Statistici numerologice – Numele și caracterul poporului Român

 
Durata articol - 9 minute

Statistici numerologice

Întrucât sunt un om deosebit de curios, nu m-am putut abține să nu îmbin două dintre instrumentele în care am dobândit un anume grad de eficiență, fie din necesitate, fie din pasiune: Microsoft Excel și Numerologia.

Cum programul meu de calcul numerologic este construit în totalitate în Excel, era doar o chestiune de timp până să încep să mă gândesc la calcularea unor statistici numerologice pentru diferite eșantioane de populație.

Pe de altă parte, am un talent extraordinar de a mă gândi la cele mai bizare lucruri, indiferent de gradul lor de practicalitate imediată. Prin urmare, într-o bună zi mă gândesc că ar fi interesant dacă aș arunca o privire asupra distribuției literelor alfabetului în numele poporului român, pornind de la presupunerea că, prin comparație, numele nemților, francezilor, sau spaniolilor ar prezenta o distribuție relativ diferită, și, cel puțin ipotetic, un caracter general oarecum diferit.

Această distribuție ar prezenta, cel puțin teoretic și cel puțin pentru unii indivizi curioși, o imagine interesantă din punct de vedere numerologic.

Pentru că știam cum să manipulez formulele de calcul astfel încât un astfel de studiu să poată fi realizat, trebuia doar să găsesc un eșantion suficient de mare încât să îmi asigure o oarecare certitudine statistică. Am apelat la bătrânul Google și am găsit astfel câteva liste în format nativ ale elevilor care au susținut examenul de bacalaureat în anul 2011 și anul 2012. Trecând peste șocul și groaza pe care am avut-o atunci când, din pură curiozitate, am făcut o statistică a notelor obținute, am început să prelucrez informațiile care mă interesau cu adevărat.

Am avut la dispoziție un eșantion total de 7.412 elevi (cu o rată de promovabilitate de 41.5%), pe care l-am încropit din câteva județe ale țării. Listele cu elevii și rezultatele lor erau și sunt încă disponibile pe internet, dar nu aș mai putea ajunge la ele. Ar fi fost ideal să pot încropi o listă cu nume din toate generațiile care trăiesc în momentul de față în România, dar nu am avut atâta noroc.

Am început așadar să prelucrez datele. Ceea ce am obținut în final, după câteva zile de muncă asiduă (studiul acesta a fost realizat în luna ianuarie 2013), a fost o situație destul de surprinzătoare. Mă așteptam să iasă ceva, dar nu mă așteptam la un rezultat atât de clar.

Statistici numerologice în numele românilor

Statistici Numerologie BACTotalul literelor celor 7412 nume este de 124.335. Dintre acestea, se poate observa destul de clar faptul că literele care apar cel mai frecvent sunt:

  • A – 24.281 apariții;
  • I – 14.088 apariții;
  • N – 11.473 apariții;
  • R – 9.850 apariții;
  • E – 9.296 apariții;

Procentajul cumulat al acestor litere este de 55.5%! 5 din 26 de litere ale alfabetului nostru cumulează mai bine de jumătate din totalul literelor! Din punct de vedere statistic, acest rezultat este unul covârșitor, deși poate deloc neobișnuit din punctul de vedere al unui lingvist. Din punct de vedere numerologic însă lucrurile devin din ce în ce mai interesante.

Numerele corespunzătoare celor 5 litere sunt: 1, 9 și 5 (în această ordine, conform procentajelor calculate). Aceste trei numere însumează 59.5% din totalul distribuției numerelor în numele analizate.

Personal, găsesc că această distribuție este una semnificativă și, mai mult decât atât, este una extraordinară!

Raportul dintre Literele unui nume și numele în sine, precum și numerele corespondente, este același ca și raportul dintre componentele unei mașini față de mașina respectivă.

Trebuie în continuare să adresăm câteva întrebări al căror răspuns ne poate apropia de scopul nostru.

Semnificația datelor statistice de mai sus

Cum numerologia este o practică prea puțin studiată, iar studiile de acest fel (până nu demult imposibile datorită absenței mașinilor de calcul sofisticate) sunt practic inexistente (ca să nu mai menționez aparenta lipsă de practicalitate a unui astfel de demers), trebuie să ne întrebăm dacă o generalizare astfel obținută este valabilă la nivelul studiului efectuat. Altfel spus, poate fi considerată această combinație de trei numere (1, 9, 5) care însumează aproximativ 60% din totalul aparițiilor, ca fiind reprezentativă pentru eșantionul ales și, mai departe, pentru (măcar) întregul segment al populației pe care el îl reprezintă?

Un răspuns definitiv este greu de dat, cel puțin din punctul meu de vedere, dar, deși poate aceste numere nu definesc în totalitate personalitatea sau caracterul unui singur individ, sunt de părere că aceste statistici descriu un tipar general, un trend de manifestare, sau chiar anumite trăsături comune accentuate prin virtutea omogenității grupului, dar și datorită faptului că aceste litere se regăsesc din abundență în numele celor studiați și, în cel mai probabil caz, în numele celor mai mulți dintre noi.

O a doua întrebare pe care ne-o putem pune este: Care este utilitatea unui astfel de studiu? Din punctul meu de vedere, utilitatea principală pe care o pot găsi, și motivul inițial de la care am pornit, este că înarmați cu astfel de informații putem înțelege cel puțin dintr-o perspectivă, fie ea nu tocmai cea mai populară dintre toate, o parte din mecanismele psihice ale populației de referință. În cazul nostru este vorba despre tinerii din România, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani.

Trebuie să recunosc în final că este o inițiativă destul de ambițioasă din partea mea, și nu sunt în totalitate convins că am dobândit suficientă experiență în acest domeniu pentru a mă putea pronunța cu certitudine asupra chestiunilor discutate aici. Cu toate acestea, conștiința mă îndeamnă să îmi pun la dispoziție talentele și abilitățile pe care le-am dobândit până acum în speranța că voi putea astfel aduce o contribuție modestă pentru ridicarea gradului de conștientizare al poporului nostru.

Lăsând în urmă discursul și aspirații mele ambițioase, să aruncăm o privire configurației numerice obținute.

Analiza numerelor obținute

Numerele indicate mai sus: 1, 9 și 5 (în această ordine); formează o constelație fascinantă.

Numărul 1 este numărul nonconformiștilor, al originalilor și inventatorilor, al deschizătorilor de drumuri. Sunt independenți, orgolioși, încăpățânați, agresivi, și obișnuiți să fie întotdeauna în frunte. Nu suportă să li se spună ce să facă și sunt capabili să își urmărească visele până în pânzele albe. Răbdarea nu este punctul lor forte și sunt mereu cu privirea înainte. Dacă nu reușesc să își manifeste independența, ajung să devină dependenți de cei din jur și ursuzi.

Numărul 9 se află la celălalt pol al spectrului numeric și descrie oamenii idealiști, cu aspirații umanitare înalte, deschiși și benevoli, altruiști, devotați oamenilor și bunăstării lor. Sunt ușor de manipulat datorită idealismului lor debordant, aspectele practice, materialiste îi obosesc și visează să facă lumea un loc mai bun. Sunt veșnic inadaptați, cu un picior în trecut, cu unul în viitor, plini de speranțe, optimiști și visători. Le este greu să renunțe la trecut, la oameni, la ceea ce nu le mai folosește și, dacă nu sunt atenți, se pot prăbuși sub greutatea propriilor idealuri mult prea înalte.

Numărul 5 se află fix între cele două numere de mai sus, ca un centru de greutate. Oamenii descriși de acest număr sunt curajoși, avangardiști, expresivi, magnetici, plini de viață, energici, inteligenți, mereu curioși, dornici de aventură, expresivi și mereu în căutare de noi provocări. Sunt activi, le place să experimenteze totul și nu se tem să încalce tabu-uri sau cutume morale. Se plictisesc repede, au dificultăți în a finaliza ceea ce încep, și au tendința de a se risipi în prea multe direcții. Sunt predispuși la excese de tot felul (de la alimentație, la alcool, sex și droguri).

Tabloul pictat de aceste numere pare unul destul de interesant, dar se poate constata cel puțin o lacună flagrantă. Lipsește aproape cu desăvârșire ancorarea în planul concret, material. Aruncând un ochi asupra tabelului de mai sus, observăm că numerele pare – cele care, teoretic, ar asigura mult râvnita ancorare în planul material – se află abia la capătul clasamentului procentual. Mai mult, aceste numere pare, corespunzătoare literelor din numele noastre, cumulează un procent de numai 22.6%, în timp ce numerele impare cumulează restul procentelor, anume 77.4%.

Trebuie menționat aici că numerele pare sunt numerele considerate feminine, pasive, reactive, în timp ce numerele impare sunt numerele considerate masculine, active, dinamice, active.

În cazul nostru, când există o diferențiere clară între ponderile celor două tipuri de numere, putem vorbi despre câteva aspecte particulare pe care le voi rezuma prin: popor plin de vitalitate și experiență, dar cu lacune în ceea ce privește organizarea, disciplina, consecvența și stabilirea unor obiective clare.

Sincer, nu știu ce să spun despre aceste statistici, dar, pentru comparație și verificare, va trebui să fac analize similare și pentru alte popoare.

Te-am făcut curios?

Dacă studiul de mai sus ți se pare interesant, te poți înscrie acum la un curs de numerologie online, complet gratuit: Cursul de Numerologie Hermetică. Alături de acesta, poți citi și despre analizele și serviciile disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *