Semnificația numelui Valentin

Durata articol - 6 minutes

Semnificația numelui ValentinAstăzi se sărbătorește, conform ritului catolic, Sfântul Valentin. Pentru toți cei ce poartă acest nume am decis să realizez astăzi acest articol. La mulți ani tuturor Valentinilor și Valentinelor!

Raspindit in toata Europa, apreciat si frecvent in epoca noastra, Valentin, fem. Valentina continua numele pers. lat. Valentinus, cunoscut numai din epoca crestina. Cum usor se poate banui, numele este un derivat in •mus, sufix foarte frecvent in onomastica romanilor din perioada imperiala, de la un alt nume personal Valentis (care apare alaturi de Valens) sau Valentius, acesta din urma fiind folosit inca dinaintea erei noastre. Cum valens, valentis este participiul verbului vaiere, toate numele amintite au fost explicate chiar de catre romani prin acest verb care insemna „a fi puternic” apoi „a fi sanatos” (imperativul vale este un cunoscut salut roman corespunzator rom. sanatate! si din aceeasi familie de cuvinte fac parte si valid sau invalid, validitate sau invaliditate, valenta, valoare etc).

(sursa)

Putem observa cu interes că rădăcinile numelui pleacă de la „a fi puternic” și „a fi sănătos”, dar să trecem la analiza numerologică a numelui.

Valentin

Privind din perspectiva numerologiei, pot spune că bărbații „Valentin” sunt încrezători, orgolioși, independenți, perfecționiști și profunzi.

Aceștia caută întotdeauna să se cunoască, să devină mai buni, să studieze și să se perfecționeze. Au o minte ascuțită cu ajutorul căreia pot pătrunde până în cele mai adânci straturi ale unei probleme. Sunt destul de individualiști și au tendința de a lucra mai mult singuri. Dacă nu sunt atenți pot cădea cu ușurință în capcana egotismului, iar când trec prin situații dificile au tendința de a se închide în ei și de a rumega în tăcere la lucrurile care îi frământă.

Apropierea și relațiile profunde pot fi dificile pentru aceștia, deși nu aș spune că au probleme în a „comunica”. Este foarte probabil să aibă abilități de comunicare foarte bine dezvoltate, poate chiar o putere de convingere remarcabilă, dar provocarea sa constă în a lega prietenii profunde și relații de lungă durată și de a se deschide. Sunt oameni reflexivi, profunzi, și în general înțelepți.

Pe de altă parte, dorința sa cea mai puternică este să ajute oamenii, să fie folositor, să se apropie, să iubească și să fie iubit. Deși reușește deseori să fie util, îi este dificil să își recunoască meritele, considerând că nu face suficient de mult sau că nu e suficient de bun. Deseori acceptarea și iubirea de sine este o adevărată provocare pentru ei. Pot iubi și ajuta pe toată lumea, până când vine vorba despre a se iubi și a se ajuta pe sine. Căsătoria este un aspect deosebit de important, și își doresc armonie și pace. Fără acestea le este greu să își desfășoarea activitatea de zi cu zi.

Sunt bărbați de casă, liniștiți, poate chiar prea tăcuți. Vorbesc rar, dar atunci când vorbesc  o fac cu multă pasiune și zel, fiindcă vorbesc despre ceea ce le place cu adevărat. Ar fi ideal dacă ar reuși să se deschidă ceva mai mult, să își permită să fie vulnerabili și să își accepte defectele. Nimeni nu e perfect!

Au tendința de a se sacrifica pentru cei dragi, muncesc mult și au succes în ceea ce fac, dar au tendința de a deveni prea critici și autoritari (inclusiv în sânul familiei). Este indicat să învețe lecția toleranței și a răbdării. Simțul dreptății și echității sociale este foarte puternic dezvoltat (își dorește să ajute cu adevărat, în special pe cei care nu se pot apăra singuri), și poate exista un interes puternic pentru științele oculte, religie și spiritualitate.

Bărbații Valentin sunt percepuți de către cei din jur ca oameni sensibili, curajoși, puternici, independenți, profesioniști, perfecționiști, originali și încăpățânați. Interesul pentru sfera materială, cu tot ce decurge din aceasta, poate lipsi, dar este important să îi acorde atenția cuvenită. Echilibrul între planul material și cel imaterial este o lecție și o provocare asupra căreia este înțelept să își îndrepte atenția.

Notă: 

Aceste caracteristici trebuiesc privite cu indulgență, întrucât nu vor exista niciodată două persoane identice. Chiar și în cazul persoanelor care poartă aceleași nume (nume + prenume) vor exista diferențe mari întrucât fiecare om are o experiență de viață diferită, iar asta ne modelează personalitatea într-un anumit fel. Există însă anumite trăsături de bază care dictează sensul sau direcția generală de manifestare, cu un anumit grad de precizie, iar acestea pot fi revelate cu ușurință prin calcularea numerelor personale. Cu toate astea, nici aici povestea nu este atât de simplă pentru că numerele trebuiesc privite în ansamblu, împreună cu toate celelalte numere care alcătuiesc o hartă numerologică. Laolaltă, aceste numere alcătuiesc un fel de curcubeu numerologic, o amprentă unică a persoanei respective, adesea ușor diferită față de cea descrisă în articolul de față.

Pe lângă considerațiile mai sus amintite, mai pot adăuga că depinde și dacă acesta este prenumele pe care îl folosește în mod uzual sau nu (dacă are mai multe prenume) sau dacă îl folosește în forma completă sau nu. Dacă este al doilea sau al treilea prenume, ș.a.m.d., conform certificatului de naștere, influența sa va fi mult mai subtilă decât a primului prenume.

În ultimul rând, trebuie să ținem minte că numele reflectă doar o parte din personalitatea noastră și trebuie privit ca pe un instrument care să ne conducă mai departe pe calea cunoașterii de sine și nu ca pe un sfârșit de drum.

 

Te numești Valentin sau cunoști vreo persoană ce poartă acest nume? Trimite-i acest articol și întreabă-l dacă se regăsește în caracteristicile descrise mai sus… :D

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă butonul Like și distribuie-l pe Facebook, sau în rețeaua ta socială preferată!

One Comment

  1. Buna seara! Am citit atat despre numele Alexandru, cat si despre Valentin. Mi se pare interesant ca semnificatia celor doua nume este asemanatoare, desi parintii mei nu aveau de unde sa se informeze despre asta acum 19 ani. Ce parere aveti despre aceasta combinatie de prenume: Alexandru-Valentin, in aceasta ordine in buletin. Tin sa precizez ca numai Alexandru (Alex) este folosit, Valentin nu imi spune/nu m-a strigat nimeni, niciodata. Multumesc anticipat! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

  • Testimonials

    DanielaANDREI, Sincera sa fiu nici nu stiu cum, si cu ce sa incep aceasta , hai sa-i zicem “epistola virtuala” , daca nu , cu primul cuvant,( care poate parea banal ,dar rostit din suflet de mine) care-mi vine acum in minte : M U L T U M E S C !…….mai mult de atat , mi se pare inutil….in sensul , ca am senzatia , dovedita dealtfel , ca tu Stii , despre mine ….mai multe chiar decat mine , tocmai prin intermediul lucrarii cerute de mine si interpretata atat de magistral de tine. Asa cum iti scr… Daniela Buculei27 martie 2013Terni, Italia