Despre Astrologia Natală

 
Durata articol - 8 minute

Vitruvian_Zodiac[1]

Astrologia Natală este o ramură a Astrologiei Tradiționale care are ca obiect Omul și activitatea sa de toate zilele, motiv pentru care sistemul astrologic este unul geocentric (în care soarele pare să se învârtă în jurul pământului) și nu heliocentric (conform modelului științific actual în care planetele se învârt în jurul soarelui). Printre altele, acest argument este folosit de către oamenii de știință pentru a discredita arta astrologică, dar raționamentul este nefondat. Astrologii antici cunoșteau foarte bine modelul sistemului nostru solar, dar au ales să plaseze binomul Pământ-Om în centrul sistemului ca reflexie a relației Microcosmos-Macrocosmos.

Împărțirea clasică a zodiacului în 12 semne de 30 de grade fiecare (total = 360 grade ale cercului) a dat naștere celor 12 domenii sau sectoare principale ale existenței umane:

 • Viață și forță vitală/Caracter/Personalitate
 • Finanțe/avere/proprietăți
 • Frați/Familie
 • Casă/Parinți
 • Copii/Dragoste
 • Sănătate/Muncă
 • Relații/Parteneriate/Inamici
 • Moarte/Moșteniri
 • Credință și Religie
 • Profesie/Reușită profesională/Succes/Business
 • Anturaj/Prieteni/Idei
 • Suferințe/Probleme/Încercări

Calcul

Se calculează pornind de la următoarele date:

 • Data Nașterii
 • Ora Nașterii (cât mai exactă)
 • Locul Nașterii

În cazul în care ora nașterii nu se cunoaște, se poate ridica o hartă astrologică pentru răsărit, sau Miezul Zilei, dar analiza nu va fi la fel de precisă.

Premize Fundamentale ale Astrologiei Natale

Astrologia Natală se bazează pe următoarele premize fundamentale:

 • Omul este un Microcosmos care oglindește Macrocosmosul. Așadar, legile mișcărilor planetare oglindesc legile mișcărilor forțelor interne ale vieții Omului.
 • Limbajul mișcărilor planetare descrie evenimente ale existenței umane, nu le determină, nu le predispune, nu le condiționează în niciun fel.
 • Există un anumit grad de predeterminare în ceea ce privește destinul omenesc, dar este condiționat de factori specifici.

Voi analiza și explica în continuare fiecare dintre cele trei premize.

1. Omul este un Microcosmos.

microcosm[1]Această premiză se bazează pe un concept filozofic dezvoltat de gânditorii din școala lui Platon care prevede că tot ceea ce vedem în jurul nostru este oglindit într-un plan universal în care se regăsesc formele ideale ale lucrurilor. Așadar, Microcosmosul Uman este o oglindire a Macrocosmosului. Sau, altfel spus, Omul-Microcosmos este o oglindă a lui Dumnezeu-Macrocosmos.

2. Mișcările planetare descriu, nu dispun, nu condiționează

Cu alte cuvinte nu vorbim despre o relație cauză-efect, ci pur și simplu de un limbaj „astral” care ne povestește perpetuu despre propria viață, experiențe și încercări. Trebuie doar să învățăm să citim povestea ca pe o subtitrare a vieții noastre. Astfel, putem înțelege mai bine experiențele prin care trecem.

3. Între Destin și Liber Arbitru

Această premiză este poate cea mai importantă dintre toate căci adresează o întrebare filozofică fundamentală a omenirii din toate timpurile. Dispune Omul de liber arbitru sau se supune unui destin predeterminat de voința Divină?

Din punctul meu de vedere, întrebarea este pusă greșit, sau cel puțin se bazează pe premize greșite. De ce spun asta? Pentru simplul motiv că nu se ia în considerare un factor foarte important: Timpul; și de regulă se pleacă de la premiza că experiența timpului este aceeași pe toate planurile creației, de la atom, la Om, la Dumnezeu, când în fapt nu avem niciun motiv real pentru care să presupunem acest lucru.

nothing2[1]Conceptul Destin/Liber Arbitru depinde de Timp, mai precis de caracteristicile planului temporal în care ne manifestăm. Dacă pentru Om experiența timpului se înscrie pe o traiectorie liniară – trecut – prezent- viitor – pentru Dumnezeu/Divinitate/Inteligența cosmică experiența timpului poate fi cu totul alta. Din ceea ce putem distinge pe cale filozofică, experiența divinității a timpului nu respectă același tipar cu cea a omului, ba mai mult, la nivelele superioare de conștiință instanțele timpului par a fi perceput simultan, ca și cum timpul s-ar comprima într-o singură experiență – prezentul continuu.

Astfel, modul în care percepem conceptul de Destin vs. Liber Arbitru trebuie în mod necesar să sufere anumite modificări. Dacă pentru o conștiință superioară timpul se comprimă într-un prezent continuu, nu mai putem vorbi despre predeterminare căci nu există un timp în care experiențele vieții sale să fie determinate în avans față de prezent. Cu alte cuvinte, pentru o conștiință superioară Destinul se actualizează în fiecare clipă cu alegerile pe care entitatea respectivă le face. Aceasta înseamnă că o conștiință superioară dispune de Liber Arbitru în fiecare clipă în care își alege Destinul, și își creează Destinul în fiecare clipă.

Așadar conceptul de Destin/Liber Arbitru ia forme destul de diferite în funcție de nivelul de conștiință al entității conștiente. Omul este încă pe o treaptă inferioară ca și grad de conștiință, iar această diferență conduce la o altfel de percepției a Timpului, și deci a conceptului de Destin/Liber Arbitru.

Continuând acest raționament, rezultă că ceea ce percepem a fi Destin este pur și simplu un rezultat al percepției noastre liniare asupra timpului, când în fapt noi suntem cei ce ne alegem în fiecare clipă Destinul, care apare percepției noastre ca un eveniment viitor. Astfel, Liberul Arbitru al Omului este cel care îi determină Destinul.

Cu toate acestea, Liberul Arbitru nu este atât de „liber” pe cât ne imaginăm, fiind în fapt condiționat de concepțiile moștenite din mediul social, de alegerile făcute în trecut care produc efecte asupra consecințelor acțiunilor noastre din prezent și implicit asupra viitorului, dar și asupra modului în care gândim, chiar fără să ne dăm seama.

Concluzii

Întorcându-ne la astrele noastre, legile mișcării lor sunt înscrise în planul cosmic iar limbajul descris de traseul lor descrie și nu determină traiectoriile experiențelor noastre, ca și cum experiențele umane dictate de liberul arbitru și destinul prescris de acestea sunt perfect aliniate și sincronizate cu mișcarea aparent aleatorie a astrelor pe cer.

Cu alte cuvinte, Saturn nu este responsabil de o anumită încercare din viața noastră, ci noi înșine prin prisma acțiunilor, deciziilor și gândurilor noastre. Saturn ne arată doar ceea ce avem nevoie să înțelegem și să cunoaștem pentru a putea transcende încercările din viața noastră. Astfel, Astrologia ne învață să ne asumăm responsabilitatea pentru viața noastră și pentru deciziile pe care le luăm. În cartea Astrologiei se înscriu astfel în timp real toate coordonatele existenței noastre. Scopul acestei arte este să învețe omul ceea ce are nevoie să cunoască pentru a atinge trepte superioare de conștiință, acolo unde, teoretic, ar depăși sfera de activitate umană și s-ar plasa în afara traseului liniar descris de astre.

Acesta este înțelesul tainic al relației dintre mișcările astrelor și existența umană. Tradiția Astrologică modernă a pierdut legătura cu conceptele filozofice antice pe care a fost fundamentată, iar pentru a explica și valida practica astrologică astrologii din perioada modernă au căutat să recurgă la tot felul de relații cauzale nefondate, dar așa-zis „științifice” precum: Planetele influențează fizic oamenii de pe Pământ prin „raze cosmice”, gravitație, fotoni, lumină, etc.; obișnuință pe care a deprins-o din dorința de a se alinia cu filosofiile progresului tehnologic modern, dar din punctul meu de vedere nu este nevoie să recurgem la tot felul de artificii pentru a găsi explicații pentru funcționarea sa.

Astrologia funcționează nu datorită unor influențe sau principii mecanice, „științifice”, ci prin prisma relației complexe  Timp – Liber Arbitru – Destin și sincronizarea acestora cu Legile mișcărilor planetare în sistemul nostru solar.

Din acest punct de vedere, Astrologia este o știință superioară științelor mecaniciste moderne care nu văd decât partea plină a paharului, prin aceea că Astrologia vede ambele jumătăți ale paharului cosmic, adică și ceea ce este vizibil – prin mișcările previzibile ale planetelor în jurul soarelui – dar și ceea ce este invizibil – relaxia complexă dintre conștiință și Cosmos.

Citește și despre celelalte tehnici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *