Viața lui Constantin Brâncuși – Maestrul Sculptor

 
Durata articol - 11 minute

Constantin Brâncuși

„Nu mai sunt demult al acestei lumi; sunt departe de mine însumi, desprins de propriul meu trup – mă aflu printre lucrurile esenţiale.” — Constantin Brâncuși

Numerologia mă fascinează de ani buni, dar numai recent am început să studiez în mod serios acest domeniu fascinant. Prezint în consecință, în semn de omagiu dedicat vieții și destinului său grandios, harta numerologică a lui Constantin Brâncuși – unul dintre cei mai mari artiști ai secolului trecut dar și o sursă de inspirație pentru mine și nenumărați alții.

La mulți ani, Constantin Brâncuși! Astăzi se împlinesc 137 de ani de la nașterea sculptorului  maestru.

Constantin Brâncuși

Poate cel mai evident aspect care iese la iveală în urma unei priviri superficiale a hărții lui Constantin Brâncuși este prezența cifrei 7 în 3 din cele 5 numere principale (Calea vieții, Numărul Destinului, Dorința inimii, Numărul personalității, Numărul maturității).

Cifra 7 este cifra căutătorului, cifra celui care caută înțelesul vieții de dincolo de aparențe. Este o cifră spirituală, mistică, și predispune către analiză, introspecție, filozofie, meditație, individualism dar și singurătate, timiditate, viclenie, melancolie, cinism. 7 este o cifră cu un imens potențial spiritual. Este cifra celor care caută îndumnezeirea și îl cercetează pe Dumnezeu în toate formele Sale.

Pentru mine acest aspect este strâns legat de dorința lui Brâncuși de a se apropia de Dumnezeu prin arta sa. Atunci când era întrebat unde se îndreaptă în arta sa, el răspundea scurt: „Caut drumul spre Dumnezeu!…” Orice alte cuvinte sunt de prisos.

Calea vieții 7 indică un interes crescut pentru aspectul spiritual al existenței, o minte analitică strălucită și o mare putere de concentrare și teoretizare, introspecție și intuiție. Puternice predispoziții către izolare, singurătate, meditație, reflecție. Pe de altă parte, această cifră indică mai mult decât răsunător abilitatea extraordinară a lui Constantin Brâncuși, de a vedea dincolo de formă, de a percepe natura în mod simbolic, de a penetra cu mintea și sufletul dincolo de vălul percepției și de a revela esența. Aceasta este trăsătura sa fundamentală.

Numărul destinului 9 indică aspirații umanitare, creatoare, artistice, altruiste și dorința de a transforma lumea, de a o face un loc mai bun. Cu un simț estetic foarte dezvoltat mulți dintre cei cu această cifră a destinului își găsesc vocația în arte (în special în artele vizuale). Cifra 9 este foarte intensă cu puternice valențe spirituale, personale și colective.

Mai mult decât în orice alt număr văd aici geniul lui Brâncuși în artă. Simțul său estetic incredibil este cuplat aici cu dorința de a transforma sufletul, de a dobândi acea metamorfoză a sinelui în Divin. Prin arta sa și existența sa creatoare el a revoluționat întreaga lume și a ajutat omenirea să dobândească o înțelegere mult mai profundă asupra înălțimilor pe care le poate atinge omul în manifestarea sa creatoare.

Dorința inimii 11. Vizionari, oameni ai ideilor și pionieri ai schimbării și absolutului. Acest număr arată că dorința inimii lui Brâncuși era aceea de a transcende limitele gândirii epocii sale, de a privi în viitor și de a aduce înapoi idei, gânduri și viziuni transformatoare. Sunt aproape sigur că era o dorință viscerală, ca un foc ce îl ardea până în cele mai adânci și mai întunecate unghere ale sufletului său. Un foc care, totodată, reprezenta motorul principal care îl ducea mereu înainte, către noi și noi înălțimi ale sufletului. Poate cea mai reprezentativă trăsătură a maestrului Constantin Brâncuși este aceea de vizionar, de om de geniu. Fecunditatea ideilor, a trăirilor și a simțirilor sale a atins o lume întreagă.

Numărul personalității 7 indică faptul că Brâncuși avea o alură misterioasă, secretoasă, discretă și rezervată. Această cifră mă duce cu gândul la faptul că Brâncuși nu își vizita niciodată colegii, deși la rândul său era vizitat frecvent de către toate marile personalități ale epocii, iar în privința propriei persoane era foarte discret, secretos și rezervat, profund și etern absorbit de propriile vise și viziuni.

De asemenea, privind prin prisma cifrei 7 pot înțelege de ce era perceput ca fiind un om extrem de inteligent, cu un șarm și un magnetism personal deosebit, deosebit de individualist, cu idei originale și puternice.

Numărul maturității 7. Această cifră îmi spune că maturitatea lui Constantin Brâncuși este marcată de o intuiție profundă, o meticulozitate adâncă în cercetarea aspectelor spirituale și o nevoie profundă de solitudine. Acest al treilea 7 din harta lui indică o tendință puternică de retragere și izolare, dar și un potențial neobișnuit în cercetarea în profunzime a simbolismului vieții, a arhetipurilor și a principiilor esoterice.

Acest lucru se vede cu precădere în unele din cele mai controversate statui-portret ale sale: „Prințesa X”, „Domnișoara Pogany”.

Un alt aspect care îmi atrage atenția este viața amoroasă a artistului. Deși a trăit numeroase episoade intense de dragoste, numeroase femei devenind surse de inspirație, el a rămas un etern singuratic. Nu mă surprinde acest aspect, având în vedere pozițiile puternice pe care cifrele 7, 9 și 11 le ocupă în harta sa. Această configurație numerică îi oferă lui Brâncuși o individualitate exacerbată și o nevoie permanentă de solitudine și contemplare, caracteristici ușor discordante cu o viață de familie obișnuită.

Provocările vieții (obstacole):

1 – nevoie de independență, asertivitate, individualitate

3 – creativitate suprimată prin autocritică (accentuată de cei trei 7), nesiguranță, superficialitate, timiditate, izolare

2 – nevoia de ridicare la așteptările celor din jur, teama de a fi judecat, emotivitate și sensibilitate crecută, descentrare, tendință de conformism

Cicluri periodice:

2 – Această perioadă este caracterizată de o dezvoltare lentă, metodică, în care acuitatea și intuiția se dezvoltă armonios, alături de tact, diplomație, persuasiune, talent artistic.

1 – Această perioadă este foarte intensă și prezintă numeroase teste și lecții personale în viața lui Constantin Brâncuși.

4 – Această perioadă este marcată de muncă asiduă și constantă. Idealismul tinereții este înlocuit de principii solide, bine înrădăcinate.

Pinacluri/Culmi (evenimente și lecții importante/majore):

3 – Creativitatea este cuvântul cheie al acestei perioade. Expresivitatea și talentul artistic lui Brâncuși ating cote maxime. Mulți dintrei cei cu o astfel de cifră sunt atrași de meserii legate de artă.

5 – Este o perioadă în care lecțiile importante gravitează în jurul libertății și expansiunii. Călătoriile foarte lungi apar frecvent în această perioadă marcată de experimente, evenimente dramatice care se succed cu rapiditate și lecții de viață extrem de valoroase.

8 – Este o perioadă de creștere, expansiune și răsplată pentru munca depusă. Puterea personală este amplificată de asemenea, laolaltă cu judecata sănătoasă și viziunea de ansamblu.

6 – În această perioadă simțul responsabilității față de cei din jur (familie, comunitate) crește considerabil, însoțit de un simț al echilibrului și al perspectivei.

Lecții karmice:

4 – dezvoltarea unei abordari metodice și disciplinate asupra vieții

7 – adâncirea cunoașterii și înțelegerii și perfecționarea în domeniul ales, necesitatea autocriticii (efect redus datorită prezenței cifrei 7 printre numerele principale)

8 – dezvoltarea unei mai bune aprecieri a resurselor și a limitelor acestora, probleme legate de autoritate și încăpățânare.

Pasiuni Secrete

Aici nu putem spune prea multe, deoarece acest aspect este relevant numai atunci când apare o singură cifră. Două sau mai multe cifre au un efect mult prea mic pentru a fi menționate.

Numărul de echilibru 5 arată maniera în care o persoană cu o astfel de cifră își revine cel mai ușor după un dezechilibru, eșec, etc.. Cifra 5 aici sugerează că Brâncuși prefera o abordare directă a problemei, mai degrabă decât evitarea ei, găsind soluții deosebit de creative într-un timp foarte scurt.

Numărul subconștientului 6 indică dorința de a-i ajuta pe ceilalți, până întracolo încât este posibilă neglijarea propriilor nevoi.

Aspecte diverse:

Numele de familie al lui C. Brâncuși se reduce la numărul 33, un număr maestru care trimite către caracteristicile Marelui Învățător/Vindecător (22 – Marele Constructor, 11 – Marele vizionar). Prenumele său, Constantin, se reduce la cifra 3 – cifra creativității, a expansiunii, a artelor, a bucuriei de a trăi. Numărul prenumelui se resimte întotdeauna mai intens și la un nivel mult mai personal decât cel al numelui de familie (un număr de neam).

Ziua nașterii lui C. Brâncuși este 19, un număr care indică o personalitate foarte puternică, independentă și auto-suficientă. Cea mai importantă lecție este de a dobândi o perspectivă mult mai bogată asupra vieții sale și a celor din jur.

Concluzie

Deși sunt un novice în tainele numerologiei nu pot ignora anumite corelații pe care le-am descoperit între numerele de mai sus și anumite aspecte ale vieții și personalității maestrului Constantin Brâncuși, așa cum pot fi ele deduse din biografii și/sau caracterizări ale celor care l-au cunoscut. Această configurație numerică denotă un caracter puternic, individualist, cu aspirații spirituale, artistice, un vizionar, un om al ideilor transformatoare. Constantin Brâncuși, omul, a fost mânat de o puternică dorință de a cerceta misterele vieții, de a sonda în măruntaiele sale adânci și de a se apropia de Dumnezeu, de propria sa divinitate. Mai mult decât a crea pentru oameni, intuiția îmi spune că a creat pentru el însuși, pentru propria sa devenire. Îmi imaginez că prin intermediul simbolurilor și arhetipurilor pe care geniul său sublim le scotea la suprafață din materie, el se cunoștea și se revela pe sine însuși, unde el era chiar materia brută pe care o prelucra și o șlefuia cu atâta grijă și determinare.

Departe de a fi un om ideal, Brâncuși – omul plin de defecte, pasiuni, aspirații și năzuințe a fost depășit, în timp, de Brâncuși – omul legendă. Acum însă realizez că legenda nu se putea naște dintr-un om ideal, ci din întocmai omul care conștient fiind de propria sa imperfecțiune a căutat să o transmute prin geniul creator în ceea ce este sublim și dăinuitor. A reușit el, oare? Nu știu. Nu ne rămâne decât să privim în interiorul propriei noastre vieți și să reținem ceea ce avem de reținut.

Coloana Infinitului

 ‎”Sa creezi ca un Demiurg, sa poruncesti ca un Rege, sa muncesti ca un Sclav…” (Constantin Brancusi)

Cărți despre Brâncuși

Brâncuși - O biografie

Brâncuși – O biografie


Brâncuși - Artistul care transgresează toate hotarele

Brâncuși – Artistul care transgresează toate hotarele

Află mai multe despre destinul tău

Dacă te-am făcut curios în legătură cu cine ești cu adevărat, și vrei să continui călătoria de cunoaștere de sine, îți recomand Cursul Gratuit de Numerologie Hermetică, sau oricare din analizele natale și predictive din secțiunea SHOP a acestui site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *