Viața lui George Enescu – Geniu al muzicii Universale

 
Durata articol - 7 minute

George Enescu

„Mi-am slujit ţara cu armele mele: pana, vioara şi bagheta.”

— George Enescu

George Enescu, unul dintre cei mai mari, dacă nu chiar cel mai mare muzician român, este una dintre personalitățile de geniu ale poporului român. Cu toate astea, câți dintre noi încă îi mai ascultăm muzica?

Personal, sunt un mare fan al muzicii sale. „Rapsodia Română” este una din melodiile mele preferate, și o melodie care îmi dă întotdeauna fiori pe șira spinării. Când m-am uitat pe harta lui numerologică, din pură curiozitate, am știut că trebuia să îi dedic un articol.

Harta numerologică

ENESCU GHEORGHE

George Enescu s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vîrnav din județul Dorohoi, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. Acesta a fost al optulea copil și primul care n-a murit în copilărie. Numele lui era Gheorghe și părinții lui l-au alintat cu numele Jorjac.

(Sursa: Wikipedia)

Cea ce se poate observa cu ochiul liber în harta sa numerologică este o predispoziție clară către arte (9, 5, 11, 3) și o sensibilitate ieșită din comun. Ceea ce mă intrigă la această hartă este absența numerelor pare… cu o singură excepție: numărul 8, din data nașterii. Acesta apare aici de trei ori și indică pentru George Enescu o viață marcată de noroc și succes deosebit, dacă reușește să țină în echilibru cele două planuri ale vieții: material și spiritual. Altminteri însă stabilitatea și interesul pentru laturile concrete, practice ale vieții, par a fi fost adevărate provocări.

Calea Vieții 9 descrie un artist și un umanist prin excelență, un om preocupat îndeosebi cu idealuri nobile și cu o dorință arzătoare de a transforma lumea, de a contribui într-un fel sau altul la bunăstarea sa. Cu riscul de a fi puțin prozaic voi spune că în muzica sa se simte asta. Întreaga sa configurație numerică descrie un om deosebit de pasional, activ, mereu cu gândul înainte, dar înzestrat cu puterea de a învăța din trecut.

Destinul lui George Enescu descrie o viață marcată de necesitatea libertății, de atingerea și depășirea limitelor; necesitatea pătrunderii în spațiul absolutului. Acest număr (întărit numărul prenumelui său, Gheorghe (55), dar și de Numărul maturității (5)) l-am întâlnit deseori la oamenii preocupați de rădăcinile lor, de istoria neamului. Din acest motiv nu mă surprinde zelul cu care Enescu a căutat să dea o notă personală muzicii geniului popular românesc.

În ceea ce privește cele mai tainice năzuințe ale sale, putem vedea aici (11) că George Enescu era un idealist incurabil, un vizionar marcat de dorința arzătoare de a se transforma pe sine și, odată cu el, întreaga lume, prin intermediul artei sale. Numărul 11 este un număr maestru cu o responsabilitate adâncă față de oameni și față de sine. Așteptările sale sunt întotdeauna înalte și dublate de o exigență strictă.

„Eram, dacă-mi amintesc bine, un copil silitor şi chiar destul de conştiincios. La patru ani ştiam să citesc, să scriu, să adun şi să scad. Nu era meritul meu, căci îmi plăcea învăţătura şi aveam groază de aproape toate jocurile, mai cu seamă de cele brutale; le găseam nefolositoare, având simţământul că pierd timpul, fugeam de zgomot şi de vulgaritate, iar mai mult decât orice, simţeam un fel de spaimă înnăscută în faţa vieţii. Ciudat copil, nu?”

— George Enescu

În câteva cuvinte, tot ceea ce acesta făcea trebuia în mod necesar să poarte pecetea absolutului. Nu cunoștea calea de mijloc. Trăia total și iubea total, altfel nu putea. Personalitatea sa nu făcea altceva decât să accentueze acest aspect lăuntric, cu toate că părea a fi un om extrem de vesel, binedispus, creativ și sociabil. Aș spune că trecea frecvent prin crize temperamentale, iar în ceea ce privește relațiile cu oamenii putea fi foarte deschis.

Maria Cantacuzino-EnescuCă tot am amintit despre relații, aș vrea să menționez aici pe poate cea mai mare iubire a vieții sale: prințesa Maria „Măruca” Cantacuzino. Aceasta, în ciuda caracterului său „aventurier” a fost iubită de artist până în momentul morții sale, cu toate că nu rare au fost momentele în care acesta a trebuit să îi ierte ieșirile.

Prințesa Maria era o femeie libertină, dificilă din multe puncte de vedere, dar ea a găsit înțelegere și dragoste în brațele marelui artist, de care s-a îndrăgostit pe loc, într-o noapte de Revelion, când acesta fusese chemat să cânte pentru Regina Maria și Regele Ferdinand.

„Ceea ce e important în artă, e să vibrezi tu însuți și să-i faci și pe alții să vibreze.”

— George Enescu

Continui mai departe cu harta numerologică a numelui său de „scenă”, cel pe care l-a purtat întreaga viață: George Enescu.

GEORGE ENESCU

În mod interesant, lucrurile nu se schimbă foarte mult, din punct de vedere numerologic. În consecință, mă voi lega în mod particular de numărul destinului 7. Tradițional, acest număr este numărul celor ce cercetează adevărul, celor ce caută neobosiți să înțeleagă lumea și Universul, dar, deși aceste trăsături sunt importante și ocupă cel mai adesea un loc de frunte, am descoperit acest număr și în relație cu o puternică dorință a omului de a se descoperi prin expresia de sine.

Muzica, astfel, devine pentru George Enescu o cale de a se revela pe sine, sieși. O slăbiciune întâlnită frecvent legată de acest număr este o necesitate aproape bolnăvicioasă de a dobândi perfecțiunea, de a înlătura absolut toate imperfecțiunile privitoare la un aspect sau altul, chiar și față de propria persoană. Aceasta este o slăbiciune pentru un om obișnuit, dar pentru un muzician, ea conduce către virtuozitate. Enescu însuși spunea la un moment dat că „în muzică este nevoie de talent cam 30%, restul de 70% este muncă”. Această muncă este arta perfecțiunii.

„ Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un anumit număr de ani, devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunţarea la ideal ridează sufletul.”

— George Enescu

Închei cu un articol despre ultimele zile ale lui George Enescu.

 Concluzii

Este o senzație absolut fascinantă pentru mine să pot arunca și o astfel de privire asupra unora dintre personalitățile de geniu ale omenirii. George Enescu este, pentru mine, un astfel de om, iar faptul că este român mă umple de bucurie. Îți mărturisesc că în momentul în care scriu aceste rânduri, ascult muzica sa, și îmi dau seama că geniul, fie că este el românesc sau nu, are o singură menire pe această lume: aceea de a oferi roadele sufletului său, lumii întregi; omului de pretutindeni. Iar muzica este una dintre cele mai nobile arte ale spiritului.

Când îi asculți compozițiile muzicale, nu poți decât să te înclini în fața măiestriei sale. Trebuie să recunosc că cel mai mult mă ating compozițiile care amintesc de rădăcinile populare românești.

În ansamblu, creațiile sale și măiestria sa ca interpret și dirijor îl recomandă drept cel mai mare și mai important muzician român. Ceea ce mi se pare profund mișcător la acest om este dragostea sa pentru poporul și muzica populară românească.

Mulțumesc.

26 februarie 2012

Biografii despre George Enescu

George Enescu - Alain Cophignon
George Enescu - Viata si muzica
George Enescu - Grigore Constantinescu

 Selecții muzicale din opera lui George Enescu

Rapsodia Română

Rapsodia Română 2

Capriciu Românesc

George Enescu, Suita 1 pt.Pian in G, Preludiu

Află mai multe despre destinul tău

Dacă te-am făcut curios în legătură cu cine ești cu adevărat, și vrei să continui călătoria de cunoaștere de sine, îți recomand Cursul Gratuit de Numerologie Hermetică, sau oricare din analizele natale și predictive din secțiunea SHOP a acestui site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *