiu (6) vor rămâne în continuare coordonatele principale ale acțiunilor care îi vor caracteriza destinul, însă schimbarea numelui aduce cu sine o putere mai mare de materializare.

Unde înainte obiectivele sale tindeau mai mult către idei și principii, acum ele sunt centrate în jurul omului, căci privirea sa este îndreptată către cei din jur, dincolo de cercul restrâns al propriei persoane. Numerele masculine care intră în componența structurilor sale de destin (Dorința Inimii 3 și Numărul Personalității 5) îl descriu ca pe o persoană energică, activă, creativă, înflăcărată.

„Pe culmea cea mai înaltă a munţilor Carpaţi, se întinde o ţară mândră şi binecuvântată între toate ţările semănate de Domnul pre pământ.”

În mod fascinant, numărul de bază al numelui său (Nicolae Bălcescu) este egal cu cel al cuvintelor: comunism (602), romanticism (602). Este surprinzător poate de aflat că regimul comunist l-a privit pe Nicolae Bălcescu ca pe un precursor al ideologiei sale. Iată un elogiu adus acestuia în a doua jumătate a secolului XX:

„Nicolae Bălcescu este figura cea mai luminoasă a revoluției de la 1848. E tipul revoluționarului care, înțelegând mersul istoriei, și-a dat seama că adevărata revoluție trebuie să se sprijine pe forța poporului, să-i exprime năzuințele și drepturile. Bolnav de ftizie, având de îndurat lipsurile și greutățile exilului, în preajma ultimei sale călătorii spre țărmurile cu climă blândă ale Mediteranei, unde își va da sfârșitul, Nicolae Bălcescu ne apare în acest portret [Portretul lui Nicolae Bălcescu realizat de Gheorghe Tăttărescu în 1851, n.n.] cu fruntea vastă de gânditor, dominată de focul privirii, cu ochii mari, pătrunzători, care exprimă o adâncă viață interioară.

Acest portret, de o mare sobrietate, nu ne transmite numai imaginea personajului, ci și admirația pictorului pentru adevăratul conducător al revoluției de la 1848. Lucrat cu măiestrie, portretul exprimă personalitatea vastă de gânditor și de luptător al lui Nicolae Bălcescu și se înscrie în galeria portretelor psihologice de seamă din istoria picturii noastre.”

(Ionel Jianu și Ion Frunzetti, Gheorghe Tăttărescu (1818 – 1894), Portretul lui Nicolae Bălcescu, în Maeștrii Picturii Românești în Muzeul de Artă al Republicii Populare Române, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, București, 1953)

În sfârșit, Nicolae Bălcescu se încadrească în mișcarea culturală romantică care a învăluit întreaga europă a secolului XVIII.

Harta Astrologică a lui Nicolae Bălcescu

Semnificativ în harta astrologică a lui Nicolae Bălcescu (fiindcă nu avem ora nașterii, poziția în case este necunoscută) este faptul că Soarele se afla în zodia tropicală a Racului, sub guvernarea Lunii, un prim indicator al interesului său pentru popor (Luna fiind un indicator al maselor de oameni). Cu toate acestea, Soarele este deconectat de domiciliul său în Leu, indicând un suflet sensibil în căutarea unei întregiri a conștiinței de sine, ceea ce aduce cu sine un sentiment de gol sufletesc care trebuie perpetuu împlinit.

Conjuncția strânsă și aplicantă a lui Mercur către Soare este un semn al unui intelect desăvârșit, cu atât mai mult cu cât Luna se află în Fecioară, domiciliul lui Mercur. În același timp însă, Mercur se află într-o condiție numită „combustie”, datorită apropierii de razele Soarelui, ceea ce poate fi tradus printr-o tendință a lui Nicolae Bălcescu de a se lăsa condus de inspirație și forța convingerilor, mai degrabă decât de rațiune.

Marte în Taur, zodia exilului său, poate indica întreruperi, blocaje, adversari, în special fiindcă Soarele aplică spre un configurație hexagonală cu acesta.

Aruncând o privire și la configurația stelelor pe cerul nașterii lui Nicolae Bălcescu, observăm că Soarele se află în conjuncție longitudinală cu steaua Alhena, poziționată pe piciorul stâng al lui Pollux, în constelația Gemenilor. Această stea este renumită în trecut pentru semnificațiile sale legate de abilități artistice, în special pentru cuvântul scris sau vorbit.

În sfârșit, este remarcabilă și conjuncția longitudinală a planetei Venus cu steaua Aldebaran, care indică în general șanse mari ca nativul să dobândească faimă, succes și glorie fie în timpul vieții, fie după încheierea acesteia.

Concluzii

Nicolae Bălcescu a fost un om vizionar, cu multiple calități și un talent aparte pentru istorie și arta scrisului. Continuând linia de articole începută cu Nicolae Iorga, recunosc că mă simt inspirat de aceste două mari personalități care, prin talentele și abilitățile lor specifice, au avut o contribuție majoră la ghidarea destinului acestei țări.

Nicolae Bălcescu a murit la 33 de ani, un număr deosebit prin aceea că este același cu vârsta la care a murit și Iisus Hristos, sau prin faptul că se reduce tot la cifra 6, un număr perfect și circular. Tema cifrei 6 este una recurentă în destinul lui Nicolae Bălcescu (CV 36 = 6×6) și descrie, în contextul întregii configurații numerologice o viață dedicată progresului și înfăptuirii viziunii sale.

Află mai multe despre destinul tău

Dacă vrei și tu propria ta hartă natală, ca să te cunoști mai bine, îți recomand Cursul Gratuit de Numerologie Hermetică, sau oricare din analizele natale și predictive disponibile pe site în secțiunea SHOP a acestui site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *