Semnificaţia numelui David: Marele Constructor

Durata articol - 5 minutes

Semnificația numelui David

Etimologie

„Originea si semnificatia numelui acestui important personaj a ridicat numeroase probleme specialistilor, dar, desi ipotezele propuse pornesc de la etimoane diferite, rezultatul lor final pare identic, existind astazi un consens aproape general in ceea ce priveste sensul initial al lui Dawidh; apropiat fie de subst. dodh „unchi”, fie de vb. jadad „a iubi” numele ebraic este tradus prin „iubit”, intrucit cele doua etimoane ar proveni din aceeasi baza si anume un cuvint din limbajul copiilor. David ar putea fi considerat la origine ori nume laic (copilul este „iubitul” parintilor; el insusi, ca cel mai mic din familie, a putut primi acest nume de la parinti), ori un hipocoristic al unui nume teoforic frazeologic de tipul Elidad sau Jedidiah „iubit de dumnezeu”. O noua solutie total diferita dar si extrem de tentanta a aparut in urma importantei descoperiri arheologice din zona anticei cetati Mari, in Siria orientala, pe malul Eufratului mijlociu (de mare valoare lingvistica si istorica sint cele 20.000 de tablite cu scriere cuneiforma, apartinind arhivei de stat a ultimului rege Zimrilim, care a pierit odata cu cetatea in lupta contra regelui babilonean Hammurabi; textele apartin unei perioade cuprinse intre sec. 20—17 i.e.n.); numele pers. Dawidti ar putea fi comparat cu un cuvint atestat in tablitele de la Mari, dawidum, a carui semnificatie ar fi „conducator”.” (sursa)

Analiza numerologică a numelui David

Semnificatia numelui David

Dacă reținem expresia descoperită mai sus „iubit de Dumnezeu”, începem deja să înțelegem puțin din configurația acestui nume. Este drept că ceea ce îmi sare în ochi în această configurație este tocmai ideea de structură, de ordine, de disciplină și organizare care răsare din ea.

Sigur, Numărul Personalității 3 ne-ar duce cu gândul mai mult către o fire zburdalnică și împrăștiată, dar prezența celor 3 pătrari din matricea numerologică a numelui (corespunzătoare literelor D și V) temperează destul de mult aceste accese de slăbiciune și întăresc în mod pozitiv expresia acestuia. Astfel Numărul Personalității 3 descrie aici un creator echilibrat, un om deschis, cu capacitate de sinteză și analiză, capabil să își concretizeze ideile în rezultate practice.

Persoanele care poartă numele David tind să fie independenți, serioși, concentrați, și harnici. Sunt dedicați și adoră să muncească, în special atunci când simt că munca lor are rezultate concrete. Preferă natura în locul muncii la birou, și au opinii puternice despre aproape toate lucrurile la care te poți gândi. Tind să lase planul emoțional pe un loc secundar, și nici nu își exprima foarte bine sentimentele. Atunci când au probleme preferă să se consume în forul interior, în loc să se exteriorizeze.

Sunt încăpățânați și adesea egocentrici, competitivi și raționali. Au o gândire logică de care semenii lor mai emoționali se lovesc întotdeauna, ca și cum ar da de un perete de stâncă. Asta nu înseamnă că cei ce poartă acest nume nu sunt sensibili, ci doar că exteriorizarea emoțiilor nu este ceva ce ei consideră necesar să facă. Preferă să găsească soluții concrete și practice, fără a pierde prea mult timp cu „sentimentalisme”.

Printre slăbiciunile lor putem enumera: rigiditate, încăpățânare, îngustime a minții, ambiție fără limite, așteptări nerealiste de la sine și de la cei din jur, egocentrism, blocaje emoționale, dificultate în a-și exprima sentimentele adevărate.

Notă: Aceste caracteristici trebuiesc privite cu indulgență, întrucât nu vor exista niciodată două persoane identice. Chiar și în cazul persoanelor care poartă aceleași nume (nume + prenume) vor exista diferențe mari întrucât fiecare om are o experiență de viață diferită, iar asta ne modelează personalitatea într-un anumit fel.

Există însă anumite trăsături de bază care dictează sensul sau direcția generală de manifestare, cu un anumit grad de precizie, iar acestea pot fi revelate cu ușurință prin calcularea numerelor personale. Cu toate astea, nici aici povestea nu este atât de simplă pentru că numerele trebuiesc privite în ansamblu, împreună cu toate celelalte numere care alcătuiesc o hartă numerologică. Laolaltă, aceste numere alcătuiesc un fel de curcubeu numerologic, o amprentă unică a persoanei respective, adesea ușor diferită față de cea descrisă în articolul de față.

Pe lângă considerațiile mai sus amintite, mai pot adăuga că este important și dacă acesta este prenumele folosit în mod uzual sau nu (dacă există mai multe prenume) sau dacă este folosit în forma completă sau nu. Dacă este al doilea sau al treilea prenume, ș.a.m.d., conform certificatului de naștere, influența sa va fi mult mai subtilă decât a primului prenume.

În ultimul rând, trebuie să ținem minte că numele reflectă doar o  mică parte din personalitatea noastră și trebuie privit ca pe un instrument care să ne conducă mai departe pe calea cunoașterii de sine și nu ca pe un sfârșit de drum. :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

  • Testimonials

    DanielaANDREI, Sincera sa fiu nici nu stiu cum, si cu ce sa incep aceasta , hai sa-i zicem “epistola virtuala” , daca nu , cu primul cuvant,( care poate parea banal ,dar rostit din suflet de mine) care-mi vine acum in minte : M U L T U M E S C !…….mai mult de atat , mi se pare inutil….in sensul , ca am senzatia , dovedita dealtfel , ca tu Stii , despre mine ….mai multe chiar decat mine , tocmai prin intermediul lucrarii cerute de mine si interpretata atat de magistral de tine. Asa cum iti scr… Daniela Buculei27 martie 2013Terni, Italia