Viața lui Valeriu Gafencu – Sfântul Închisorilor

 
Durata articol - 14 minute
Valeriu Gafencu

Valeriu Gafencu
24.01.1921 – 18.02.1952

„Ce este omul? O fiinţă creată de Dumnezeu din nemărginita iubire a lui Dumnezeu, căreia i-au fost puse în faţă fericirea şi moartea, spre a alege.”

În ultima vreme nu am mai fost atât de activ în mediul cibernetic, dar în seara asta cerurile s-au mișcat puțin. Cu puțin timp în urmă frunzăream pagina de facebook: „Eu n-am cerut sa fiu roman! am avut noroc”. O frunzăresc din când în când, căci îmi plac postările despre oameni și, în mod special, români minunați. Am mai văzut și înainte poza de la profil, dar de data această m-am uitat mai cu atenție. M-am simțit atins de privirea sa pătrunzătoare, ca și cum m-ar fi cunoscut dintotdeauna. Cine a fost acest om?

Am deschis poza și, spre eterna mea surprindere, citesc „Sfântul Închisorilor”. Caut mai departe și aflu detaliile vieții sale extraordinare. Cum e cu putință să nu fi știut nimic despre acest om măreț și despre credința sa nestrămutată? După câteva momente însă atenția îmi este atrasă de un alt articol în care câțiva tineri din cadrul festivalului Ideo Ideis își manifestau dezacordul față de proasta organizare a instituțiilor guvernamentale cu privire la desfășurarea atragerii de fonduri pentru evenimente legate de teatru, creație și altele asemenea.

Nu știu ce m-a impulsionat să citesc acel articol, mai ales că eram marcat de evenimentul de mai devreme, dar am făcut-o. Citeam din loc în loc, până când privirea îmi cade pe o scrisoare scanată semnată „Haritina Gafencu”. Doamna respectivă este din aceeași localitate ca și mine, Alexandria, dar nu am cunoscut-o niciodată. Cele două subiecte nu au absolut nimic în comun, afară de acest nume. Coincidența este deja mult prea evidentă, și decid să arunc o privire asupra profilului său numerologic.

Profil Numerologic

VALERIU GAFENCU 24.01.1921Valeriu Gafencu s-a născut în data de 24 ianuarie 1921, în localitatea Sîngerei, jud. Bălți, Basarabia. Când mi-am privit prima oară harta sa numerologică, am rămas puternic impresionat de forța cu care aceste numere simple îmi vorbeau. Mai presus decât orice ele îmi vorbeau despre o sete de absolut, o sete de scufundare în dumnezeire. Eram și sunt încă intrigat de viața acestui om extraordinar.

Calea Vieții 11 (vezi figura de mai sus) este o cale inițiatică dificilă, pe care puțini din cei care se nasc sub ea reușesc să meargă până la capăt. Numărul 11 este un număr maestru și simbolizează Iluminarea. Acești oameni au deseori viziuni, fie legate de lucruri lumești, fie legate de lucruri din afara acestei lumi, trăiesc permanent la limite, oscilând continuu între extreme, trăind în două lumi în același timp – lumea sacrului și a profanului, căutând în permanență calea de a le alchimiza, de a aduce uniunea în mijolocul dualității.

Setea de absolut își are originea în această configurație numerică și apare ca o sete de nestăvilit pentru trăirile cele mai profunde de care este capabil omul. Prețul plătit este adesea unul scump. Printre altele, numărul 11 este numărul preoților, al iluminaților și al ghizilor de tot felul, al celor care trăiesc pentru a schimba lumea. În adâncurile sufletului lor se nasc adevărate revoluții și transformări individuale care ridică omul pe culmile cele mai înalte ale existenței.

Nu am fost surprins să aflu că Valeriu Gafencu era un legionar activ înzestrat cu idealuri puternice.

„Am fost, sunt și voi fi legionar”

— Mărturisea tânărul student în fața completului de judecată. A fost arestat în toamna lui 1941 pentru activitatea de conducere în cadrul Frățiilor de Cruce, și condamnat la 25 de ani de muncă silnică.

Celelalte numere din harta sa numerologică nu fac decât să accentueze puternica sa tendință de a oscila de la un capăt la altul al creației (diada 1-9), încercând să cuprindă în sine întreaga măreție a lumii.

„Păziţi neschimbat adevărul, dar să ocoliţi fanatismul. Nebunia credinţei este putere dumnezeiască, dar tocmai prin aceasta ea este echilibrată, lucidă şi profund umană.”

Numărul Destinului 1 și Numărul Personalității 1 vorbesc despre un om puternic, încrezător, curajos, demn, original, cu spirit de conducător, analitic, tenace și extrem de determinat. Dorința Inimii 9 echilibrează ecuația numerologică și aduce în discuție altruismul și caracterul profund umanitar al lui Valeriu Gafencu.

Aici putem vorbi despre caracterul său de conducător, așa cum s-a manifestat în cadrul grupării ce împărtășea aceeași credință de nestrămutat, alături de Ioan Ianolide, Anghel Papacioc (cel ce avea să devină ieromonahul Arsenie Papacioc), și mulți alții. A fost un model și o inspirație pentru camarazii săi, un izvor de credință și tărie lăuntrică în fața tuturor greutăților.

Sub numărul 9 se nasc oamenii idealiști, optimiști, sensibili, dedicați și devotați idealurilor lor. Aceștia nu își doresc nimic altceva decât să se dedice lumii, să își închine viața unui scop mult mai înalt, să ajute și să pună umărul la crearea unei lumi mai bune, pentru noi toți. Avem astfel cele două capete ale spectrului numeric 1 și 9, Alfa și Omega. Balanța se echilibrează. Luate împreună, ele formează numărul 10, Numărul Perfect, Divin, care, după Pitagora, cuprinde în sine întreaga creație.

Cei mai mulți dintre cei marcați de acest număr, mai devreme sau mai târziu, descoperă credința și devin puternic atrași de religie și de manifestarea credinței în viața lor. Configurația numerică a lui Valeriu Gafencu prezintă câteva particularități interesante. În primul rând aș nota predispoziția aproape karmică pentru absolut, în toate formele sale, ceea ce se poate traduce prin „Totul sau nimic!”.

Celelalte numere din harta sa îi oferă din plin material de lucru, dar totul poartă o anumită „amprentă” pe care mai mult o simți decât o înțelegi. Un al treilea aspect interesant este faptul că în această hartă nu există numere pare importante, ceea ce înseamnă că stabilitatea, practicalitatea, orientarea către concret, material și realitatea de zi cu zi erau problematice și trebuiau supravegheate în mod conștient. Altminteri, harta sa amintește despre faptul că Valeriu Gafencu era o persoană foarte energică, vie, activă, mereu în mișcare, într-un proces de transformare continuă.

Aceste lucruri îmi sunt foarte fascinante, căci îmi permit să trăiesc pentru câteva momente, prin simbolismul numerelor, părți din starea de a fi a acestuia, cu atât mai mult cu cât împărțim aceeași Cale a Vieții. Revenind la harta numerologică a vieții sale, putem observa că pasiunea sa pentru scris se regăsește în simbolismului nr. 3 – Pasiunea Secretă/Numărul Maturității. Mai mult, în manifestarea sa superioară, numărul 3 face trimitere către Trinitate/Dumnezeu și trăirea profund religioasă (ca și 9, de altfel).

Traseul numerologic al Vieții lui Valeriu Gafencu

Fiindcă m-a interesat în mod special, am calculat și anumiți indici referitori la anul, luna și ziua morții sale, iar ceea am aflat m-a impresionat puternic.

VALERIU GAFENCU - TRANZIT NUMEROLOGIC

(Fig. 1) Tranzit numerologic anual – 24.01.1921 – 18.02.1952

„În anul 1941 era student în anul al II-lea la Facultatea de Drept și Filosofie din Iași și totodată conducător al unui grup al Frățiilor de Cruce.” – Wikipedia

În această perioadă Valeriu Gafencu avea 20 de ani și se afla sub influența tranzitului numărului 19 (vezi Fig. 1), care începuse la vârsta de 14 ani. Cu un an înainte, la vârsta de 13 ani, găsim tranzitul 3. Acest tranzit singular îl asociez cu eveniment sau un grup de evenimente care, într-un fel sau altul, au condus la descoperirea credinței lăuntrice. Următorii 10 ani, marcați de tranzitul lui 19, descriu o perioadă de mare zbucium lăuntric, lupte și revoluții interioare dar și exterioare, încercări, dificultăți, dorința și necesitatea de a răzbi în ciuda tuturor adversităților. În anul 1937, la vârsta de 16 ani, el intra în gruparea Frățiile de Cruce, în cadrul mișcării Legionare.

Tranzitul fizic anual (fig. 1) ne arată încă o particularitate interesantă. De la vârsta de 13 ani și până aproape de anul morții sale, acest tranzit este guvernat de numărul 9, care simbolizează lecțiile de viață, încheierea unui ciclu, suferința ce apare în urma renunțării, sacrificiul de sine, idealismul și spiritualitatea profundă.

În același timp, pentru o bună bucată de vreme, tranzitele sale mentale și spirituale sunt guvernate de numărul 5 – numărul libertății, al dorinței de exprimare și manifestare, și al respingerii tuturor limitelor și ideilor care îngustează spiritul uman. De la 23 de ani însă, aceste tranzite sunt marcate de numărul 3 – numărul credinței, al trinității, al deschiderii față de oameni, al seninătății și bucuriei de viață, al speranței și optimismului.

Aceste tranzite, însumate, conduc la un tranzit anual („Cifra Evenimentelor”) reprezentat de numărul 6 (perioada 24 – 29 ani, 1945 – 1950 fig. 1). Acesta simbolizează compasiunea, dragostea pentru semeni, capacitatea de sacrificiu, dorința și necesitatea de a ajuta și de a se pune în slujba oamenilor, mai presus de propriile sale dorințe.

„Perioada dupa 1944 sporeste puterile spirituale ale lui Valeriu printr-o traire in duh, luptand clipa de clipa cu cerintele trupesti si revarsand injur din prea plinul acumulat: dragoste pentru aproapele si model de modestie. Se comporta demn, dar cu multa smerenie. Cand unul din camarazii lui de temnita, punand la indoiala sinceritatea manifestarilor duhovnicesti, iar apoi s-a convins de trairea autentica a lui Valeriu, acesta s-a scuzat:

<<Sunt vinovat in fata lui Dumnezeu pentru tulburarea pe care ti-am provocat-o si iti multumesc ca mi-ai sesizat o lacuna de care nu eram constient. Nu numai prin pacat poti sminti pe cineva, adica nu numai cu cele de stanga, ci si cu cele de dreapta, cu virtutile, cand nu sunt facute cu tact duhovnicesc.>>”

(sursa:  Martiri si marturisitori romani din secolul XX, de Fabian Seiche, articolul „Viata si patimirile Marturisitorului Valeriu Gafencu, sfantul ce nu este recunoscut de oficialii BOR”)

Acea perioadă de după 1944 este reprezentată, așa cum spuneam, de tranzitul anual al numărului 6 – cifra compasiunii și a dragostei pentru aproapele său.

În sfârșit, anul 30 al vieții lui Valeriu Gafencu marchează un punct de cotitură – în care libertatea devine din nou un aspect central, dar de data aceasta este vorba despre o libertate spirituală. Observăm că în al treizecilea an de viață tranzitul mental și cel spiritual cad sub influența numărului 7 (fig. 1), o influență pe care o regăsim și în primii săi ani de viață (un fel de renaștere spirituală). Numărul 7 simbolizează cunoașterea, înțelepciunea, adevărul, depășirea propriilor limite și spiritualitatea.

Anul trecerii sale în neființă este guvernat de numărul 8, un număr fatidic pe care l-am găsit deseori asociat cu boala, moartea și evenimente nefaste de tot felul, dar uitându-mă la compoziția tranzitului său fizic, mental, și spiritual aș spune că această trecere a sa era una încărcată de o adâncă profunzime spirituală.

În 1950 este diagnosticat cu TBC și este mutat la spitalul-penitenciar de la Târgu-Ocna. Aici avea să își petreacă ultimii ani din viață.

„Pe 2 februarie 1952, el si-a rugat camarazii sa-i procure o lumanare si o camasa alba, pe care sa le pregateasca pentru ziua de 18 februarie. A mai cerut ca o cruciulita (se pare ca o avea de la logodnica sa) sa-i fie pusa in gura, pe partea dreapta, spre a fi recunoscut la o eventuala dezgropare.”

Faptul că și-a întâmpinat moartea cu atâta seninătate și pregătire m-a impresionat puternic și m-a determinat să arunc o privire și asupra tranzitelor sale lunare și zilnice.

Valeriu Gafencu - Tranzit lunar

(Fig. 2) Valeriu Gafencu – Tranzit lunar anul 1952

Privind tranzitele sale lunare, am observat că în momentul morții sale acesta se afla sub un tranzit lunar marcat de numărul 6 (vezi Fig. 2), iar mai departe, uitându-mă în tranzitele sale zilnice (vezi Fig. 3), am observat că Valeriu Gafencu a trăit 11347 zile și a murit într-o zi marcată de tranzitul numărului 11, numărul Căii Vieții sale, numărul Iluminării și Revelației sub care a mers întreaga sa viață.

Valeriu Gafencu - Tranzit zilnic

(Fig. 3) Valeriu Gafencu – Tranzit zilnic

Cu o zi înainte de moarte, i-a spus lui Ioan Ianolide:

Mâine voi muri. Vreau să-mi iau rămas bun de la cei mai apropiați prieteni. Fă tu așa fel încât să vină pe rând la mine, în liniște.

A doua zi, pe 18 februarie, în jurul orelor 14:00-15:00, Valeriu Gafencu rostește ultimele sale cuvinte:

„Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul și ia-mi libertatea care-mi robește sufletul”, după care a decedat.

Nicolae Steinhardt este cel care îl numește „Sfântul Închisorilor”.

Concluzii

Îmi este greu să trag o concluzie singulară. Mă simt atins și copleșit de destinul acestui om luminos, atât de puțin cunoscut de noi, oamenii de azi. Oamenii pentru care pare că, în general, aproape nimic nu mai contează. Pentru câte lucruri ai fi în stare să îți dai viața acum?

Există în istoria țării noastre, și a lumii întregi, atâția oameni care și-au jertfit viața pentru ca noi, cei de acum, să putem fi liberi. Ce facem însă cu libertatea noastră? Cărui scop sau ideal nobil o închinăm?

Arhive foto

Valeriu Gafencu - Familia

Vasile Gafencu impreuna cu sora sa Vera, jos de stanga la dreapta: cumnata lui Vasile si fiica acesteia, mama lui Vasile si a Verei, fetita Verei

Valeriu Gafencu - Elev

Valeriu Gafencu – Elev de școala primară, Sîngerei

Valeriu Gafencu - Liceu

Valeriu Gafencu – În timpul liceului, la Bălți.


Valeriu Gafencu - Student la Drept

Valeriu Gafencu – Student în cadrul Facultății de Drept și Filozofie, Iași, 1940

Valeriu Gafencu

Valeriu Gafencu – Ultima fotografie înainte de arestare

Valeriu Gafencu - Împreună cu sora sa, Elisabeta

Valeriu Gafencu – Împreună cu sora sa, Elisabeta, în colonia de muncă de la Galda

Valeriu Gafencu - Galda

Valeriu Gafencu – Colonia de la Galda

Află mai multe despre destinul tău

Dacă vrei și tu propria ta hartă natală, ca să te cunoști mai bine, îți recomand Cursul Gratuit de Numerologie Hermetică, sau oricare din analizele natale și predictive disponibile pe site în secțiunea SHOP a acestui site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *