Viața lui Mircea Eliade – Între Sacru și Profan

 
Durata articol - 8 minute

Mircea Eliade

„Un labirint este uneori apărarea magică a unui centru, a unei bogăţii, a unui înţeles. Pătrunderea în el poate fi un ritual iniţiatic. Acest simbolism este modelul oricărei existenţe care trecând prin numeroase încercări înaintează spre propriul său centru, spre sine însuşi…”

— Mircea Eliade

Astăzi se împlinesc oficial 106 ani de la nașterea lui Mircea Eliade. Pentru mine, el este unul dintre scriitorii cei mai apropiați de sufletul meu. Scrierile sale au avut asupra mea un impact dramatic și îmi aduc aminte și acum de trăirile pe care le-am avut citind „Noapte de Sânziene”, „Nuntă în cer”, „Tinerețe fără de tinerețe” și atâtea altele…

Este unul dintre cei mai mari scriitori ai acestui popor minunat, un deosebit exeget al religiilor, un cercetător al sufletului și nu în ultimul rând un căutător al Adevărului. Astăzi este aniversarea nașterii sale, și mi-am propus să îi ofer în dar o hartă numerologică.

Mircea Eliade - Harta Numerologică

Mircea Eliade s-a născut în data de 28 februarie 1907 (stil vechi)/13 Martie 1907(stil nou), în București. Analizând harta sa, conform stilului vechi, nu pot să nu remarc puterea și tăria care răsare din ea. Combinația numerelor sale principale trădează o puternică tendință de interiorizare și analiză.

În Numerologie, Calea Vieții 11 vorbește despre un potențial transformator incredibil. Viața interioară a scriitorului era un veritabil câmp de luptă, unde forțele care căutau să răzbească erau constant forțele arhetipale ale luminii și întunericului, ale binelui și răului, ale existenței și nonexistenței. Conflictul etern dintre aceste forțe arhetipale este puternic amplificat și conștientizat de către Mircea Eliade, și este totodată sursa creativității sale fecunde precum și cea mai mare slăbiciune a sa.

Necesitatea unei permanente transformări interioare a conștiinței și existenței proprii ardeau profund în adâncurile sale și năștea constant dorința de a alchimiza cele două mari forțe pe care toți cei născuți sub auspiciile acestui număr le recunosc cu o claritate incredibilă. Genii creatoare se nasc din aceste încleștări sufletești, iar Mircea Eliade era, în viziunea mea, un astfel de creator genial.

De fiecare dată când citești lucrările sale, descoperi noi și noi profunzimi, noi și noi adâncimi și culmi ale spiritului pe care nu le puteai bănui înainte. O astfel de calitate o regăsești numai la cei ce, în interiorul lor, parcurg de la un capăt la altul drumul dintre Iad și Rai, numai la cei ce îți duc existența la limita dintre lumi, aparținând amândurora și niciuneia.

Potențialul creator și vizionar cu care vine acest număr vine cu un preț ridicat, un preț pe care nu mulți dintre cei atinși sunt pregătiți să îl plătească.

„Mircea Eliade trebuie gândit în triunghiul: Dumnezeu, om și natură, în care domină Sacrul, adică realul atotcuprinzător, cauza unică a tuturor lucrurilor.”

(Petre Țuțea)

Privind mai departe, atenția mi se fixează asupra cuplului de numere 4 și 8 (Numărul Destinului, și Dorința Inimii). În viața lui Mircea Eliade acestea vorbesc despre o mare putere de muncă, concentrare, capacitate de viziune, determinare, hotărâre, pragmatism, seriozitate și tărie de caracter. Aceste trăsături sunt în continuare amplificate de vibrația numelui său, Mircea, a cărui esență și număr inițial este 4.

Când o astfel situație apare, putem vorbi despre o amplitudine ridicată atât în ceea ce privește calitățile, dar și slăbiciunile descrise de efectul combinat al acestor numere.

În încercarea de a înțelege acest cuplu de numere, în ansamblul hărții, nu mă pot gândi decât la eforturile sale intelectuale considerabile ca istoric al religiilor. Una dintre cele mai importante lucrări ale vieții sale este „Istoria ideilor și credințelor religioase”, un veritabil tratat în care găsești o analiză a credințelor religioase ale omului de la nașterea civilizației și până în zilele noastre, așa cum numai Mircea Eliade o putea face.

Numărul destinului 4 descrie o putere de muncă și analiză minuțioasă, detaliată ieșită din comun. Putem vorbi chiar despre o necesitate aproape agasantă de a acoperi absolut toate aspectele posibile ale unui subiect anume.

Mărturisesc că păstrez acest tratat în biblioteca personală, la loc de cinste, și aștept conștiincios momentul în care voi fi suficient de pregătit pentru a-l putea asimila. Cu privire la slăbiciunile sale, putem vorbi despre rigiditate, încăpățânare, nevoia de a fi exhaustiv în toate întreprinderile sale.

Privind opera sa prin perspectiva hărții sale numerologice, înțeleg că scrisul aveau un rol catharthic asupra omului Mircea Eliade. Lucrările sale științifice erau o reflecție clară a nevoii sale de organizare și sistematizare a cunoașterii sale considerabile (4, 8) pe când scrierile sale literare erau expresii ale sufletului și ale încercărilor sale interioare, de unde și natura semi-fantastică a unora dintre ele.

„Orice ar fi, pasiune sau dorinţă, sete sau foame de experienţă reală, toate acestea se pot exprima în limba română prin cuvântul dor, care a devenit expresia oricărei dorinţe şi care implică fiinţa umană în totalitatea sa.”

— Mircea Eliade

Despre personalitatea sa, se pot spune multe lucruri. Unul dintre cele mai interesante aspecte este oferit de acest număr 5 (Numărul Personalității) care, într-o formă sau alta, se regăsește și în celelalte numere (58, 35, 15). Putem spune astfel că Mircea Eliade era un om foarte activ, vioi, expansiv, volubil, permanent în mișcare, dornic de cunoaștere, de explorare și de experimentare. În mod probabil îi plăcea să călătorească, să cunoască oameni, culturi  și filozofii noi și îi făcea plăcere să depășească sau să încalce limitele, normele și tabu-urile de toate felurile.

La maturitate, Mircea Eliade devine un om deosebit de sensibil, marcat de o dorință profundă de a ajuta omul, în dimensiunea sa absolută, de a-i oferi o viziune asupra lumii care să îl ajute să cunoască existența, descoperind în mijlocul profanului, ideea de sacralitate.

Concluzie

Realizarea hărții numerologie a lui Mircea Eliade a fost o experiență importantă pentru mine, întrucât am fost surprins să găsesc anumite similarități între hărțile noastre indivduale. Ceea ce poate m-a impresionat cel mai puternic a fost legătura dintre opera sa și dorința și necesitatea transformării individuale. Numărul 11 este numărul Vizionarilor, al transformatorilor, al celor care au puterea de a privi în lungul istoriei omului, atât în viitor, cât și în trecut, și de a aduce înapoi o viziune globală menită a transforma conștiința omului prezent.

Cu toate astea, opera colosală a lui Mircea Eliade nu cunoaște în țara noastră aprecierea pe care o merită. Cum oare este posibil ca el să fie mai cunoscut și mai apreciat în Franța și în Statele Unite ale Americii decât în propria sa țară? E o vorbă: „Nimeni nu e profet în țara lui.” Așa să fie oare?

Acum, la finalul acestei lucrări, realizez pentru ce am început să fac aceste hărți. Este o ocazie unică de a arunca o privire în mecanica interioară a unui om de geniu. O astfel de privire ne ajută, pe noi, oamenii obișnuiți, să descoperim aspecte ale personalității și caracterului nostru care ar fi poate mai greu de identificat dacă nu ar exista acești oameni desprinși parcă din măruntaiele absolutului.

Nu pot spune decât că sunt profund recunoscător pentru viața și munca lui Mircea Eliade.

Mulțumesc.

13 martie 2013

„Eu, îndată ce iau contact real cu trecutul, îndată ce mă las prins Mircea Eliadeîn amintiri – mă simt atât de copleşit, atât de năruit, încât aş risca să mă dizolv de disperare şi tristeţe. Încă din prima tinereţe aveam groază de năvala amintirilor, care mă făceau să sufăr de teribile melancolii… Credeam, pe atunci, că melancolia mea este rămăşiţă încă neconsumată a adolescenţei, sau influenţa eredităţii mele moldoveneşti. Numai în ultimii ani am înţeles că melancolia este singura experienţă religioasă pe care mi-a îngăduit-o Dumnezeu. Şi ea poate izvorî din orice; dar mai cu seamă din amintirea celor ce au fost.”

— Mircea Eliade

Citește mai mult

Cărtile lui Mircea Eliade

Află mai multe despre destinul tău

Dacă te-am făcut curios în legătură cu cine ești cu adevărat, și vrei să continui călătoria de cunoaștere de sine, îți recomand Cursul Gratuit de Numerologie Hermetică, sau oricare din analizele natale și predictive din secțiunea SHOP a acestui site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *