Despre Astrologia Mundană și Istoria Astrologiei

 
Durata articol - 14 minute
Astrologie Mundană

Așa cum am scris și în altă parte, Astrologia Mundană face parte din Tradiția Astrologică clasică, dar dintre toate tehnicile tradiționale aceasta este cel mai puțin cunoscută. Acest lucru se datorează în principiu faptului că a fost mereu considerată o tehnică rezervată conducătorilor de state și guvernelor care ar beneficia cu adevărat de informațiile relevate, informații care adesea erau păstrate doar pentru aceștia.

Astrologia Mundană lucrează cu ciclurile planetare pe care le urmărește pe perioade lungi de timp (ani, decade, secole, milenii) și este mai puțin folositoare în fenomenele vieții individuale a omului, unde scala de timp poate coborî chiar la zile sau ore.

 Calcul

Metodele de calcul presupun:

  • Calcularea perioadelor generale ale epocilor astrologice
  • Urmărirea ciclurilor planetare și a conjuncțiilor acestora

În cazul analizelor pentru societăți, state, instituții se caută un moment important de la începuturile sale. Ex.: Unirea Principatelor Românești, semnarea Declarației de Independență pentru S.U.A., data de începere a activității unei societăți etc.

În cazul analizei bursiere pe piața de comodități se urmărește evoluția planetelor asociate cu comoditățile respective (Aur-Soare, Argint-Lună, Cupru-Venus etc.). Acest tip de analiză presupune și cunoștințe solide de trading.

Aplicații

Astrologia Mundană se folosește cu precădere în mediile politic/geopolitic, militar, economic și financiar.

Înainte de apariția meteorologiei, tehnica Astrologică Mundană era folosită și pentru programarea activităților agricole, ținând cont de mișcarea planetelor, dar în special de răsăritul stelelor fixe, dar și pentru aflarea condițiilor meteo dintr-o zi oarecare în viitor.

În ziua de astăzi cea mai frecventă utilizare este în domeniul investițiilor și tranzacțiilor bursiere, beneficiind de studii de caz și de cercetări extensive.

Cu ajutorul acestei tehnici se pot analiza conflicte geopolitice sau situații sensibile cu impact global pentru a descoperi cauze, consecințe și cursuri de acțiune recomandate.

Totodată, cu ajutorul acestei tehnici se poate analiza „harta natală” a unui stat, a unei instituții, societăți comerciale etc., pentru a descoperi elemente ce țin de destin, finanțe etc., precum și încercările pe care le vor întâmpina cetățenii săi pe parcursul existenței entității respective.

Istorie și Astrologi Faimoși

De la începutul istoriei Astrologiei până aproape de sec. XIX au existat Astrologi în mai toate curțile regale și imperiale. Voi menționa câțiva dintre aceștia precum și aventurile lor legendare.

Nechepso și Petosiris, Egipt, sec. III-I î.Hr

CDFJGJ47[1]

Cu câteva secole înainte de Hristos, o grupare de Astrologi/Filozofi a început să publice primele tratate Astrologice Helenistice fundamentate pe concepțiile astrologice egiptene și babiloniene cărora le-au dat un sens în cadrul unui sistem lingvistic cu o logică proprie. De la acești astrologi de orientare filosofică platonică a moștenit Occidentul sistemul astrologic actual.
Nechepso și Petosiris reprezintă figuri istorice reale (primul a fost un Faraon al Egiptului, al doilea un Mare Preot al Egiptului) în numele cărora acești astrologi, precum și alții de-a lungul secolelor ulterioare, au ales să își publice tratatele, păstrându-și anonimatul.

Thrasyllus din Mendes, Roma sec I î.Hr – I d.Hr

Tiberius Claudius
 Tiberius Claudius

Thrasyllus a fost un astrolog roman care a trăit la curtea împăratului Tiberius căruia i-a prezis că va fi împărat și unde a avut un rol foarte important în deciziile imperiale. A prezis corect că va fi urmat la tron de Caligula, dar a murit înainte să își vadă profeția împlinită.

Notabil este faptul că Tiberius chema frecvent astrologi la curtea sa pentru a le testa profețiile, iar cei ce picau testul, erau uciși pe loc. Dintre toți astrologii audiați, Thrasyllus a fost cel care l-a impresionat cel mai puternic pe împăratul Tiberius prezicând corect atât pericolul pe care îl păștea pe el însuși, dar și cele care îl vizau direct pe împărat.

Din acel moment Thrasyllus l-a urmat îndeaproape pe Tiberius și a avut un impact imens asupra vieții politice romane.

Tiberius Claudius Balbillus, Roma, sec. I d.Hr

640px-Claudius_Pio-Clementino_Inv243[1]

Fiul lui Thrasyllus, Filozof, Politician și Astrolog imperial sub Caligula, Nero și Vespasian.

A fost unul dintre cei mai străluciți astrologi ai Romei și s-a bucurat de un succes extraordinar, în special în timpul domniei lui Nero, unde abilitățile diplomatice l-au ajutat să evite soarta multor astrologi consultați de Nero.

Împăratul Nero obișnuia să îi ucidă pe Astrologii a căror profeții se adevereau de teamă să nu fie consultați de adversarii săi. Pe Balbillus însă nu numai că l-a cruțat, dar l-a ridicat la rangul de Prefect al Romei, într-o vreme în care Astrologii erau izgoniți din Roma prin edicte imperiale sau întemnițați pentru tot restul vieții.

Balbillus era extraordinar de erudit, fiind descris de Seneca cel Tânăr drept „o persoană excelentă și extrem de cunoscătoare în toate domeniile de studiu posibile”.

Împăratul Vespasian l-a prețuit atât de mult pentru sfaturile și înțelepciunea sa încât a aprobat instituirea de jocuri publice în onoarea sa, așa numitele Jocuri Babilleane, o tradiție care a continuat pentru încă 2 secole de la moartea sa.

A murit de bătrânețe, la 79 de ani, o realizare rară și deosebită pentru un astrolog roman.

Vettius Valens, Egipt, sec. II

Vettius Valens
 Vettius Valens

Fără îndoială astrologul și cărturarul care a avut cea mai mare influență asupra astrologiei occidentale. Lucrea sa monumentală în zece volume – Antologia, acoperă toate principalele tehnici astrologice cunoscute și practicate în vremea sa, precum și numeroase referințe către lucrări astrologice antice în vremea sa, care nu s-au păstrat din păcate până în vremea noastră.

Vettius Valens a renunțat la o viață materială obișnuită și a călătorit în tinerețea sa în tot Egiptul căutând cunoaștere astrologică de la maeștrii vremii, pe care a încercat să o sintetizeze ulterior în Antologia sa. Tratatele sale au fost redescoperite în anii ’90 după mai bine de un mileniu de obscuritate și au stat la baza reaprinderii interesului pentru Astrologia Tradițională Hellenistică, curent pe care îl urmez și eu.

Claudius Ptolemeu, Egipt, sec II

Portrait of Ptolomy by Andre Thevet

Ptolemeu a fost un matematician, astronom, filozof, geograf și astrolog de origine greco-egipteană care a trăit în Alexandria și a scris unele dintre cele mai renumite tratate științifice din perioada clasică.

Timp de o mie de ani va fi cinstit de generații întregi de Astrologi care îl vor considera cea mai mare autoritate în materie de Astrologie care a trăit vreodată.

Unul din tratatele sale științifice – Geographia – a fost folosit de Christophor Columb pentru a naviga către Asia, descoperind în schimb America.

Puțin cunoscut este faptul că Ptolemeu nu a adus contribuții majore la tehnica astrologică ci a preluat conceptele și teoriile astrologice helenistice străvechi și a păstrat ceea ce era conform propriilor sale teorii despre modelele științifice la care lucra. Teoriile sale despre Astrologie au fost preluate, revizuite și dezvoltate de către Astrologii Arabi.

Masha’allah, Baghdad, sec. VIII

15thcwoodcut_arabian1[1]

Evreu persan, a fost unul dintre Astrologii de curte care au lucrat în Baghdad în sec. VIII e.n. și care este notabil pentru faptul că a fost unul dintre astrologii consultați în legătura cu alegerea unei date propice (tehnica elecțională) pentru a ridica cetatea Baghdad în 762.

A scris numeroase tratate în limba arabă care au avut un impact major asupra renașterii astrologiei în Europa.

Michel de Nostredame (Nostradamus), Franța, sec. XVI

nostycompass[1]

Cu toții am auzit de Nostradamus și de profețiile sale celebre, dar un detaliu mai puțin cunoscut este faptul că Nostradamus era și astrolog și medic, și publica almanahuri cu profeții anuale.

Puțini cunosc faptul că faimoasele sale profeții sub formă de catrene sunt fundamentate pe cercetări astrologice a evenimentelor din trecut, transpuse în viitor, admițându-se astfel în favoarea teoriei ciclicității evenimentelor mundane.

Interesat este faptul că această teorie a fost puternic contestată de Astrologii vremii.

S-a bucurat de un succes imens în timpul vieții, deși viața sa a fost presărată cu încercări majore (prima soție și cei doi copii au pierit într-o epidemie de ciumă), iar spre sfârșitul vieții a fost persecutat de Inchiziție pentru practicile și convingerile sale cu iz ocult.

Galileo Galilei, Italia, sec. XVI-XVII

Galileo-Galilei[1]

Puțini s-ar aștepta să găsească acest nume în această listă (pentru care se îndoiesc există un articol aici, dar este cert. Galileo Galilei a fost un practicant înfocat al Artei Astrologice și a fost audiat chiar și de către Inchiziție pentru o predicție pe care a făcut-o privind durata vieții unui om – tehnică considerată a fi eretică, deși nu a fost acuzat pentru că deținea un scaun de profesor la Universitatea din Padua cu titlul de Mathematicus, un termen care cuprindea triada clasică Matematica, Astrologia și Astronomia.

Mulți dintre adversarii Astrologiei aduc ca argument împotriva sa faptul că Galileo Galilei a dezvoltat modelul Heliocentric al sistemului Solar, care pare să contrazică modelul geocentric care se află în inima sistemului Astrologic. Cu toate astea, așa cum și Galileo Galilei trebuie să fi înțeles, problema modelului geocentric al sistemului astrologic este una care ține de filosofie și nu de știința astronomică.

sidereus[1]

Mai mult, în 1609 Galileo se mută în Florența și publică o carte intitulată „Sidereus Nuncius” – Mesajul Stelelor, iar în introducerea cărții vorbește despre calitățile astrologice tradiționale ale planetei Jupiter în harta patronului său, Cosimo de Medici, Ducele de Toscana. În aceeași lucrare, Galileo anunța descoperirea a patru dintre lunile planetei Jupiter.

 

Ion Românul, România, sec. XVII

Constantin Brâncoveanu
Constantin Brâncoveanu Constantin Brâncoveanu

Puțini au auzit de poate primul astrolog-preot de pe meleagurile mioritice. Acesta se numea Ion Românul și a trăit la curtea lui… Constantin Brâncoveanu. Se pare că acest astrolog român scria și trimitea domnitorului almanahuri anuale pe care acesta din urmă făcea diverse însemnări.

Primul document în care apare acest misterios personaj este un document numit „Codex Neagoeanus”, o lucrare în care se găseau mai multe texte copiate de preotul nostru: un roman fantastic despre Alexandru cel Mare, Alexandria, o carte de sentinţe şi poveşti morale despre virtuţi şi viţii pe care o intitulează Albinuşa « dulce învăţătură. . . » şi un text de prevestiri despre soarta omului, după zodia în care s-a născut: Rujdeniţa”.

În acest ultim text găsim prevestiri mundane pentru următoarele patru luni, dar și o seamă de analize pentru fete și băieți, în funcție de luna nașterii. Tot în această lucrare se găsește și un capitol despre fazele lunii și creșterea semințelor:

Când iaste creșterea lunii, sămânța vârtoasă să se samene la pământ uscat; iar când scade luna, sămânța cea moale cum este inul și cânepa iproci, să se samene în pământ moale, că inul și cânepa de se va semâna când crește luna, să va face prea înaltă, iar de se va semâna când scade luna, să va face scurtă și mai deasă.

— Ion Românul, Preot

William Lilly, Anglia, sec. XVII

William_Lilly[1]

Deși unii spun că este poate cel mai mare astrolog din toate timpurile, este cu siguranță cel care a avut cel mai mare impact asupra dezvoltării și evoluției Astrologiei în timpurile moderne.

Înzestrat cu un abilități intelectuale ieșite din comun, dar cu origini modeste și o situație financiară precară, William Lilly nu a putut intra la Universitatea Cambridge pentru a urmări studiile academice, și a decis să se dedice în schimb studiului Astrologiei Tradiționale. S-a însurat cu o femeie bogată, ceea ce i-a permis să se dedice total studiilor și pasiunilor sale. A aprofundat Astrologia helenistică și arabă.

A verificat și testat teoriile astrologice observând acțiunile Regelui și Parlamentului, convingându-se că planetele „guvernează toate activitățile sub-lunare”. În scurt timp a devenit o autoritate de necontestat în practicarea artei, concentrându-se asupra tehnicilor Astrologiei Orare. Mai mult, era atât de celebru și de căutat încât a trebuit să aleagă o parte în războiul civil care a măturat Marea Britanie în sec. XVII.

A beneficiat de favorurile unor oameni importanți, astfel că reputația pe care o dobândise l-a determinat pe Oliver Cromwell să îi ia apărarea atunci când a fost tras la răspundere pentru profeții  politice care s-au adeverit. Mai mult, a fost audiat de către comisia care investiga marele incendiu care a distrus Londra în 1666 pentru că a prezis incendiul cu 15 ani înainte.

William D. Gann, S.U.A., sec. XIX-XX

William D. Gann

Cunoscut ca și „Vrăjitorul de pe Wall Street”, William Delbert Gann a fost un trader bursier care a dezvoltat o serie de instrumente de analiză tehnică (tehnica Gann), folosite și astăzi în trading, cu care a făcut numeroase tranzacții succesive pe profit câștigând în vremea sa o avere de circa $50.000.000 în valuta curentă.

Nu se cunosc prea multe despre acest personaj misterios, în afara mărturiilor oferite în interviurile date în ziarele vremii. Se știe, spre exemplu, că tehnicile de analiză pe care le-a conceput au la bază: geometrie, astronomie, astrologie și matematici antice.

Totodată, William Gann era și membru de gradul 33 al unei Loje Masonice.

Ziarele vremii menționează printre abilitățile impresionante ale lui William Gann capacitatea de a calcula și prezice prețul minim sau maxim pe care îl va atinge o acțiune la o dată și o oră din viitor asigurându-și astfel profituri maxime pe orice fel de tranzacție.

Într-un alt ziar, un reporter scrie că a văzut cu ochii lui cum W.G. a câștigat într-un timp foarte scurt $12.000 pornind doar cu $130. De altfel așa proceda mereu, pleca de la sume foarte mici, $100-200 și reușează să înzecească profiturile.

technical-analysis-William-Gann-square-of-nine[1]

În Octombrie 1909, pe parcursul a 25 de zile, William Gann a făcut în prezența reporterilor 286 de tranzacții bursiere folosind tehnicile proprii, dintre care 264 au înregistrat profituri, iar 22 pierderi, având o rată de profit de 1000% față de capitalul inițial.

Până acum nimeni nu a reușit să îi descifreze complet metodele de calcul și analiză, deși el însuși mărturisește că a descris metodele sale în romanele ezoterice pe care le-a scris de-a lungul timpului.

Deși i s-au oferit sume colosale pentru dezvăluirea secretului, William Gann nu a făcut-o niciodată.

Vezi aici faimosul interviu „Ticker”.

Citește și despre celelalte ramuri Astrologice:

Dacă te pasionează Istoria Astrologiei… 

Citeşte şi despre Astrolabul Hermetic, un design astrologic unic în lume, realizat integral de către mine pe parcursul a doi ani de zile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *