Viața lui Arsenie Boca – Sfântul din Ardeal

 
Durata articol - 6 minute
Arsenie Boca

Arsenie Boca – n. 29.09.1910 – m. 28.11.1989

„Nu poţi deveni om mare până nu te socoteşti că ai murit, până nu te obişnuieşti să socoteşti moartea ta ca ceva ce a fost, nu ca ceva ce urmează să fie.”

„Când dai, la început dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce eşti.”

„În fiecare ins e sădită o intenţie a lui Dumnezeu, care prin om trebuie să devină creaţie.”

 

Mărturisesc că am fost întotdeauna fascinat de oamenii care au avut o credință puternică și și-au dedicat viețile unui ideal, unui scop mai mare decât ei înșiși sau, după cum este cazul de față, lui Dumnezeu. Un astfel de om este Arsenie Boca, supranumit și „Sfântul din Ardeal”. Pe lângă caracteristicile impresionante ale vieții acestuia, m-au atras ochii săi sfredelitori, albaștri fără doar și poate, care parcă trec prin tine, direct către străfundurile sufletului tău.

ZIAN VALEAN BOCA

ZIAN VALEAN BOCA

Zian Boca

Zian Boca

 

 

 

 

 

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910, cu numele de mirean Zian Vălean Boca. Studiind hărțile numerologice de mai sus, am ajuns la concluzia că, după toate probabilitățile, Zian Boca (după numele pe care îl folosea) era un om puternic, practic, încrezător, cu o gândire pronunțat metodică, organizată, eficientă și disciplinată și care știa ce își dorea să realizeze în viață. Era înzestrat cu o înclinație puternică spre aspectele practice, concrete ale vieții (materiile sale preferate erau matematicile, fizicile, religia și desenul), după cum chiar domnia sa mărturisește că „dacă avea avere sau garantau tutorii pentru dânsul”, intra la „aviație la Cotroceni”, preferând „științele pozitive”. Era în mod cert capabil atât de a menține o viziune de ansamblu asupra lucrurilor cât și de a pătrunde până în profunzimea lor, cu putere, răbdare de fier dar și cu o perseverență neobișnuită. Aceste caracteristici îl vor însoți pe tot parcursul vieții sale.

Numele său complet însă – Zian Vălean Boca – descrie caracteristicile profunde, tainice, cunoscute numai de dânsul. Acestea descriu, prin numerele 9, 6 și 3 (numere spirituale prin excelență) o înclinație clară către spiritualitate, dorința de a ajuta și de a se sacrifica pentru oameni, monahism și Dumnezeu. Aceste numere sunt echilibrate în mod admirabil de practicalitatea, seriozitatea și rigurozitatea numărului 4, prezent în Calea Vieții, dar și ca Număr al Maturității, după numele întreg!

În ceea ce privește educația, familia dânsului nu a putut să îl susțină financiar, așa că a ales să își cultive „înclinația contemplativă”, înscriindu-se la Academia Teologică. Această înclinație am regăsit-o în harta numerologică extinsă, în legătură cu ciclurile și provocările vieții sale, unde cifrele 7, 9 și 11 joacă roluri foarte importante în aceste sfere și îi parcurg întreaga viață, de la un capăt la altul. Această combinație de numere face trimitere către preocupări intelectuale deosebite, iluminare, mistică, dorința de a căuta și de a cunoaște și dorința de apropiere de Dumnezeu, de Univers și de lume, dar și de a oferi lumii darurile cu care a fost binecuvântat.

Cu ocazia ungerii în monahism, Zian Boca ia numele de Arsenie, datorită Părintelui (Avva) Arsenie, „care își alesese nevoința tăcerii, prin care s-a desăvârșit interior”, o tăcere despre care Arsenie Boca mărturisește că avea nevoie, întrucât nu îi plăcea să vorbească, lucru deloc surprinzător având în vedere caracteristicile „riguroase” ale numerelor sale de naștere.

Arsenie Boca

Arsenie Boca

Odată cu preluarea numelui Arsenie, caracterul, personalitatea și prioritățile sale suferă anumite schimbări. Interesul pentru desăvârșire interioară crește în mod pronunțat (Numărul destinului 11 – număr maestru asociat cu iluminare, misticism, invenție, geniu, Dorința inimii 9 – necesitatea de a-și dedica viața unui ideal înalt, de a ajuta, de a ghida și de a construi o lume mai bună și mai dreaptă).

Personalitatea sa devine mult mai sensibilă, mult mai blândă și considerabil mai adâncă și mai liniștitoare (Numărul Personalității 2). Devine un ascultător excepțional, un pacifist absolut și dezvoltă un acut simț al armoniei, justiției și echilibrului interior, dar și exterior (Numărul maturității 6). Calea Vieții 4 (în conjuncție cu celelalte numere) descrie un om care are menirea de a deveni un sprijin pentru oameni și pentru comunitatea din care face parte, în adevăratul sens al cuvântului; un om înzestrat cu multă răbdare, consecvență, tărie interioară, disciplină, rigurozitate până la severitate dar și multă blândețe și seninătate.

Odată cu atingerea maturității, viața lui Arsenie Boca este marcată de o nețărmurită dragoste față de semeni, de o responsabilitate  ce o va resimți profund, ca pe o datorie sfântă, dar și de o dorință neostoită de a ajuta și de a alina durerile și suferințele.

Concluzie

Privind harta sa în perspectivă pot spune că omul Arsenie Boca a fost mânat de o dorință puternică de a cunoaște și de a se apropia de Dumnezeu, dar și de a-i apropia pe cei din jur de credință. Credința era cel mai de preț dar al vieții sale, iar viziunile sale înălțătoare și credința puternică în Dumnezeu (descrise de numerele 7, 11 și 9) își găsesc manifestarea în viața deosebită pe care acesta a trăit-o, în cărțile pe care le-a scris și prin nenumăratele vieți pe care le-a atins și continuă încă să le atingă.

Mulțumesc.

Citește aici o scurtă autobiografie scrisă de Arsenie Boca în 1945.

Citește mai mult

Părintele Arsenie Boca - Taina Căsătoriei

Părintele Arsenie Boca – Taina Căsătoriei

Mormântul cald de la Prislop. Mărturii despre Părintele Arsenie Boca.

Mormântul cald de la Prislop. Mărturii despre Părintele Arsenie Boca.

 

8 comentarii

 1. Foarte buna prezentare, si numerologia clarifica unele aspecte ale personalitatii umane a parintelui. Spun „umane”, pentru ca el, in mod sigur, avea si o latura divina, multa mai dezvoltata decat a noastra, a celor de rand.
  De fapt, toti avem cele doua laturi prezente in noi-insine, dar depinde pe care alegem sa o dezvoltam !

  Un nou an cu bine, si fie ca numerologia sa iti lumineze sensul si drumul vietii tale !

  • La mulți ani, Florina!

   Îți mulțumesc pentru aprecieri și pentru urările calde!
   Este un articol la care am lucrat cu drag și multă pasiune!

   Te mai aștept!

   Cu drag,
   Andrei

 2. Spunea Parintele : „“Ma, du-te la scoala si fa scoala, ca o sa vina vremea cand cu 2-3 facultati nu ai unde sa te angajezi”.
  Iar Parintele Dumitru Staniloae spunea despre Parintele Arsenie Boca : ” … Era o taina in el, era un om care spunea cu hotarare, nu spunea cu ezitari, cum spun alti oameni, si cum si eu imi dau seama ca nu pot defini lucrurile. El parca le spunea in asa fel ca dadea o siguranta omului care-l asculta. Avea ceva propriu; eu nu stiu sa fi pus intr-un mod foarte complicat problemele; el le spunea intr-un mod hotarat, asa fara ezitari. El avea un fel propriu al lui care impunea. ”
  Andrei , e bine argumentat articolul tau despre Parintele Arsenie Boca , multe se stiu , dar si mai multe nu se stiu , urmeaza …
  A fost cu siguranta o personalitate marcanta in timpul vietii , dar mai ales dupa .
  A fost un marturisitor al Neamului Romanesc !

  • Bună, Doinița!

   Îți mulțumesc pentru aprecieri și completări!

   Îți doresc tot ce e mai bun!

   Cu drag,
   Andrei

   • Eu iti multumesc , tu ne aduci mereu in fata ochilor cea mai frumoasa latura a omului : Iubirea aproapelui .
    Eu iti doresc multi ani de acum inainte , frumosi si rodnici in munca la care te-ai angajat .
    Fie ca ceea ce tu ne oferi noua , sa se reintoarca la tine inzecit 🙂

 3. Spunea Parintele Teofil Paraian despre zicerile Parintelui Arsenie Boca :
  “Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã”
  Adica :
  Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã, adicã de la informatie la convingere. Oameni de informatie religioasã sunt mai multi decît cei ce au convingeri religioase. E necesarã si informatia, care adeseori se face prin auzire. Dar a rãmîne la informatie înseamnã doar a fi la începutul drumului “la urechi”. Pînã la inimã mai e o cale lungã, “cea mai lungã cale”.

  Noi , trebuie doar sa-i urmam , sa-i intelegem Cuvintele Vii .
  Felicitari Andrei , ai facut o treaba buna 🙂

 4. „Arsenie Boca s-a născut pe 10 septembrie 1910, cu numele de mirean Zian Vălean Boca.”

  S-a nascut pe 29 septembrie, nu pe 10…
  Corectati, va rog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *