Semnificația numelui Mihaela: Protectorul

Durata articol - 6 minutes

Semnificația numelui Mihaela

Îmi doresc de multă vreme să scriu acest articol, dar abia acum m-am putut mobiliza pentru acest scop. Acest nume este destul de des întâlnit în onomastica românească, și îl vom analiza în cele ce urmează.

Semnificația Etimologică a numelui Mihaela

Unul dintre cele mai frecvente si raspindite prenume din onomastica popoarelor europene (si nu numai a lor), Mihail corespunde unui vechi nume ebraic Mikael, purtat de numeroase personaje biblice. Considerat a fi cel mai mare dintre ingeri (arhanghel), atit in traditia crestina cit si in cea iudaica, Mikael apare in Cartea lui David (V.T.) ca „mare voievod” si „ocrotitor al copiilor poporului lui Israel”. Numele ebraic in care se recunoaste unul dintre numele divinitatii, -el, Elohim, se incadreaza in seria teoforicelor frazeologice, frecvente la popoarele antice. Prima parte a lui Mikael perfect identic, atit din punct de vedere al semnificatiei cit si din cel al formei cu un alt nume ebraic, Mikajah (~jah, din Jahve, alt nume al divinitatii), inseamna „cine ca”, intreaga fraza putind fi interpretata „cine este ca El (sau Jahve)?” (sursa)

Semnificația numerologică a numelui Mihaela

Semnificația numelui Mihaela

Configurația numerologică a numelui Mihaela este destul de ușor de citit, în cazul de față. Dacă aș putea rezuma într-o singură frază esența acestui nume, raportându-mă la cele trei coordonate, ea ar fi: Un om harniccurios și întrebător, cu o personalitate luminoasă.

Femeile care poartă acest nume sunt cel mai adesea persoane responsabile, oneste, pe care te poți baza la nevoie. Emană un fel de siguranță și te simți bine în preajma lor. Au tendința de a fi rigide sau încăpățânate, dar asta doar fiindcă încearcă să fie mereu sigure că iau cea mai bună decizie, în fiecare clipă.

Sunt atente la detalii, perfecționiste (uneori mergând până la manie), dar tind să fie sufletiste și iertătoare. Sunt severe și stricte, în special cu ele însele, și nu poți spune că sunt rebele sau teribil de expansive. Sunt mai degrabă liniștite și reflexive, chiar curioase și întrebătoare, și au o personalitate fermecătoare care radiază a armonie. Pot lucra și trăi în aproape orice fel de mediu, dar prezența lor tinde să conducă spre un grad mai ridicat de armonie în grupul în care se află, fie că e vorba despre familie sau muncă.

Au nevoie de un spațiu al lor în care să se poată desfășura, și tind să fie mai degrabă conservatoare. Sunt curioase și practice, și în același timp pare că au timp să îi ajute și pe toți cei din jurul lor. Când le cunoști prima oară te lovești de un fel de zid peste care nu poți arunca nici măcar o singură privire în sufletul lor, dar pe măsură ce le cunoști și le dovedești că pot avea încredere în tine, încep să lase garda jos față de tine (nu și față de ceilalți care încă nu și-au dovedit valoarea) și devine, într-un anumit fel, o prezență care îți oferă siguranță, înfâțișând întocmai arhetipul Protectorului.

Cer destul de mult de la relațiile cu cei din jur, motiv pentru care nu au prea mulți prieteni, sau au doar prieteni intimi, dar în același timp oferă foarte mult. Sunt destul de atente în economia relațiilor, asigurându-se că există un echilibru între ceea ce intră și ceea ce iese, ca și grad de implicare și afectivitate oferite.

Cei puțini aleși care ajung să le cunoască cu adevărat descoperă în centrul ființei lor un miez arzător, un soi de independență și tărie interioară care le ajută să rămână în picioare chiar și în fața celor mai dure adversități. Mai departe, odată ce ți-au permis să intri în acel cerc atât de restrâns al prietenilor de taină, descoperi, în sfârșit, o latură jucăușă, senină, și chiar creativă pe care doar rareori o înfățișează celor din jur.

Printre slăbiciunile lor putem enumera: severitate și asprime față de cei din jur, nerăbdare, atitudine hipercritică, tendințe obsesiv-compulsive, tendințe antisociale, cinism, materialism excesiv etc.

Notă: 

Aceste caracteristici trebuiesc privite cu indulgență, întrucât nu vor exista niciodată două persoane identice. Chiar și în cazul persoanelor care poartă aceleași nume (nume + prenume) vor exista diferențe mari întrucât fiecare om are o experiență de viață diferită, iar asta ne modelează personalitatea într-un anumit fel. Există însă anumite trăsături de bază care dictează sensul sau direcția generală de manifestare, cu un anumit grad de precizie, iar acestea pot fi revelate cu ușurință prin calcularea numerelor personale. Cu toate astea, nici aici povestea nu este atât de simplă pentru că numerele trebuiesc privite în ansamblu, împreună cu toate celelalte numere care alcătuiesc o hartă numerologică. Laolaltă, aceste numere alcătuiesc un fel de curcubeu numerologic, o amprentă unică a persoanei respective, adesea ușor diferită față de cea descrisă în articolul de față.

Pe lângă considerațiile mai sus amintite, mai pot adăuga că depinde și dacă acesta este prenumele pe care îl folosește în mod uzual sau nu (dacă are mai multe prenume) sau dacă îl folosește în forma completă sau nu. Dacă este al doilea sau al treilea prenume, ș.a.m.d., conform certificatului de naștere, influența sa va fi mult mai subtilă decât a primului prenume.

În ultimul rând, trebuie să ținem minte că numele reflectă doar o parte din personalitatea noastră și nu trebuie privit ca pe un instrument care să ne conducă mai departe pe calea cunoașterii de sine și nu ca pe un capăt.

Dacă ți-a plăcut acest articol și/sau vrei să faci o surpriză frumoasă unei prietene ce poartă acest nume, apasă butonul Like și distribuie-l pe Facebook, sau în rețeaua ta socială preferată!

Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

  • Testimonials

    EugeniaBună, Andrei, Îți mulțumesc pentru hărțile pe care ni le-ai facut. Azi noapte aproape am făcut noapte albă, nu am putut dormi și am citit mare parte din ce ai lucrat. Sergiu a primit și el și o să îți scrie și el. Mie mi-a spus sărut-mâna, nu se aștepta la o lucrare atât de compexă. Nu le-am printat înca, o să mă ocup și de asta. Îți dai seama cât de curioși am fost să le citim la prima mână. Felicitări pentru pasiunea și munca ta. Cu permisiunea ta, am să… Eugenia Bolea16 Ianuarie 2013Italia