Semnificația numelui Alexandru

Durata articol - 6 minutes

Alexandru

Numele „Alexandru” m-a fascinat dintotdeauna. Are o sonoritate plăcută și am rămas mereu fascinat de persoanele care îl poartă.

  Încadrat intr-o bogata familie de vechi nume pers. compuse (Aleksarhos si Aleksikles, cunoscute inca de la Tucidide, Aleksidemos la Platon, Aleksikrates, la Plutarh etc), Aleksandros este interpretat, in mod curent, ca un compus din verbul alexo „a apara, a proteja” si subst. aner, gen. andros, „barbat, om” (element de compunere foarte frecvent in onomastica greaca).

 

Alexandru - Harta

Numerologic vorbind, „Alexandru”  este un nume puternic, iar asta se poate vedea din prezența cifrelor 1 și 9, cifrele „Alfa și Omega” ale numerologiei. Purtătorii acestui nume au o personalitate puternică (cifra 9), impresionantă și vibrantă, chiar cu un aer de aristocrație. Sunt un bulgăre de energie și împrăștie o alură de intensitate în orice situație s-ar afla. Sunt idealiști, visători, altruiști, deschiși, sociabili, creativi (cu un talent aparte în artele vizuale) și caută să îi ajute sau să îi apere pe cei din jur, implicându-se în diverse cauze sociale. Au idealuri înalte și sunt de regulă cei care își urmăresc  visele până în pânzele albe. Sunt organizați, creativi, responsabili și sunt înzestrați cu un anumit magnetism personal.

Pe de altă parte, ei pot fi încăpățânați, geloși, singuratici, deprimați, indiferenți, sarcastici, morocănoși, risipitori, superficiali, posesivi sau aroganți.

Printre lecțiile pe care le au de învățat se numără: iertarea, iubirea de semeni și de sine, altruismul, renunțarea la trecut, responsabilitatea și devotamentul pentru cei din jur.

În ceea ce privește „numărul destinului” (1) și „dorința inimii” (1)  putem spune că bărbații cu acest nume au tendința de a fi „number one”  – lideri – în tot ceea ce fac și, mai mult decât atât, este ceea ce le face plăcere! Le face plăcere cu adevărat să fie lideri în domeniul lor, să fie originali, creativi și non-conformiști. Adoră să fie deschizătorii de drumuri, cei care merg pe drumuri nebătătorite pentru ca noi, ceilalți, să îi putem urma cu încredere.

Uitându-ne la configurația literelor în nume vom observa că în mijloc (centrul sinelui interior) lor se află litera A – cifra 1 – care nu face altceva decât să întărească ceea am scris mai sus. Mai departe putem observa că ea este flancată de literele X și N, respectiv 6 și 5. Acest lucru ne spune că în adâncurile sale, motorul care animă un bărbat „Alexandru” este hrănit de o responsabilitate adâncă față de cei din jur ce poate merge chiar până la sacrificiu (6) , și dorința arzătoare de a schimba lumea, de a o salva, de a o duce către noi culmi existențiale (5). Cu toate astea, nu toți cei care poartă acest nume sunt conștienți de aceste forțe care par să îi anime

Acestea fiind spuse, trebuie reținut că prenumele este doar un aspect din configurați numerologică a unui om și, deși este unul important, el nu arată decât o idee generală sau anumite caracteristici fundamentale, subtile – doi bărbați Alexandru pot fi foarte diferiți, în numeroase privințe, și totuși să aibă credințe și idealuri asemănătoare.

Concluzie:

Bărbații cu numele Alexandru sunt mândri și puternici. Simt că au ceva de demonstrat lumii întregi și de obicei sunt oamenii care aduc inovație și prospețime, adesea explozive, în mediul în care se desfășoară. Aceste caracteristici, întărite și accentuate de energia personalitatății lor șarmante, marchează un om pentru care lumea este o provocare pe care abia așteaptă să o ia de coarne.

De fiecare dată când aud acest nume gândul mă poartă instant către Alexandru cel Mare (Megas Alexandros) care a avut un ideal mai mare decât sunt capabili a visa cei mai mulți dintre oameni – visul său era să unească întreaga lume, sub o singură conducere, cu o singură limbă. Voia să ducă lumina cunoașterii și înțelepciunii elene în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și visa la o lume liberă, fără războaie, în care omenirea putea înflori nestingherită. Era un vis utopic, cu siguranță, născut din dorința de a egala sau chiar depăși faptele de vitejie ale zeilor olimpieni… dar ce vis! Imaginează-ți măcar pentru o clipă cum te-ai simți știind că poți atinge un asemenea ideal!

El nu a apucat să își împlinească visul (datorită febrei tifoide sau otrăvirii de către generalii săi) dar realizările sale au rămas legendare.

Notă: 

Aceste caracteristici trebuiesc privite cu indulgență, întrucât nu vor exista niciodată două persoane identice. Chiar și în cazul persoanelor care poartă aceleași nume (nume + prenume) vor exista diferențe mari întrucât fiecare om are o experiență de viață diferită, iar asta ne modelează personalitatea într-un anumit fel. Există însă anumite trăsături de bază care dictează sensul sau direcția generală de manifestare, cu un anumit grad de precizie, iar acestea pot fi revelate cu ușurință prin calcularea numerelor personale. Cu toate astea, nici aici povestea nu este atât de simplă pentru că numerele trebuiesc privite în ansamblu, împreună cu toate celelalte numere care alcătuiesc o hartă numerologică. Laolaltă, aceste numere alcătuiesc un fel de curcubeu numerologic, o amprentă unică a persoanei respective, adesea ușor diferită față de cea descrisă în articolul de față.

Pe lângă considerațiile mai sus amintite, mai pot adăuga că depinde și dacă acesta este prenumele pe care îl folosește în mod uzual sau nu (dacă are mai multe prenume) sau dacă îl folosește în forma completă sau nu. Dacă este al doilea sau al treilea prenume, ș.a.m.d., conform certificatului de naștere, influența sa va fi mult mai subtilă decât a primului prenume.

În ultimul rând, trebuie să ținem minte că numele reflectă doar o parte din personalitatea noastră și trebuie privit ca pe un instrument care să ne conducă mai departe pe calea cunoașterii de sine și nu ca pe un sfârșit de drum.

 

Alexandru cel Mare

Alexandru cel Mare

Mozaic din anul 100 î.Hr. reprezentându-l pe Alexandrul cel Mare în luptă cu regele Darius al III-lea – regele Persiei.

9 Comments

 1. Descrierea se aplica si prenumelui Alexandra ?

 2. Buna! Poti sa ne spui cate ceva despre numele Sasha, diminutivul rusesc pentru Alexandru? Multumesc!

  • Bună, Gabriela,

   Din păcate în această perioadă am foarte puțin timp liber la dispoziție. Poate în viitor. 🙂

   Pe curând,
   Andrei

  • Bună, Gabriela,

   Sasha este pur și simplu un alt nume. E destul de diferit de numele Alexandru. Dacă persoana în cauză are în certificat numele Alexandru, dar i se spune Sasha, lucrurile stau puțin altfel. Vibrația numelui Sasha se împletește cu cea a numelui Alexandru. Este o chestiune interesantă.

   Altminteri, Sasha este un nume cu o calitate energică, concentrată. Este activ, dinamic, fără stare. Vocalele sale dau numărul 2, ceea ce descrie un for interior sensibil, empatic, perceptiv, în timp ce consoanele dau numărul 1, ceea ce descrie personalitatea sa activă, vivace, dominatoare, originală. Împreună, ele conduc la numărul 3, numărul guvernator al acestui nume care ne vorbește despre expresivitatea, talentul creativ, deschiderea și aptitudinea pentru comunicare și interrelaționare al acestor oameni.

   Chestiunea însă este și mai încurcată, întrucât scrieți Sasha, dar se pronunță Sașa, care este o altă variantă cu o altă configurație numerologică, dar una cu care are mai multe în comun…

   Se pot spune multe lucruri, mult prea multe…

   Sărbători fericite!

   Cu drag,
   Andrei

 3. Buna scuze de deranj dar poti sa spui ceva despre numele meu?

  • Bună, Valeria,

   Nu e niciun deranj. În principiu, voi vorbi și despre numele tău atunci când ajung la litera V. Este unul dintre numele planificate pentru analiză. Îți mulțumesc pentru vizită și pentru răbdare.

   Cu drag,
   Andrei

 4. Buna,daca e posibil as dori sa îmi Spune-ți ceva despre aceste doua nume Alex Adrian si Giulia. va multumesc

  • Din păcate timpul nu îmi permite să mai răspund la astfel de solicitări. Voi reveni cel mai probabil anul viitor, când se liniștesc treburile în viața mea personală. Îmi pare rău și vă mulțumesc pentru înțelegere.

   Andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

 • Testimonials

  DanielaANDREI, Sincera sa fiu nici nu stiu cum, si cu ce sa incep aceasta , hai sa-i zicem “epistola virtuala” , daca nu , cu primul cuvant,( care poate parea banal ,dar rostit din suflet de mine) care-mi vine acum in minte : M U L T U M E S C !…….mai mult de atat , mi se pare inutil….in sensul , ca am senzatia , dovedita dealtfel , ca tu Stii , despre mine ….mai multe chiar decat mine , tocmai prin intermediul lucrarii cerute de mine si interpretata atat de magistral de tine. Asa cum iti scr… Daniela Buculei27 martie 2013Terni, Italia